Boztepe, Yazıhan ovasını suluyor

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Boztepe Barajı'nın Türkiye ekonomisine katkı sağlayan önemli bir baraj olduğunu söyledi.

Boztepe, Yazıhan ovasını suluyor

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Boztepe Barajı’nın Türkiye ekonomisine katkı sağlayan önemli bir baraj olduğunu kaydederek, “Boztepe Barajı, Malatya’mızın Türkiye ekonomisine de katkıda bulunan çok önemli bir baraj haline geldi. Yaklaşık 92 bin 300 dekar alan sulanıyor. Şuna işletmeci olan yüklenici firma hala çalışmalarına devam ediyor. Bunun üzerinden siyaset yapmak isteyenlere de cevabımız şudur ki; siz hiç merak etmeyin, bizim yaptıklarımıza sizin hayalleriniz ulaşamaz. Boztepe Barajı, Yazıhan ovasını suluyor, suladığı gibi oradan şeker pancarı üretiyor, üretilen şeker pancarı Şeker Fabrikası’na geliyor, şeker olarak hem Malatya hem de Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyor. Eğer isterseniz, oradaki sulama kanallarını ve modern sulama tesislerini gidin yerinde görün” dedi. 

Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci, AK Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Muhammed Emin Yalçınkaya ile birlikte Devlet Su İşleri 92. Şube Müdürlüğü’nde düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı. Toplantıda, DSİ 92. Şube Müdürü Arif Tüfekçi, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz ve bazı muhtarlarda hazır bulundu. 

Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürü Şükrü Baysal ve bölge müdür yardımcılarının da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Malatya ili sulamaları konusu ele alındı. Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürü Şükrü Baysal, Malatya’nın sulamasıyla ilgili bir brifing sundu. 

ÇOK HIZLI ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR

Toplantının ardından açıklamada bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürü Şükrü Baysal, “Koordinasyon toplantısı gerçekleştirdik. 3,5 saat süren toplantıda başta Malatya ile ilgili sulama sorunları ve çözüm önerileri olmak üzere belediye başkanlarımızın gölet, sulama, taşkın koruma taleplerini istişare ettik. Biz bu bütçe imkanlarından en fazla nasıl Malatya’ya ödenek aktarabiliriz, programlanmış işleri nasıl hızlı şekilde tamamlayabiliriz ve yeni programa girecek işleri de ele aldık. Milletvekilimizde, genel müdürümüzle de konuşarak, istişarelerde bulundu. Yeni programlarımızı da gerçekleştireceğiz. Tabi çok hızlı çalışmamız gerekiyor. Her ne kadar kovid-19 sürecinde şartlar olumsuz ve bütçe imkanları kısıtlı olsa da çok hızlı çalışmamız gerekiyor. Bizde hızlı çalışacağız, tempomuzu düşürmeyeceğiz. İnşallah önümüzdeki bu sulama sezonunun hayırlı bir şekilde sorunsuz geçmesini ve işlerimizin de bir ivme kazanarak ilerlemesini hepimizin gayretiyle hız vereceğiz” ifadelerini kullandı. 

ÖNEMLİ BİR SONUCA VARDIK

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise toplantı sonrası konuşmasında şunları söyledi: “İlimizde sulama sezonu başlamak üzereyken, milletvekilimizin koordinasyonunda birincil olarak sulamayla alakalı DSİ’mizde böyle bir toplantının yapılması bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Bundan ötürü milletvekilimize çok teşekkür ediyorum. Bölge müdürümüz, il müdürümüz, belediye başkanlarımız ve yetkili arkadaşlarla konuyla alakalı istişarelerde bulunduk. Önemli bir sonuca vardık diye düşünüyorum. Diğer taraftan yine belediyemizin özellikle DSİ ile alakalı çalışmalarla ilgili de istişarelerde bulunduk.”

VERİMLİ BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİK

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar da toplantının sulama sezonunun başladığı döneme büyük katkı sunacağını ifade ederek, “Malatya Milletvekilimiz Öznur Çalık’ın başkanlığında Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürümüz, ilçe belediye başkanlarımız, DSİ il müdürlüğümüz, sulama birlik başkanları ve muhtarlarımızla birlikte Malatya’mızdaki sulama sorunlarıyla ilgili verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Özelde de Yeşilyurt’umuzdaki sıkıntı ve çözülmesi gereken konularla ilgili istişarelerimiz oldu. Hem de ilin genelinde uzun vadede daha verimli sulamaların yapılabilmesi için bir takım ön görüşmeler yapıldı. Devam eden projelerimizle ilgili de bilgilendirme yaptık. Aynı zamanda genel müdürlüğümüze de bilgiler aktarılarak, destek istendi. İnşallah bu toplantı sulama sezonuna katkı sunar ve diğer çalışmalara da öncülük teşkil eder” diye konuştu. 

