Bölgesel teşvikler anlatıldı
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) ve Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği işbirliği ile 'Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Bölgesel Teşvikler' konulu seminer düzenlendi.
MTSO 15 Temmuz Şehitleri Konferans salonunda düzenlenen seminere, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin, MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Nogay, FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Erhan Soğukpınar ve çok sayıda işadamı katıldı.
2017 yılından itibaren bölge yatırım almaya başladı
Seminerin açılışında konuşan FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, teşviklerin ilimiz ve bölgemiz için önemli olduğunu belirterek, “Her zaman bu fırsatı bulmamız, genel müdürümüz ile bir arada olmamız çok zor. Buraya katılan iş adamlarımızın sorunlarını çekinmeden dile getirmelerini temenni ediyorum. Gerçekten ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren özel sektörü, iş dünyasını yönetmeye yönelik teşvik sistemleri geliştirildi. 2012 yılından sonra ise gerçekten çok kapsayıcı bütün sektörleri içerisine alan bir teşvik sistemi geliştirildi. Bölgesel kalkınmaya yönelik, ülkemizin dünyaya olan rekabetini artırmaya yönelik ve doğrudan yabancı yatırımları almaya yönelik bir teşvik sistemi geliştirildi. İlimiz 2012 yılındaki bu teşvik siteminden kötü etkilendi. 2017 yılından itibaren de cazibe merkezleri programının uygulanması ile Malatya dahil bölge canlanmaya yatırım almaya başladı” dedi.
317 firma için teşvik belgesi düzenlendi
TSO’nun her dönem ilimizin en önemli lokomotif kurumu olduğunu söyleyen MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise, “Kent yararına olacak her çalışmada, ortaklıklar geliştirerek, destek vererek üzerine düşeni yapmaktadır. Bundan sonra da bu durum devam edecektir. 2012 ile 2017 yılları arasında 6 yılda 317 firma için teşvik belgesi düzenlenmiş ve 5 milyar 636 milyon TL’lik yatırım gerçekleşmiştir. 2018 yılında ise cazibe merkezleri programında 6. bölgede olmamız itibariyle 1 yılda % 43 büyüme gerçekleştirerek yıllık 93 teşvik düzenleme başarısına ulaşılmıştır. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığına seçildiğimiz ilk günden beri üreten, sanayileşen, ihracatında öne çıkan bir Malatya için uğraşıyoruz” diye konuştu.
Yatırımcı için cazibe merkezi ‘Malatya’
Malatya’nın yatırımcı için cazibe merkezi konumunda olduğuna vurgu yapan Sadıkoğlu, “1. OSB ve 2. OSB de ki mevcut arazilerimizde Malatya’ya ihracat yönünden en fazla katkıyı sağlayacak ve en fazla işçi alımı sağlayacak işadamlarımıza tahsis etmek için hazırız. Malatya’ya yatırım yapma noktasında teşvik sisteminde en fazla avantaja sahip en gelişmiş il olması, yetişmiş insan gücü kayısı kaynaklı ekonomik canlılık gıda, tarım ve tarıma dayalı sanayi potansiyeli, tekstil-hazır giyim potansiyeli, avantajlı coğrafi konum ve ulaşım imkânları, 2 adet köklü üniversitemizin olması, yatırım ve sanayi altyapısı, geniş organize sanayi bölgeleri iş geliştirme merkezleri, teknokent ve tarım alanları ile Malatya yatırımcı için cazibe merkezi konumundadır” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin tarafından ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Bölgesel Teşvikler’ konulu sunuma geçildi.