Bu sene yağışlar iyi

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, son 5 yılın en yağışlı yılını geçirildiğini, diğer yıllarda iklimin hep kurak seyrettiğini söyledi. Çiçek, 'Meteorolojik verileri incelediğimizde yağış dağılımı açısından uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir yağış aldık' dedi.

Bu sene yağışlar iyi

Ziraat Mühendisleri Odasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çiçek, kar ve yağmur yağışı acısından bu senenin verimli geçtiğini belirterek, “Özellikle son beş yılda bizim coğrafyamızda kurak bir yıl yaşadık. Gerek yağış rejiminin yıl içerisinde dağılım şekli, gerek sıcaklıkların artması birçok ürün mevsimin ve fenolojik gelişmenin daha erken seyretmesine sebebiyet verdi. Yağışların çok olması ve kış şartlarının düşük sıcaklık derecelerinde seyretmesi iklim ve su kaynakları açısından değil, bitki fizyolojisini de birinci dereceden olumlu etkiledi. Malumunuz bölgemizde çok yoğun bir şekilde kayısı yetiştiriliyor. Bu da birçok bitkide olduğu gibi kışlık soğuklama ihtiyacı dediğimiz bir meteorolojik değeri sahip olması gerekiyor. Belirli bir saatin üzerinde, belirli bir süre geçirmesi gerekiyor. Yağış ve soğukluk bakımından bu yıl geçirdiğimiz son 5 yıla göre çok verimli bir yıl oldu. Gerek kar yağışı gerek yağmur yağışları etkisiyle çok verimlidir. Meteorolojik verileri incelediğimizde yağış dağılımı açısından uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir yağış aldık. 1991 -2018 yılına kadar olan 27 yılın ortalamasının yaklaşık üç katı değerinde bir yağış aldık ve buda bizleri sevindirdi. Gerek akarsularımızın, gerek su kaynaklarının zenginleşmesi açısından tabii kar yağışı ile beraber sıcaklık derecelerinin düşük seyretmesi bitki fizyolojisi mide normal seyretmesine sebebiyet verdi. Bu anlamda bizim özlediğimiz, geçmiş coğrafyamızın esas iklimi olan kış dönemini yaşamış olduk. Umarız bu tarımsal üretime de bu şekilde yansır. Onun için şu an bir yorum yapmak çok çok erken. Ama kar, yağmur yağışı açısından gerek miktar, gerekse aylık dağılımı açısından önemsediğimiz gayet verimli bir sezon geçirdik” diye konuştu.

Üretimi olumsuz etkiledi

Antalya’da meydana gelen sel ve soğuk havanın ürünleri kısmen etkileyeceğini belirten Çiçek, “İklim değişiklikleri nedeniyle birçok bölgede sel felaketleri yaşanmaya başladı. Aslında baktığınız zaman bunlar normal. Ama o bölgelerde kışında üretim devam edince bu felakete doğru gitti. Bu konu da zaman zaman üretim alanlarındaki Mersin, Antalya, bazen Trakya bölgesindeki bu tür ürünler doğal afetler nedeniyle bazen zarar görüyor. Bu kısa bir dönem için belki ürün arzını, o bölgedeki çiftçilerimizi olumsuz etkileyebiliyor. Tabi bu kısmen yansır ama tarımsal üretimde devamlılık söz konusu olduğu için fazla etkilemez. Örneğin bir bölgede doğal afet olduğu ve ürünlerde kayıplar olduğu zaman diğer bölgelerde üretim devam ettiği için çok böyle üretimi sekteye vurup piyasayı gerecek bir durum söz konusu olmaz. Küçük dar lokal bölgelerde yaşandığı için o bölgedeki çiftçilerimizin mağduriyeti söz konusu olduğunu” ifade etti.

Tarım haftası olarak değerlendiriliyor

Zirai eğitim öğretimin 173’üncü yılı olması dolayısıyla 14 Ocak’ta Turgut Özal Üniversitesi kampüsünde etkinlik düzenleyeceklerini hatırlatan Çiçek, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü olmasıyla beraber ayrıca zirai eğitimin başlanmasının yıl dönümü. İlk defa bu coğrafyada Osmanlı döneminden başlayıp 1846 yılında İstanbul Halkalı’da ‘Ziraatı Şahane’ adı altında zirai eğitim veren bir okul açılmıştır. Buda Türkiye’de zirai eğitim öğretimin başlangıç eğitim, öğretim yılının başlangıcı olarak kabul edilir. Daha sonraki süreçlerde kesintiye uğramış olsa da geldiğimiz nokta itibariyle bugün ülkenin tamamında 10 Ocak zirai eğitim, öğretimin yıl dönümü münasebetiyle kutlanır. 10 Ocak’ı içinde barındıran haftada tarım haftası olarak değerlendirilir. Bu yılda zirai eğitim öğretimin 173’üncü yıl dönümü münasebetiyle Turgut Özal Üniversitesi ziraat Fakültesi, ziraat mühendisleri odası ve diğer bileşenleri ile beraber bir anam etkinliği düzenliyoruz. 10 Ocak’ta gerçekleştiremediğimiz programı, 14 Ocak Pazartesi günü saat 14.00’da Turgut Özal Üniversitesi kampüsünde gerçekleştireceğiz. Programda, bilimsel çalışmalar, konferanslarla beraber bu mesleğe hizmet etmiş meslektaş büyüklerimize plaketler verme, genç meslektaşlarımızı mesleğe adapte etme adına da odamız rozeti verilmesi şeklinde etkinlikler yapılacak” şeklinde konuştu.