'Büyükşehir esnafı bitirecek'

Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı MEGSAŞ'ın kenar mahallelerde değil de kentin kalabalık yerlerinde büfe açıp, ekmek, kola, su ve meyve suyu satmasına tepki gösteren Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, Büyükşehir Belediyesi'nin esnafı bitirmeye çalıştığını savundu. Büyükelçi, 'Büyükşehir belediyesi esnafa yüklendikçe yükleniyor. Devlet esnafa yardım ediyor, belediye ceza yazıyor' dedi.

'Büyükşehir esnafı bitirecek'

Son günlerde MEGSAŞ’a bağlı bazı büfelerde ekmek ve unlu mamullerin yanında su, kola, meyve suyu satışına başlaması, hem büfecilerin hem de bakkalcıların tepkisine neden olmuştu. Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, oda binasında yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesine bağlı MEGSAŞ'ın, ticari düşündüğü için sürekli şehrin en işlek yerlerine halk ekmek büfesi adı altında büfe açtığını belirterek,  belediyenin büfelerde, ekmek, su, kola, pasta satarak, esnafı bitirmeye çalıştığını söyledi. 

Zamdan vazgeçildi

Geçtiğimiz aylarda ekmeğe zam yapmayı düşündüklerini anımsatan Büyükelçi, "Ekmek fiyatlarına zam yapmayı düşünüyorduk ama un fiyatları düşüp belirli bir fiyata sabitlendiğinden 2,3 ay için zam yapmaktan vazgeçtik. Tabi ani bir gelişme olmazsa. Fırıncı esnafı zam yapılmaktan vazgeçilmesine tepki göstermez. Fırıncılar zaten tam kapasiteli çalışamıyor. Zam yapılırsa kapasiteleri daha da düşecek. Onun için bir kaç esnaf hariç esnaflarımızda zam beklentisi içerisinde değildi" diye konuştu.

Büyükşehir ticari düşünüyor

Büyükelçi, esnafın pandemiden dolayı zorluklar içerinde olduğunu vurgulayarak, "Esnaf zaten para kazanamıyor. Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı MEGSAŞ halk ekmek büfesi açıyor. Açmayın demiyoruz. Gidin şehrin kırsal yerlerinde, kenar mahallerinde açın. Gelip, şehrin en işlek noktalarında açıp da 65 üstü vatandaşlarımız otobüsle gelip ekmek almaya. Otobüsçü esnafı da sıkıntı çekiyor. Büfe açacaksanız, ihtiyaç sahibi kenar mahallere açın. Niye kenar mahallelerde değil de, en kalabalık yerlerde açıyor. Belediye binasının yanında ekmek büfesinin olmasına ne hacet. Sadece ekmek satmıyor; su, kola, meyve suyu, pastayı satmadığı bir şey kalmadı. Artık belediye her şeyi satıyor. İhtiyaç sahiplerine vermekten çok ticari düşünüyor. Götürsün Taştepe’ye, Yeşiltepe’ye, Melekbaba’ya büfe kursun. Belediyenin yanında ev yok kime hizmet ediyor. Personeli mi ekmek alması için zorluyor" dedi. 

Devlet yardım ediyor Büyükşehir ceza yazıyor

Pandemi döneminde sanki esnaf iş yapıyor gibi Malatya Büyükşehir Belediyesi fırıncı esnafını iyice bitirmeye çalıştığını dile getiren Büyükelçi, "Yeşilyurt Belediyesi büfe kuracaktı, kurdu da, gittik ricada bulunduk. Sağ olsunlar esnaf zarar görecek diye iptal ettiler. Büyükşehir belediyesi esnafa yüklendikçe yükleniyor. Esnaf nasıl kazanıyor, esnafın durumunu bilmediği için ısrarla bunu yapıyorlar.  Pandemi döneminde büyükşehir belediyesi esnafa birde ceza yazıyor. Devlet yardım ediyor, Malatya Büyükşehir Belediyesi ceza yazıyor. Uygun mudur? Bilmiyorum. Nasıl vicdanları rahat ediyor bunu anlamış değilim" şeklinde konuştu. 
 

'Büyükşehir esnafı bitirecek'