Bu fiyat faciadır

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, kayısının meyve suyu firmaları tarafından çiftçilerden düşük fiyata alınmasına sert tepki göstererek, 'Aldığımız duyumlara göre 50 (elli) kuruş olarak planlanan taban fiyat bir faciadır' dedi.

Bu fiyat faciadır

Kayısıya büyük darbe

MTB Başkanı Özcan yaptığı yazılı açıklamada, 2019 yılı yaş kayısı hasat döneminin Kale ilçesinde başladığını belirterek, bununla beraber yaş kayısı konsantre ürün alımıyla ilgili meyve suyu fabrikalarının alıma başlayacağını söyledi. Özcan, kayısının taban fiyatının 50 (elli) kuruş olarak planlanmasının bir facia olduğunu vurgulayarak, “Büyük emek ve zahmetlerle üreticimizin 40 derece sıcağın altında üreterek bu duruma getirdiği dünyada coğrafi işaret tescil belgesi almış kayısımıza büyük bir darbedir” dedi.
 

Maliyetler yüzde 40 arttı

Bir litre meyve suyunun 5 TL civarında olduğunu ifade eden Özcan, “5 yıl önce 1 litre meyve suyu 1 TL iken yaş kayısı 50 kuruş idi. bugün 1 litre meyve suyu 5 TL civarındadır. Üretim maliyetlerimiz % 40 arttığı bir dönemde hala 50 kuruşu konuşmak bir garabettir. Bu şehre büyük bir ekonomik darbedir. İçinden çıkardığı çekirdeği bugün 2.50 TL’ye paraya çevirip bize geri satanlar mutlaka bunları göz önüne alıp bir daha düşünmelidir” diye konuştu. 

Fiyat tekrar gözden geçirilsin

Fiyatların tekrar gözden geçirilmesini isteyen Özcan, “Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değildir. Üretim maliyetleri göz önünde bulundurularak, fiyat belirlenmeli ve bu fiyatın üstünden yola çıkılmalıdır. Aksi takdirde üretici ve bu şehir büyük bir hayal kırıklığı ile karşı karşıya kalır ve kimse bunu üreticiye ve Malatya kamuoyuna izah edemez. Mutlaka fiyatlar tekrar gözden geçirilip öyle uygulamaya başlanmalıdır. Bilinmelidir ki kayısı bizim her şeyimiz. Ortak ekonomik paydamız ve kırmızıçizgimizdir” şeklinde konuştu.