Bölgeye hitap ediyoruz

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir, Malatya'ya yapılması planlanan tam teşekküllü 150 yataklı kalp hastanesinin örnek bir hastane olacağını söyledi. Pekdemir, 'Ancak şu an mevcut imkanlarla da olsa hastanemiz sadece Malatya'ya değil, çevre illere ve bölgeye de hitap ediyor' dedi.

Bölgeye hitap ediyoruz

Kardiyoloji ekip ruhuyla çalışıyor

Akademik alanda yaptıkları başarılı çalışmalar ve aldıkları ödüllerle adından söz ettiren İnönü Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir ve Kardiyoloji ekibi Prof. Dr. Mehmet Cansel, Prof. Dr. Jülide Akaycan, Doç. Dr. Hakan Taşolar, Doç. Dr. Adil Bayramoğlu ve Doç. Dr. Şıho Hidayet Hoca ile hem 'İnönü Kardiyoloji' kitabını hem sağlık alanında yapılan çalışmaları hem de Malatya’ya yapılması planlanan kalp hastanesini konuştuk. Başarılı çalışmaları ve bölgede ilk defa yapılan tedavilerle dikkat çeken kardiyoloji ekibi, birçok kalp rahatsızlıklarını bölgede, batı dünyası ile aynı anda uyguladığı başarılı yöntem ve operasyonlar ile hastalarına şifa kaynağı oluyor. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir ve ekibi ile yaptığımız sohbetten kesitler. 

NETHABER: TÖTM birçok alanda ülke ve Dünya çapında başarılı ameliyatlar gerçekleştiriyor, kardiyoloji bölümünde yapılan çalışmalar nelerdir? Çalışmalar ve tedavi yöntemlerinden bahseder misiniz?

Prof. Dr. Hasan Pekdemir: Bölüm olarak Turgut Özal Tıp Merkezinin inşası ile birlikte, geçmişten günümüze kadar sadece Malatya iline değil, çevre illere ve de bölgeye hitap ediyoruz. Hali hazırda anabilim dalımızda, 4 profesör ve 3 doçent olmak üzere 7 öğretim üyesi ve 10 araştırma görevlisi ile hizmet verilmektedir. Kliniğimizde rutin olarak koroner anjiyografi ve stentleme işlemleri, anjiyografi yöntemiyle kalp delikleri kapatma işlemler (perkütan ASD, VSD, PFO kapatma), kalp ritm bozuklukları tedavisi (EPS, Ablasyon, VES ve AF ablasyonu, Kryoablasyon), bacak damarları tıkanıklıkları tedavileri (Periferik arteriyal girişimler, PTA, Aterektomi ve stentleme işlemleri), Aort damar anevrizması tedavisi (EVAR, TEVAR), kalp kapak hastalıklarının tedavisi (TAVI, Mitral annulus daraltma), kronik damar tıkanıklıkları tedavisi (CTO) ve kalp pili takılması (ICD, CRT) işlemleri rutin pratikte rahatlıkla yapılabilmektedir. 

NETHABER: İl dışından ve yurtdışından 2020 yılında kaç hasta tedavi ettiniz?

Prof. Dr. Hasan Pekdemir: Daha önce de belirttiğimiz gibi ilimize Malatya dışında sayısız hasta gelmektedir. Bu noktada dünyada yapılan bütün işlemler, Kalp nakli dışında, bölümümüzde yapılabilmektedir. Bu noktada bölümümüzdeki değerli hocalarımızın tecrübelerine halkımız da rahatlıkla güvenebilirler.

Salgının ilk zamanlarında hasta sayılarında ciddi azalma oldu

NETHABER: Salgın öncesi ve sonrası hasta sayılarında değişiklik oldu mu?

Prof. Dr. Hasan Pekdemir: Özellikle salgının ilk zamanlarında gerek alınan önlemler nedeniyle, gerekse halkın pandemiden dolayı oluşan çekinceleri sebebiyle hasta sayılarında ciddi azalma olmuştu. Ancak son 6 aydır, hasta sayılarımızda belirgin artış var. Muhtemelen de bunun sebebi kamuoyunda oluşan bıkkınlık hissi. Ancak şunu da söylememiz gerekir ki pandemi döneminde, ciddi kalp hastalığı olan hastalarımız bile hastaneye gelmekten korktular. Salgın başlangıcında, covid 19 korkusu o kadar fazlaydı ki kalp krizi sayılarında bile ciddi azalma oldu. Hastalarımızın muhtemelen çoğunun evlerinde vefat ettiğini düşünüyoruz. Ancak son zamanlarda normale dönüş hatta normalden fazla bile yoğunluk olduğunu görmekteyiz.

Kalp hastalıkları direkt ölümle sonuçlanabilir

NETHABER: Covid 19 dolayı hangi grup hastalara öncelik veriyorsunuz? 

Prof. Dr. Hasan Pekdemir: Şu konuyu halkımıza iyi anlatmamız gerekiyor. Kalp hastalıklarından ölüm hala dünyada en fazla ölüm sebebi. Covid 19’dan kat be kat daha fazla hasta kalp hastalıkları sebebiyle ölmeye devam ediyor. Tabiki salgın döneminde tedbiri elden bırakmamak gerekiyor ancak sonucunda istemediğimiz daha kötü sonlanımlara sebep olabilecek hastalıklarda, örneğin kalp hastalıkları olsun, kanser hastalıkları olsun, akciğer yetmezliği hastalıkları olsun, halkın biraz daha titiz olmaları gerekiyor. Çünkü bizim ilgilendiğimiz kalp hastalıkları şakası olmayan ve direkt ölümle sonuçlanabilen hastalıklar. O yüzden kendilerini bu noktada ihmal etmemelerini öneriyoruz.

