Bostanbaşı'nda kat sayısı düşürülüyor
Malatya Mimarlar Odası Başkanı Mimar Yunus Emre Fidanel, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde büyük hasar alan Yeşilyurt ilçesi Bostanbaşı bölgesinde yüksek katlı binaların yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirterek, yumuşak zemin üzerine bu kadar yüksek binalara izin verilmesini cinayet olarak nitelendirdi. Bostanbaşı bölgesindeki yapıların yeni imar çalışmalarında kat sayısının düşürüleceğini ifade eden Fidanel, 'Zemin artı dört ya da zemin artı beş kat olma ihtimali çok yüksek. Yeni yapılaşmış bir bölge mülkiyet davaları belki yarın ve devamında artacak ve Bostanbaşı mahallesinin dönüşümüne yenilenmesinde çok ciddi sıkıntılar çıkarabilir' dedi.
HAK SAHİPLERİ ÇIKMAZDA
6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasara uğrayan Malatya’da, binlerce konut ve iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Malatya’da hasarın en belirgin olarak görüldüğü yerlerin başında gelen şehrin prestijli yaşam alanlarından olan Yeşilyurt ilçesi Bostanbaşı bölgesinde ağır hasar alan birçok binanın önümüzdeki günlerde yıkılması beklenirken, yeni imar çalışmalarında bölgenin kat sayısının düşürüleceğini öne sürüldü. Malatya Mimarlar Odası Başkanı Mimar Yunus Emre Fidanel, Bostanbaşı Mahallesindeki binaların yumuşak zemin üzerine tarım alanlarının imara açılmasının cinayet olduğunu belirterek, “Bostanbaşı Mahallesi Türkiye'de sembolikleşmiş bir mahalle. Burada yumuşak zemin üzerine tarım alanlarının imara açılmasıyla ve haşmak serbest yani kaç kat yapabilirseniz yapın. 15 -18 kata kadar imar izni verilen bir mahalle. Son 10 - 15 yılda inşa edilmiş bir mahalle. Yumuşak zemin üzerine bu kadar yüksek binalara izin verilmesi kesinlikle bir cinayetti” ifadelerine yer verdi.
Sesimizi duyuramadık
Bostanbaşı bölgesinde yapılacak yeni imar çalışmalarında kat sayısı azaltılarak yerinde dönüşümü önerdiklerini vurgulayan Fidanel, “Biz yıllardır dile getiriyoruz. Sakın buraları imara açmayın. İmara açtığınız yerlerin bu kadar yüksek binaların yapılmasına müsaade etmeyin diye. Biz bunu yıllardır dile getiriyoruz. Ancak sesimizi duyuramadık ve 6 Şubat depremlerinde Bostanbaşı Mahallesi çok ciddi hasarlar ve yaralar aldı. Çok şükür yıkılan bina sayısı az ama ağır hasarlı bina sayısı çok fazla. Şuan yeni imar çalışmalarında Bostanbaşı mahallesinin kat adetleri düşürülecek, zemin artı dört ya da zemin artı beş olma ihtimali çok yüksek. Oradaki mevcut yapının yerinde dönüşümü tabi ki bizim de önerimiz çünkü orda anternatif b planı yapamıyoruz. Yeni yapılaşmış bir bölge mülkiyet davaları belki yarın ve devamında artacak ve Bostanbaşı mahallesinin dönüşümüne yenilenmesinde çok ciddi sıkıntılar çıkarabilir. Bundan dolayı yerinde dönüşüm yeni yapılan mahallelerde Karakavak, Tecde, Bostanbaşı gibi mahallelerde çok önemli bizde bunu destekliyoruz. Ama yerinde dönüşüm dediğim şey çarşı merkezine kesinlikle yapamayız doğru olmaz” diye konuştu.
Çarşı merkezinde yerinde dönüşüm doğru değil
Depremden etkilenen çarşı merkezinde, yerinde dönüşümün yapılmasının doğru olmadığını vurgulayan Fidanel, “ Yerinde dönüşümü çarşı merkezine kesinlikle yapamayız doğru olmaz. Çünkü çarşı merkezinde ciddi anlamada meydan, otopark ve yeşil ama problemlerimiz var. Bunların yeniden dizayn edilmesi, yeniden hesaplanması, bundan 50 yıl, 100 yıl sonraya hitap edecek imar planlarının hazırlanması gerekmekte. Tabi ki burada kültürel mirasımız olan yapıların korunması ve kent hafızası olan birimlerin aynı bölgede korunması çok önemli ama yerinde dönüşümü doğru olmayabilir. Bunu proje üzerinde çalışan mimarların ve şehir plancıların dikkate alması kesinlikle çok önemli” dedi.
Malatya’yı kaybederiz
Çarşı merkezinin korunması ve kent hafızasına uyularak projeler hazırlanması gerektiğini dile getiren Fidanel, yapılan projelerin bilim insanlarına, meslek odaları ve esnaf temsilcileri ile istişare edilmesi gerektiğini ifade etti. Fidanel, “Şehir merkezinin Malatyalının yıllardır yaşadığı, alışveriş yaptığı, turistlerimizin gelip gittiği ticaret yaptığı şehir merkezimizin yani Malatya çarşısının korunması, kent hafızasını uyularak projeler hazırlanması çok önemli. Bununda yolu yereldeki sivil toplum kuruluşları, bilim insanları, meslek odaları ve esnaf temsilcileridir. Bunlardan görüş almadan, fikirleri dikkate alınmadan proje hazırlanırsa çok ciddi anlamda Malatya’nın geleceğine taş koyar. Biz şuan büyükşehir belediyesiyle yaklaşık üç aydır iletişim halindeyiz. Sürekli olarak toplantılar yapıyoruz, verilerimizi ve bilgilerimizi aktarıyoruz ancak projeyi çizen bakanlık bünyesindeki proje ofisleriyle henüz bir temasa geçemedik. Elimizdeki verileri, doneleri aktaramadık. Bakanlıktaki yetkili kişiler ve mimarlar bizlerin görüşlerini önemsemeli, dikkate almalı ve bu doğrultuda projeler hazırlamalı aksi halde Malatya’yı kaybederiz” dedi.
Depremin ilk gününden beri sahadayız
Mimarlar olarak depremin ilk gününden itibaren sahalarda olduklarını vurgulayan Fidanel, araştırmalar yaptıklarını Malatya’nın yeniden ayağa kalkması için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi. Fidanel, “ Biz mimarlar odası olarak depremin ilk gününden beri sahadayız.
İncelemelerimiz, araştırmalarız ve çıkarmış olduğumuz teknik sonuçları sürekli olarak çalışıyoruz ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bundan sonraki süreçte de muhakkak Malatya’mızın daha gelişebilmesi için kaldığı yerden yeniden hayatına devam edebilmesi için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz” diye konuştu.