Büyük yatırım

Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, OYAK grubuna bağlı Erdemir Maden'in Hekimhan ilçesine bir buçuk milyar dolarlık bir yatırım yapacağını belirterek, 'Yılda 4 milyon metreküp maden çıkarmayı hedefliyorlar. Bu maden, 72 sene rezervi olan bir maden. Türkiye'nin yüzde 70 demir cevheri Hekimhan'da çıkmaktadır. Bu yatırım, Hekimhan için hem Malatya'mız için, hem de Türkiye'nin ekonomi açısından mükemmel bir yatırım' dedi.

Büyük yatırım

Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, basın mensuplarına OYAK grubuna bağlı Erdemir Maden'in Hekimhan ilçesine yapacağı yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Firmanın, Hekimhan ilçesinde yılda 4 milyon metreküp maden çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Karadağ, madenle birlikte ilçeye kurulacak peletleme tesisinin 5 bin kişiye istihdam alanı oluşturacağın, Hekimhan'ın göç veren değil göç alan bir ilçe konumuna geleceğini söyledi. 

Büyük bir yatırım

Hekimhan'ın Malatya'nın yükselen bir değeri olduğunu vurgulayan Karadağ, "Her yönüyle yükselen, gelecek vaade den bir ilçe. OYAK grubuna bağlı Erdemir Maden buraya 6 ay önce bir buçuk milyar dolarlık bir yatırımla burada çalışmalara başladı.  Bu konuda sözleşmeler yapıldı. Yaklaşık bir buçuk ay önce bütün mühendisleri geldi. Biz Hekimhan Belediyesi olarak otellerimizi, lojmanları onlara tahsis ettik. Şu anda çalışmalara başladılar. Bunlar yılda 4 milyon metreküp maden çıkarmayı hedefliyorlar. Bu maden, 72 sene rezervi olan bir maden. Türkiye'nin yüzde 70 demir cevheri Hekimhan Hasan Çelebi mahallemize çıkmaktadır. Yatırım, hem Hekimhan için hem Malatya’mız için, hem de Türkiye’nin ekonomi açısından mükemmel bir olay. Biz şanslıyız gururluyuz. Gerçekten büyük bir yatırım olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Maden çıkarılmasına karşı değiliz

Karadağ, yatırımım faaliyete geçmesiyle birlikte yaklaşık 2 bin kişi istihdam edileceğini kaydederek, " Öncelikle çalışanlarını Hekimhan’dan alacaklar. Malatya'dan, diğer ilçelerden de alacaklar. Biz şunu istiyoruz. Evet, kendi getireceği bir kadro olacak. Ne getirecekler. Kendileri teknik elemanlarını getirecekler.  Ama geriye kalan en az bin tane adamı ilk başta Hekimhan’dan alacaklar. 2024 yılında peletleme fabrikasının devreye gireceğini ve ondan sonra da bu işin 5 bin tane çalışana ve en az 30 bin tane iştirakçiye burada dolaylı yönden iş imkanı sağlayacağını düşünüyoruz. Burada bir çağrı yapmak istiyorum. Bütün işverenler, Hekimhan’ı sevenler, Malatya’yı sevenler İşadamları gelsinler. Yatırımlarını yapsınlar. Belediye olarak onların önlerini açacağız. Yatırım yapmalarını istiyoruz. Yatırım yapmaları için de a konut yapmaları lazım. Otel yapmaları lazım. Sanayi yapmaları lazım, buraya gelip restoran da açmalar lazım. Bu konu sadece Hekimhan Belediyesi olarak değil, benim olduğu kadar gazetecilerin, Malatya'nın ileri gelen bürokratlarının Malatya’daki iş adamlarımızın önem vermesi gereken bir konudur. Hekimhan gerçekte Türkiye'de bir değer, bir markadır. Malatya'nın yükselen bir yıldızıdır diyerek yatırımcıları, iş adamlarını Hekimhan’a davet ediyorum. Gelin birlikte beraber el ele vereceğiz burada onlara yardımcı olacağız. Biz yer altından çıkan hiçbir madene karşı değiliz. Biz onların yanındayız. Onlarla beraberiz. Onlara sahip çıkacağız diyorum" şeklinde konuştu.

Göç veren değil göç alan ilçe olacağız

Hekimhan'ın 70 yıl önce 45 bin nüfusa sahip olduğunu, madenin gitmesi ile beraber nüfusun 20 bine düştüğünü söyleyen Karadağ, yatırımla birlikte Hekimhan'ın göç veren değil göç alan bir ilçe konumuna geleceğini belirterek, pandemi sürecinde yapılan yatırımlara sahip çıkılması gerektiğini kaydetti. 2021yılı içerisinde ilçede doğalgaz çalışmalarının başlayacağını anımsatan Karadağ, "Doğalgazda geldiği zaman Hekimhan eski hareketine, canlılığına yeniden kavuşacağına inanıyorum. Buraya kurulan fabrikada madenler işlenecek, fabrikada bilye haline getirilecek, buradan demiryolu vasıtasıyla İskenderun’a veya Karabük’e gönderilecek. Buraya yapılan fabrika da Divriği’de olan fabrikanın 3 buçuk katı büyüklüğünde bir yapı olacak" dedi.

Yatırımcılara destek olmaya hazırız

Hekimhan Belediyesi tarafından 2020 yılında verilen maden ruhsatları kaç tanedir' sorusuna cevap veren Karadağ, "Bizim burada demir, bakır krom var. Belediye başkanı olduktan sonra kimseye ruhsat vermedim. Verilenleri de bilmiyorum. Bizden önce olanları araştırmadım. Bundan sonra bize gelenleri sizlerle paylaşırım. Hangi şart olursa bu gelen yatırımcılara çevreye zarar vermiyorsa, Türkiye’nin, Malatya’nın ve Hekimhan’ın faydası olacak olursa biz bütün yatırımcılara destek olmaya hazırız. Önceki yapılanlar hakkında bir şey söylemek istemiyorum. Ama biz ne yaptığımızı biliyoruz. Hekimhan’ın yararına olmayacak hiçbir konunun yanında olmayacağımızı ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.