Kalp hastaları risk altında mı?

NETHABER: Kalp hastaları Covid 19 açısından risk altında mıdır?

Prof. Dr. Hasan Pekdemir: Covid 19 özellikle yaşlı ve akciğer hastalığı olan kişilerde çok ciddi sonuçlara ve hatta ölüme sebep olabiliyor. Biz biliyoruz ki, elimizde şimdiye kadar elde ettiğimiz kanıtlar da şunu gösteriyor, Covid 19 kalp damar tıkanıklıkları, hipertansiyon ve kalp yetmezliği hastalarında da ağır seyrediyor. O yüzden bu hastalıklara sahip olan vatandaşlarımızın, maske, mesafe ve hijyen noktasında bir tık daha dikkatli ve tedbirli olmalarında fayda görüyoruz.

NETHABER: Covid 19 ilaçlarının kalbe zararı var mı, kalp krizini tetikler mi kanın pıhtılaşmasında etkisi olur mu?

Prof. Dr. Hasan Pekdemir: Koronavirüse karşı henüz yüzde yüz etkili bir tedavi bulunamadı. Pandemi dönemlerinde, birçok tedavi denendi. İlk etapta bazı Covid 19 ilaçların, özellikle de Plaquenilin, kullanılmasıyla, diğer ilaçlarla etkileşime bağlı olarak hastalarda ritm bozuklukları ve hatta buna bağlı ölümler de görüldü. Zaten pandemi başında hemen herkeste kullanılan bu ilacın kullanımı daha sonra sınırlandırıldı. Covid 19 ile ilgili yapılan çalışmalarda kalp krizi ile direkt etkili olduğuna dair sonuçlar çelişkili. Biz klinik gözlemimizde ise böyle bir sonucu görmedik. Ancak Covid 19’un ölümlere sebep olmasındaki ana etkenin ise kanda pıhtılaşma yapması olduğunu biliyoruz. Özellikle akciğer dokusunda pıhtılaşma yaparak ölümlere sebep oluyor. Maalesef bunu bilmemize rağmen henüz bunu önleyebilecek net tedavi ise bulunamadı. İnşallah yakın gelecekte yapılacak aşılama ile ölüm oranlarının azalacağını düşünüyoruz.

Kalp hastaları rutin kontrollerini aksatmasınlar

NETHABER: Kalp hastalarına ne önerirsiniz?

Prof. Dr. Hasan Pekdemir: Kesinlikle rutin kontrollerini aksatmasınlar. Özellikle göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri olursa hekimlerine görünsünler. İlaçlarını düzenli kullansınlar. Covid enfeksiyonu geçiren hastalar, Covid ilaçları ile birlikte ilaçlarını kullanabilirler. Medyada bir sürü Covid 19 koruyucu olduğuna dair reklamı yapılan ilaç dışı uygulamalara, hekimlerine danışmadan kesinlikle yönelmesinler. Ve herşeyden önemlisi maske, mesafe ve hijyen kurallarına uysunlar. Çünkü elimizdeki en önemli silah hakkaten bu.

NETHABER: İnönü Kardiyoloji kitabını çıkarma amacınız nedir?

Prof. Dr. Hasan Pekdemir: Pandemi başlangıcında bildiğiniz gibi üniversite öğrencilerinin eğitimleri de durduruldu. Ancak daha sonra özellikle sağlık sisteminde görev alan öğrencilerin teorik eğitimleri uzaktan, ama pratik eğitimleri ise yüz yüze yapılması kararı alındı. Bize de bu süreçte, öğrencilerimize daha iyi bilgi kaynağı sağlayacağı düşüncesiyle bu kitabı yazma fikri oluştu. Sizin nezdinizde bu kitapta emeği geçen bölümümüzün değerli öğretim üyelerine bir kez daha huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. 

Malatya'ya kalp hastanesini kazandırmak istiyoruz

NETHABER: Son olarak eklemek istedikleriniz?

Prof. Dr. Hasan Pekdemir: Öncelikle size bize kendimizi ifade edebilme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz. Ancak şunu da söylemek istiyorum. Biliyorsunuz hali hazırda organ nakli konusunda Türkiye’de ve dünyada söz sahibi olan hastanemizin çıtasını bir üst noktaya taşıyacak kalp nakli merkezinin kurmak istiyoruz. Özellikle bu noktada desteklerini esirgemeyen sayın bakanımız Bülent Tüfenkçi’ye ve değerli rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a da teşekkür etmek istiyorum. Bu noktada yapılması planlanan 150 yataklı kalp hastanesinin proje ve fizibilite çalışmaları noktasında sayın bakanımızın destekleri için çok minnettarız. Gerçekten bunun için ciddi uğraşlar veriyorlar. İnşallah en kısa zamanda ilimize hizmet vermek üzere bu projemizi hayata geçireceğiz. Röportaj-Foto: Hanifi Evren-Nevzat Kanar