Botoks yanlış yapılırsa 'botulizm'e neden olabilir

Türk Nöroloji Derneği'nin 59. Ulusal Kongresi'nde konuşan uzmanlar, uygun dozda ve şekilde yapılmayan botoks uygulamalarının solunum yetmezliğine kadar giden botulizm hastalığına neden olabileceğini bildirdi.

Botoks yanlış yapılırsa 'botulizm'e neden olabilir

Kongrede ayrıca, erken dönem Alzheimer'da yüzde 35 iyileşme sağlayan yeni bir ilaç piyasaya sürüldüğü, ancak yüksek maliyeti nedeniyle henüz eczanelerde bulunmadığı belirtildi.

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, kongrede nörolojiye dair bütün alanların ele alındığını, 1400 civarında nöroloğun katılımıyla en büyük akademik ulusal aktivitelerden birini gerçekleştirdiklerini anlattı.

Topçuoğlu, nörolojik hastaların görülme sıklığının giderek arttığına dikkati çekerek, "Sadece beyinle ilgili değil, omurilik, sinir ve kaslarla ilgili çok çeşitli, sık görülen nörolojik hastalıklar var. Nörologlar olarak neredeyse hemen hemen herkeste bir nörolojik hastalık olacak kadar sık bir hastalık popülasyonuyla mücadele ediyoruz." dedi.

Kongrede demans hastalığına da değinen Türk Nöroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Demet Özbabalık, Türkiye'de 700 bin, dünyada ise 57 milyon civarında Alzheimer hastası bulunduğunu söyledi.

Özbabalık, Alzheimer hastalığıyla ilgili son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, "Erken dönemde yakalanan hastalarda yüzde 35 civarında bir iyileşmeyi beraberinde getiriyor. Ancak yüksek maliyeti nedeniyle eczanelerde şu an bulunmuyor, kişiler kendi talepleri çerçevesinde bu ilaca ulaşabiliyor." bilgisini paylaştı.

Kongrede halk arasında "botoks" olarak bilinen "botulinum toksin" uygulamalarının nörolojik yansımaları hakkında bilgi veren Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Uluç, "Botulinum toksinin neden olduğu hastalığa 'botulizm' deniliyor. Hastalığın tipik bir seyri var, yukarıdan başlıyor aşağı doğru ilerliyor. Hastalarda göz kapağı düşüklüğü, çift, bulanık görme, çiğneme-yutma bozukluğu, konuşma güçlüğü, arkasından solunum yetmezliği, kol ve bacaklarda güçsüzlük oluşabiliyor." ifadelerini kullandı.

Uluç, botoksun, işin uzmanınca doğru kasa, uygun dozda yapıldığında güvenilir olduğunu vurgulayarak, "Kozmetik amaçlı, aşırı terleme veya diş sıkmak için botulinum toksini uygulatmak kişisel bir tercih ama doğru ilacın, doğru dozda, doğru bölgeye ve doğru endikasyonda yapılması gerekiyor. Bu nedenle mutlaka konu ile ilgili uzman doktor bu işlemi yapmalı." uyarısında bulundu.

Uluç, bazı hastaların tedavi sürecinin zor olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Füsun Ferda Erdoğan da konuşmasında, beyin gelişimini düzenleyen faktörlerin anne karnından itibaren etkili olduğunu anlatarak, çocuk nörolojisinin önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Nerses Bebek de Türkiye'de yaklaşık 1 milyon epilepsi hastası bulunduğunu belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü 'Epilepside Küresel Aksiyon Planını' hayata geçirdi. Ülkemiz epilepside ilaca ve tedaviye ulaşım açısından şanslı ülkeler içerisinde ama dünyada birçok ülkede sorunlar var. Bu küresel planla dünyada 2030'a kadar epilepsili hastaların yüzde 90'ının uygun tanı ve tedavi olanaklarına ulaşması hedefleniyor." ifadesini kullandı.

Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Onur Keskin de genetik, teknoloji, yapay zeka ve ilaç sektöründe yaşanan hızlı değişimin nörolojik hastalıkların tedavisinde de değişiklikleri beraberinde getirdiğini anlattı.