MİLLETVEKİLİMİZ ÖNDERLİĞİNDE ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA YAPILDI

Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk ise AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın başkanlığında sulama döneminin başladığı sezonda bir toplantı yaptıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu toplantının bir ayağı olan bizim Yazıhan ilçemizde Boztepe Barajı çok önem arz ediyor. Yine Boztepe Barajı’nın sulama tarifeleriyle ilgili geçen günlerde milletvekilimizin önderliğinde çok güzel bir çalışma yapıldı. Bakanımız ve genel müdürümüzle görüşerek hacim bazlı yüzde 50, alan bazlı yüzde 30 indirim yapıldı. Ben bu çalışmadan dolayı şahsım ve ilçemiz adına milletvekilimize çok teşekkür ediyorum. Bu dönemde Boztepe Barajımızda arıza ve patlaklar oluyor. Bununla ilgili bölge müdürümüz bir heyetle beraber ilçemizi ziyaret ettiler, istişarelerde bulunduk. Şuandaki patlakla ilgili tamirat yapıldı ve suyumuz verildi. İnşallah bundan sonra temenni ederiz ki bir patlama olmaz. İnşallah bereketli, yağmurun bol olduğu, Boztepe Barajı’nın dolu olduğu bir yıl. İnşallah önümüzdeki sezonda da çiftçimiz, bölgemiz açısından hayırlı ve bereketli bir yıl olur.”

MALATYA’MIZLA İLGİLİ SORUNLARI MASAYA YATIRDIK

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise tarım şehri olan Malatya adına önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade etti. 

Milletvekili Çalık, Malatya’nın ekonomisinin omurgasını tarımın oluşturduğuna dikkat çekerek, “Tarımın omurgasını da Malatya’da kayısı oluşturuyor. Bu vesileyle özellikle çiftçilerimizin sulama sezonunda sıkıntı yaşamaması için her dönem yapmış olduğumuz çalışmalara bir yenisini daha ekledik. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli başta olmak üzere geçmiş dönemlerde görev yapan bütün bakanlarımıza da Malatya’ya yapmış oldukları 2,5 katrilyonluk yatırım için teşekkür ediyorum. Birçok baraj yapıldı” dedi. 

Malatya’da 22 tesisin olduğunu ve 93 bin hektarlık alanın sulandığını kaydeden Çalık, “Beş tane sulama birliğimiz var. Sulama birliklerimiz buraların bakım, onarım ve dağıtım işlemleriyle ilgili yakın temasta bulunuyor. Buralarda sulama birliklerinden, Devlet Su İşleri’nden kaynaklanan aksaklıklar varsa öncelikle vatandaşlarımızın, muhtarlarımızın bizlere ilettiği sorunları konuştuk. Sonrasında da Malatya’mız, özellikle ilçelerimizle ilgili sorunları masaya yatırdık. Vatandaşların bize iletmiş olduğu en önemli konulardan bir tanesi; maalesef ruhsatsız açılan kuyuların, sulama birlikleri ve Devlet Su İşleri aracılığıyla sulama birliği bünyesinde ruhsatlandırılarak yer altındaki suyun kontrollü kullanılmasını beraberinde getirecek bir otoritenin sağlanmasını konuştuk, inşallah beraberce bir süreç yönetilecek. İkincisi fiyatlar konusunu geçmiş dönemde de konuşmuştuk ve yer altı sularının izinsiz kuyulardan kullanan vatandaşlarımızın sulamanın dönüm başına fiyatlandırılması konusunda şuanda yaklaşık 202 TL olan rakamı 61 TL gibi bir rakama geri çektirmiş vaziyetteyiz. En önemlisi yer altı izinsiz kuyularla ilgili de sulama birlikleri üzerinden ruhsatlandırma sürecini yapalım istedik ve onunla ilgili çalışmalar da yarı resmi hale gelecek bir sürece evrilmiş vaziyette. Bentlerimizle ilgili sorunları konuştuk ve bunu daha öncede büyükşehir belediyemizin yapacağı alanlar olarak görmüş ve bentler tamamlanmış, sorunlarda bertaraf edilmiş” diye konuştu. 

