Büyükşehir toplandı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Meclis Toplantısının II. Birleşimi Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nevzat Aslan Başkanlığı'nda gerçekleştirildi. Gündem maddeleri arasında bulunan Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan ESENLİK ve MESTON'a toplam 280 milyon liralık borçlanma yetkisi verilen maddeler kabul edildi.

Büyükşehir toplandı

Malatya Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı ocak ayı ilk meclis toplantısı Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nevzat Aslan başkanlığında Büyükşehir Meclis Salonunda gerçekleştirildi.Gündem maddeleri arasında yer alan imar ağırlıklı maddeler oylanarak, kabul edildi. Gündem maddelerinden olan MESTON'a 180 Milyon TL ve ESENLİK'e ait 100 milyon TL'lik borçlanma yetkisine dair teklifler kabul edildi.

MESTON'a yetki veren madde;

"İlgi yazıda Meston Çevre ve İnşaat A.Ş. tarafından farklı muhtemel yatırım alanlarında kullanılmak üzere uzun vadeli ve düşük faizli finansman için bankalardan 180.000.000,00 (Yüzseksenmilyon)TL Nakdi Gayri Nakdi krediye ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir.

5393 sayılı Belediyeler Kanununun 68.maddesi "d" bendinde "Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin, faiz dahil iç ve dış borç stok tutan, en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşamaz. Bu miktar Büyükşehir Belediyeleri için bir buçuk kat olarak uygulanır." denilmektedir. Madde metninde belirtilen yasal koşullar çerçevesinde şirketin borçlanma ehliyetine ilişkin olarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının yıl içinde gerçekleştireceği borçlanma tutarının, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının %10'unu aşması halinde ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayının gerektiği belirtilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanununun 68.maddesinin "e" bendine istinaden taleplerinin Meclis'te görüşülerek karara bağlanmasını Olurlarınıza arz ederim."

Gündem maddeleri arasında bulunan Esenlik'e 100 Milyon TL borçlanma yetkisine dair teklif kabul edildi.
ESENLİK'e 100 milyon lira borçlanma yetkisi verilen madde;

Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığının Teklifi:

İlgi yazıda Esenlik İmar İnşaat ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından farklı muhtemel yatırım alanlarında kullanılmak üzere uzun vadeli ve düşük faizli finansman için bankalardan 100.000.000,00 (Yüzmilyon) TL Nakdi/Gayri Nakdi krediye ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir.

5393 sayılı Belediyeler Kanununun 68. maddesi "d" bendinde "Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin, faiz dahil iç ve dış borç stok tutarı, en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşamaz. Bu miktar Büyükşehir Belediyeleri için bir buçuk kat olarak uygulanır." denilmektedir. Madde metninde belirtilen yasal koşullar çerçevesinde şirketin borçlanma ehliyetine ilişkin olarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının yıl içinde gerçekleştireceği borçlanma tutarının, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının %10'unu aşması halinde ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayının gerektiği belirtilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanununun 68.maddesinin "e" bendine istinaden taleplerinin Meclis'te görüşülerek karara bağlanmasını Olurlarınıza arz ederim.