Bizi de önemseyin
Malatya Fidancılar Kooperatifi Başkanı Abuzer Yumrutepe, fidan üreticilerinin sorunları ile kimsenin ilgilenmediğinden yakınarak, kendilerine bir yer verilmesini talep etti.
Malatya Fidancılar Kooperatifi Başkanı Abuzer Yumrutepe, fidan üretici ve satıcıların sorunlarını dile getirerek, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi. Yumrutepe gazetemize yaptığı açıklamada, Malatya'da hizmet veren fidan üreticilerinin sorunları ile kimsenin ilgilenmediğini ifade etti. Yumrutepe, “Malatya’da bizim milletvekillerimiz başta olmak üzere belediye başkanlarımız devamlı kayısı konusunu gündeme getirirler. Ama Malatya’nın kayısısı nasıl üretirler, kimler üretir, ne kadar önem taşır bunlara kimse önem vermez. Malatya'da bir fidan pazarımız yok. Birlikte hizmet verecek bir sitemiz yok. Fidanları sulayacak suyumuz yok. Bunların hepsi sektörümüze sıkıntı. Bu fidanlara su vermediğimiz zaman fidanlarımız kuruyor. Bu da Malatya’nın zarara uğraması demektir. Biz bu konuda yetkililerimizi arıyoruz ama bizi herkes es geçiyor. Kamyoncuların sitesi var. Ardiyecilerin sitesi var. Galericilerin sitesi var. Bizim için bir fidancılık sitesi yok. Fidancılık kötü bir meslek mi. Tarım Bakanlığı ile İl Tarım Müdürlüğü ile beraber çalışıyoruz. Yurtdışı ile çalışmalarımız var. Dolayısıyla Fidancı sektöründe ciddi sıkıntılarımız var” dedi.
4 çeşit kayısı fidanımız var
Sattıkları fidanlar hakkında da bilgi veren Başkan Yumrutepe, yaklaşık 50 çeşit fidan sattıklarının altını çizerek, “Buradaki esnafımız, kayısıdan limona kadar fidan satılıyor ama bunun en önemlisi kayısıdır. Bu fidanların güz dikimleri bahara göre daha faydalıdır. Çünkü bu fidanı diktiğimiz zaman bahara kadar toprağın suyun alır toprakla kaynaşır. Kök yapısını geliştirir, toprakla buluşan fidan ilkbaharda alır başını yürür. Malatya'da en çok tercih edilen 4 çeşit kayısımız var. Hasanbey, Hacıhalil, Kabaaşı ve Çataloğlu dediğimiz kayısılar. Hacıhalil ve Kabaaşı daha fazla rağbet görüyor, Üreticilerimize ise hastalıksız fidan satmaya özen gösteriyoruz. Şarka Virüsü tehlikesi olduğunu bilerek de ilimize dışardan fidan sokmamaya önem veriyoruz. Dışardan sert çekirdekli fidanlar geldiğini tespit ettiğimizde bunu imha ederiz. Bu konuda hassasiyet gösteriyoruz” şeklinde konuştu.