'Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum'
Akçadağ Belediyesi ile Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) arasında 'Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum 2' projesinin imza töreni düzenlendi. Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, projenin tamamlanmasıyla birlikte vadi adrenalin tutkunlarının daha fazla rağbet edeceği turizm ve ziyaret eden sporcuların artacağı bir çekim merkezi haline dönüşeceğini söyledi.
Fırat Kalkınma Ajansının 2021 yılı için Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında açmış olduğu hibe programına Akçadağ Belediyesinin “Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum 2” adlı projesi Fırat Kalkınma Ajansı tarafından kabul görmüş ve sözleşmenin imza töreni Levent Vadisi Seyir Terasında Belediye Başkanı Sayın Ali Kazgan ile Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu’nun katılımıyla gerçekleşti.
Fiziki ve hizmet altyapılarının geliştirilmesi hedefleniyor
Törende konuşan Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, FKA'nın Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı Yukarı Fırat Havzası Turizm Markalaşması ve Turizm Destinasyonlarının Geliştirilmesine katkı sağlayacak fiziki ve hizmet altyapılarının geliştirilmesini amaçladığını belirtti. Kazgan, "Fırat Kalkınma Ajansının Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programının öncelikleri arasında; Turizm rotalarına yönelik altyapı/üstyapı iyileştirme ve tanıtım çalışmaları kapsamında; -Termal turizm, ekoturizm, spor, doğa, kültür, inanç ve macera turizmi konularında turizm çekim merkezlerinin oluşturulması ve mevcut çekim merkezlerinin altyapısının geliştirilmesi -Turistik alanların ve tarihi yapıların (bütün izinleri alınmış olmak şartıyla) restorasyonu, rekreasyonu, tefrişatı, güvenlik sistem ve donatılarının kurulması -Turizm işletmelerinin ihtiyaç duyduğu alanlarda insan kaynağı oluşturmaya ve geliştirmeye yönelik altyapıların ve mekanizmaların kurulması geliştirilmesi yer almaktadır" dedi.
Çekim merkezi haline dönüşecek
Kazgan, FKA'nın 2020 ve 2021 yıllan için Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında açmış olduğu hibe programına başvurduklarını, 'Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum 1-2' adlı projelerin başarılı bulunularak destek aldığını anımsattı. 'Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum' projesinin amacından bahseden Kazgan, "Akçadağ Levent Vadisi’nde Turizm Markalaşması ve Turizm Destinasyonlarının gelişimine etkin biçimde katkı sağlayacak mekanizmaların geliştirilmesini sağlamaktır. “Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum” Projesi kapsamında; Levent Vadisine Trekking mağara yürüyüş rotaları- korkuluklar-platform ve merdivenli ulaşım yollar, selfıe ve dinlenme duraklarının yapılması, Kamp evi yapımı, satış büfesi yapımı, kamp evi yapımı, bay-bayan wc ve çeşme yapımı, kamp alanı peyzaj çalışmalarının yapılması, kamp alanı için çelik konstrüksiyonlıı ve ahşap lambirli pergole ve mağara aydınlatmalarının yapılması projenin ana faaliyetleri arasında yer almaktadır. Hali hazırda; Fırat Kalkınma Ajansının destekleri ve Akçadağ Belediyesinin de bütçesinden harcama yapılarak hazırlanan “Dünya Mirası Levent Vadisi” Projesi kapsamında, Zipline, Yamaç Salıncağı, Dev Salıncak, Trambolin, yapımları tamamlanmış, Slickline alanı, Bay-Bayan wc ve çeşme, Mescit ve Mutfak-Lokanta yapım işlerinde ise sona gelinmiştir. Seyir Terasının yanında 64m uzunluğunda yapımı devam eden cam köprüde sona gelinmiş olup, cam Köprünün de bitmesi ile birlikte vadi adrenalin tutkunlarının daha fazla rağbet edeceği turizm ve ziyaret eden sporcuların artacağı bir çekim merkezi haline dönüşecektir" diye konuştu.
Akçadağ Kömbesi tescillenecek
Geçtiğimiz aylarda Coğrafi İşaret olarak tescillenen Akçadağ Kömbesi ile ilgili olarak Kazgan, 5 yıl önce yapmış olduğu başvuru sonuçlanmıştır. Yapılan değerlendirme neticesinde Akçadağ Kömbesi Türk Patent ve Marka Kuruntunun 15.01.2021 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adı Bülteninde de yayınlanarak 3 aylık askı süreci başlamıştır. Askı sürecinin bitmesi ile birlikte Akçadağ Kömbesi Tescil Belgesi alarak ürünümüz Coğrafi İşaret olarak tescillenecektir. Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi İşaret türleri Meşe adı ve Mahreç İşareti olmak üzere ikiye ayrılır. Akçadağ Kömbesi bu anlamda Mahreç İşareti ile Coğrafi İşaret alan bir ürünümüzdür. Akçadağ Kömbesine Coğrafi İşaret alarak; Yerel üretim ve kırsal kalkınma desteklenecek, Geleneksel ürünümüzün ürün kalitesi artırılacak ve aynı zamanda ürün taklitçiliğinin de önüne geçilmiş olunacaktır. Akçadağ Kömbesi üretimi ile birlikte satışa sunumunda ve tanıtımında ambalaj halinde üzerinde ürünün adı ve mahreç işareti amblemi kolayca görülecek şekilde bulundurulacaktır" şeklinde konuştu.