Bir gün yetmez

İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere pazar yerleri genelgesi gönderilmesinin ardından Malatya'da pazarcılar cumartesi günü pazarlarda tezgahlarını açtı. Haftada bir gün pazarların açılmasıyla, üretilen ürünleri ülke genelinde tüketebilmenin imkanı olmadığını belirten Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, üreticilerden gelen ürünlerin ya hallerde kalacağını ya da bunu alan pazarcıların ellerinde kalacağını belirterek, biraz daha esneklik yapılmasını gerektiğini söyledi.

Bir gün yetmez

İçişleri Bakanlığı’nın son yayınlamış olduğu genelgeyle beraber 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günlerinde pazar yerleri açık olacak. Vatandaşların ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verilecek. Pazarlarda temizlik ürünleri, giyim, zücaciye, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi ürünlerin satışına ise izin verilmeyecek. Malatya Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ümit Emre, gazetemize yaptığı açıklamada, pazarcı esnafının bayrama kadar marketler gibi saat 10 ila 5 arası hizmet vermek istediğini belirtti.

Ülkeyi zincir marketlere mahkum ettiler

Emre, pandemi sürecinde kapanmanın hafta sonları sokağa çıkma yasağı ile başladığını anımsatarak, "Birçok esnaf gibi pazarcılarımız da mağdur oldu. Bizim esnaf grubumuz vatandaşın menfaatine çalışan esnaf grubu. Bizde sebze meyve olduğu için ömürleri saatlerle sınırlı, günlerle bile değil. Bu yıl kışlık, yazlık ürünler birbirine karıştığı pazarcı esnafı çok ucuz fiyata ürünü evin önüne götürüyor.  Pazarcı kadar vatandaş da mağdur oldu. Çok fahiş fiyata ürün almak zorunda kaldı. Marketlere mahkum oldu. Bu yoğunlukta bilim kurulu kararlarının hiç birinde bugüne kadar açık havada virüs bulaştığına dair bir açıklama duymadık. Virüsün kapalı bulaştığını dile getiriyorlar. Marketler bunun örneği. Akşam saatlerinde yazar kasaların önünde onlarca, binlerce kişi birikiyor. Kapalı alan marketlerde bulaşmıyor, açık alan pazarlarda bulaşıyor. Pazarları kapattılar. Bu yanlış bir uygulama, ülkeyi zincir marketlere mahkum ettiler. Esnaf, ayakkabı, elbise, bijuteri satarken virüs bulaşıyor ama aynı ürünü zincir marketler satarken bulaşmıyor. Böyle bir zihniyet, ürün olmaz" dedi.

Marketler fahiş fiyata satıyor 

15 gün kapalı olan pazarların 5 saat süreyle açılmasının sıkıntılarını anlatan Emre, "Şimdi pazarları bir gün 5 saat süreyle açtılar. Bizim esnafımız bu sürede, meyveyi nasıl alacak, nasıl muhafaza edecek, nasıl satacak, elinde kalan ürünü diğer gün nasıl değerlendirecek? Biz bu süreçte marketlere tanınan hakkın pazarcı esnafına da tanınmasını istiyoruz.  10 ila 5 arası her gün açık olmasını istiyoruz. Çünkü önümüz bayram. Vatandaşlar bayramda evlerinde kapalı kalacaklar, sebzesinden, meyvesinde, ayakkabısından mahrum kalmasın.  Pazarcılar vatandaş menfaatine çalışıyor. Kaliteli ürünleri çok uygun fiyata sunuyoruz. Biz enflasyonu dengeliyoruz. Fırsatçılara fırsat vermiyoruz. Arife günü pazar tezgahlarının açılmasını ben vatandaş olarak talep ediyorum. Antalya'da tarlada sebzeler çürümeye başladı. Arz ve talep karşılanmıyor, marketler sebze meyveleri fahiş fiyata satıyor. Arife günü pazarlar açık olursa fakir fukara vatandaşımız, ihtiyacını pazardan karşılar.  Pazarcıdan çok millet menfaatine konuşuyorum" şeklinde konuştu.