Böylesi yok artık, depreminde falı çıktı

50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği yüz binlerce insanın yaralandığı ve 11 ili yıkan Asrın Felaketinin ardından ülke gündeminde yerini koruyan depremleri dolandırıcılar es geçmedi. Neredeyse her gün artçı sarsıntıların yaşandığı ülkemizde vatandaşların deprem merakını fırsata çeviren dolandırıcılar,  'Deprem Falcılığı' adı altında vatandaşlara ücret karşılığı nerede deprem olacağını söylüyorlarmış. SİBERAY, vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı.

 Böylesi yok artık, depreminde falı çıktı

6 Şubat depremlerinin ardından ülke gündeminin zirvesinde yer alan depremler dolandırıcılar için yeni bir yol oldu. İddia edilene göre depremlerin nerede ve kaç büyüklüğünde olacağını ortaya koyan bir hesap bulduklarını öne süren dolandırıcılar,  vatandaşları ücret karşılığı whatsapp  ve telegram gruplarına alarak dolandırıyor. Dolandırıcılar, güya buldukları "Deprem Falcılığı" yöntemiyle hangi il de kaç büyüklüğünde deprem olacağını bilebiliyorlar.  Bunu öğrenmek isteyen vatandaşlar da ücret karşılığı o gruplara girebiliyor. Türk Polis Teşkilatının SİBERAY birimi vatandaşları bu tür dolandırıcılık yöntemlerine karşı uyardı.

Her Defasında Yeni Metod

Depremin hemen ardından gerek telefon ile gerekse sosyal medya hesapları ile depremzedeler için “yardım bağış toplama” dolandırıcılığı başladı. Ardından kendisine veya yakınlarına barınacak bir yer  bulmak isteyenleri “Konteyner  Ev” dolandırıcılığı ile kandırdılar. Sonrasında ise deprem bölgelerinden  ayrılarak yakınlarının yanına gitmek isteyenleri  “Araç kiralama” dolandırıcılığı ile tuzağa düşürenler oldu. Artık yeni dolandırma metodu ise "Deprem Falcılığı" oldu.

Abonelik Ücreti İstiyorlar

Denedikleri her yol vatandaş şikayetleri ve  güvenlik güçlerinin çalışmaları ile kısa sürede  gün yüzüne çıkan  dolandırıcılar, yine de  durmak bilmiyor. Uyanıkların  kendilerini güncelleyerek  yaptıkları son dolandırıcılığın ismi ise “ Deprem falcılığı” oldu. Deprem acılarının paraya çevirmek isteyen fırsatçılar, çeşitli kanalları kullanarak tuzağa düşürdükleri insanları WhatsApp gruplarına ekliyor. Bu insanlara, gününde, anında deprem tahmini bildireceklerine inandırarak kendilerinden verdikleri İBAN numaralarına abonelik ücreti göndermelerini istiyor. Kendileri ile irtibata geçenlere, yaşadıkları ili bildirmelerini, kendi yaşadıkları ile göre depremi önceden bildirecekleri yalanı ile kandırıyorlar.

Siberay Uyardı

İnanması güç ama, son günlerde bu konuda yapılan bazı şikayetler üzerine emniyet güçleri de harekete geçti. Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı sosyal medya hesaplarından, vatandaşlara “Deprem Falcılığı Dolandırıcılığına Dikkat” başlıklı bir  fotoğraf paylaşarak uyarıda bulundu. Paylaşımda “Whatsaap, Telegram gibi, çeşitli kanallar üzerinden “Anında deprem tahminleri” yapıldığını vaat ederek abonelik ödemesi talep eden dolandırıcılara itibar etmeyin!” ifadeleri kullanıldı.