YAZIHAN SULAMASIYLA ALAKALI HİÇBİR SORUNUMUZ YOK

Milletvekili Çalık, Boztepe Barajı’nın Türkiye ekonomisine katkı sağlayan önemli bir baraj olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Derme Çerkezyazısı’ndaki sulamalarda Yeşilyurt, Gündüzbey, Hıroğlu ve Mollakasım mahallelerimizdeki maalesef borular, sulama kanallarındaki oluşan sızmalar ve su kullanımı için açılan oluklarla ilgili olarak süreci paylaştık. Özellikle sulama dönemini atlattıktan sonra bu açılan olukların tamiri için antant kaldık. Sızıntıların ortadan kaldırılması için tamirin yapılmasını da hemen en hızlı şekilde gündemimize aldık. Malatya Boztepe sulamasıyla alakalı özellikle Boztepe Barajı, Malatya’mızın Türkiye ekonomisine de katkıda bulunan çok önemli bir baraj haline geldi. Yaklaşık 92 bin 300 dekar alan sulanıyor. Şuna işletmeci olan yüklenici firma hala çalışmalarına devam ediyor. Yüklenici firmadan kaynaklanan aksaklıklar oluşuyor. Bazen borularda çatlama ve kırılmalar olabiliyor. Bunu Yazıhan Belediye Başkanımız ve ilçe başkanımızda bizlerle paylaştığı ilk andan itibaren yakın takipçisi olduk. Bunun üzerinden siyaset yapmak isteyenlere de cevabımız şudur ki; siz hiç merak etmeyin, bizim yaptıklarımıza sizin hayalleriniz ulaşamaz. Boztepe Barajı, Yazıhan ovasını suluyor, suladığı gibi oradan şeker pancarı üretiyor, üretilen şeker pancarı Şeker Fabrikası’na geliyor, şeker olarak hem Malatya hem de Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyor. Eğer isterseniz, oradaki sulama kanallarını ve modern sulama tesislerini gidin yerinde görün. Boztepe ovası namı diğer Konya ovasına benzeyen ovamız suya kavuşmuştur. Tamirle ilgili işlemlerde yapıldı. Yazıhan sulamasıyla alakalı hiçbir sorunumuz yok.”

HACİM ESASLI TARİFEDE YÜZDE 50, ALAN ESASLIDA İSE YÜZDE 30 İNDİRİME GİDİLDİ

En önemli gündem maddelerinden bir tanesini de Boztepe sulama suyuyla ilgili fiyatlandırmalar olduğunu dile getiren Çalık, “Yazıhan Belediye Başkanımız ve ilçe başkanımızın bu konuyla ilgili bizi haberdar etmesiyle bakanımızla görüştük. Fiyatlar yaklaşık 200 lira civarındaydı, bakanımızla yapmış olduğumuz görüşme neticesinde Cumhurbaşkanlığımızın kararnamesi de yayınlandı, 2020 sulama ve tahliye tesisleri işletme ve bakım ücretleri tariflerine ilişkin kararda, Boztepe sulamasında 2020 yılında ön ödemeli sayaç kullanımına geçildiğinden hacim esaslı tarifelerde yüzde 50, alan esaslılarda da yüzde 30 indirime gidildi” şeklinde konuştu. 

Çalık, koordinasyon toplantısında tamir edilmesi gereken göletler ve yeni yatırımları da istişare etiklerini belirterek, “Malatya için su, tüm dünyada olduğu gibi vazgeçilmez. Bizim ekmeğimizin kapısıdır. Sulamayla ilgili yaşadığımız sorunları paylaştık. İnşallah yeni yatırımlarımızla, Yeşilyurt Belediyemizin gündeme getirmiş olduğu Turgut Özal Vidadük’ünün altındaki Beylerderesi Barajı’nın yapımı ve suyun altında kalan yolun yerine köprünün yapımı, taşkın korumaların yeniden devam etmesi, Battalgazi’de Derme deresinin 2,5 milyonluk ödeneğin getirilmesi en önemli gündem maddelerimizdi. İnşallah bundan sonra yeni yatırımlarımızı da beraberce konuşacağız” dedi.