Biz geçinemiyoruz

Malatya Tüm İşçi Emekliler Dul ve Yetimler Derneği Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, emeklilerin 2019 yılında yapılacak zam beklentileri içerisinde hayal kırıklığına uğradığı kaydetti. Tangüner, 'Biz geçinemiyoruz. İkinci bir iş arıyoruz' dedi.

Biz geçinemiyoruz

Tangüner,  2019 yılının zammının en az yüzde 15 olmasını gerektiğini kaydetti. Tangüner, “Fakat yüzde 10,19 bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Piyasaları iyi kötü herkes biliyor. Şuanda bir deste maydanoz bir liradan iki liraya çıktı. Bu ne demektir, yüzde yüz zam yapıldı. Bütün tüketim malları, sebze meyve her şey aynı durumda ama buna karşılık bizim aldığımız maaşı bir hafta on beş gün içerisinde eritiyoruz. Ortalama günde on beş, yirmi kişi bizi ziyarete geliyor. Herkes açıkça şikayetçi, yani biz geçinemiyoruz. İkinci bir iş arıyoruz. Malumunuz olduğu üzere işadamlarımızın durumu belli onlarda iş yapamıyorlar. Biz emekliler olarak, büyük bir sıkıntı içerisindeyiz inşallah bu durumun düzelmesini istiyoruz. Bu şekilde giderse şayet düzeleceğine de inanmıyoruz. Devlet İstatistik Kurumu Merkez Bankası yüzde 10,19 dedi. Açıkçası biz enflasyonu 30 civarında görüyoruz. Bizim beklentimiz en az 15 birde ek ödememizin yükselmesini biz talep etmiştik. 4 ek ödeme zammı olacaktı. Maalesef oda verilmedi. Ek ödeme nedir? Eskiden beri aldığımız fatura paralarını ek ödemelere eklediler ona da zam yapılmadı. Toplam aldığımız zam miktarı yüzde 10,19 bu da emeklimize yüz ila yüz elli lira bir fark getirdi. Sadece biz emekliler değil herkes bu durumdan şikâyetçi. Bundan sonra ucuzluk olacağını bu şartlar altında ben sanmıyorum. Eğer bir soğanın kilosu altı, yedi liraya çıktıysa emekli olarak bundan sonra yaşamamız biraz zor. Emekli olarak büyük sıkıntı içerisindeyiz. İnanın ki arkadaşlarımız birbirlerinden borç edinmekteler. Elektrik, doğalgaz, su faturasını yatıracak gelip, buralarda bizden üç beş kuruş borç talep ediyorlar. Biz vatandaş olarak üzülüyoruz. Bu durumun düzelmesini istiyoruz. İnşallah düzelir, pek fazla bir umudumuz olmamasına rağmen” diye konuştu.

Maalesef ilerleme kaydedemedik

Emeklilerin, halk otobüsleriyle ilgili bazı sıkıntıları olduğunu da dile getiren Tangüner, “26 yıldan beri Malatya’da bir öğrenci kaç kuruşa otobüse binerse emeklilerde bu fiyata biniyorlardı. Bunu yükseltip normal vatandaşın tarifesine çıkardılar. Ücretsiz binmeyi 65 yaşına çıkardılar. Şoför arkadaşlar bakıyorlar saçı beyaz emekliyse transit geçip bunları almıyorlar. Özellikle ilçelere giden 15 km’den sonra 2,5 3 TL arası tekrar bir fark ücreti ödüyoruz. Önceden yoktu bunu da yeni getirdi belediye. Yapacağımız bir şey olmadığı için mahcup oluyoruz. Yetkililere gidiyoruz bizlere yardımcı olmuyorlar. Seçimden sonra inşallah gelen belediye başkanımız emeklinin yardımcı olurlar. Biz her hususta mağduruz. İnşallah 2019 yılı ülkemize, devletimize hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu. Tangüner, “TOKİ’yle ilgili olarak yaklaşık üç yıldan beri eski bakanımız ve milletvekillerimiz bilir, büyük bir mücadele verdik. Maalesef onda iyi bir gelişme olmadı. Kentsel dönüşümden dolayı artan evler olursa dar gelirli ve emekliye verilecek. Ama şöyle bir durum var eğer onunda peşinatı fazla olursa emekli ondanda faydalanamayacak. Genel merkezimiz ve biz takip ediyoruz. İnşallah bir şeyler olur kanaatindeyiz. Sayın milletvekillerimizle beraber mücadele verdik, ama maalesef ilerleme kaydedemedik” ifadelerinde bulundu.