Bir an önce temeli atılsın

Altay Kışlası alanı içerisinde yapımına başlanacak olan küçük sanayi sitesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Özsan Sanayi Sitesi Öz Malatyalılar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Şemsettin Alkan, sanatkar ve imalatçıların bir an önce modern sanayi sitesine gitmek istediğini belirterek, 'Bizim amacımız, yağmur, çamur, toz toprağın altında araba tamir eden esnafımızı daha ferah bir yere kavuşturmak' dedi.

Bir an önce temeli atılsın

Özsan Sanayi Sitesi Öz Malatyalılar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Şemsettin Alkan, Altay Kışlası alanı içerisinde yapılması planlanan küçük sanayi sitesi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Alkan, yeni bir sanayi sitesi için 2017 yılından beri bir çaba içerisinde olduklarını vurgulayarak, sanayi sitesinin temelinin bir an önce atılması gerektiğini söyledi. Yapılacak sanayi sitesine, gerçek sanatkar ve imalatçının alınmasını isteyen Alkan, rant için dükkan alıp kiraya verecek insanlara dükkan verilmemesi gerektiğini belirtti.

Bir an önce temeli atılsın

Malatya'ya yapılacak Yeni Sanayi Sitesi için 2017 yılından beri emek ve çaba verip, zaman ayırdıklarını söyleyen Alkan, "Neticede Altay Kışlasının olduğu yerde Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan'ın yardımlarıyla bin 100 dönüm arsa yapılan protokolle belediyeye devredildi. Şimdi de belediye başkanımız Özsan Sanayi Sitesi'nin 30 yıldır çözülmeyen, yapılmayan yollarını yaptı.  Bundan dolayı başkanımıza teşekkür ediyoruz. İnşallah esnaf, imalatçı adına bir an önce Altay Kışlası'ndaki yerin yapılıp bir an önce hizmete sunulmasını istiyoruz. Bunun için biz kooperatif olarak destek olmaya, yardımcı olmaya hazırız. Kim yapacaksa yapsın bir an önce temelini atılsın. Bizim isteğimiz ortalama dükkan fiyatlarının yüzde 80 bedel fiyatının bize bildirilmesini bekliyoruz. Çünkü bizim gezdiğimiz sanayi sitelerindeki verdikleri 300 bin liralık rakam 600 bin lirayı geçti. Aynı durumu yaşamak için bize belediye başkanı yüzde 80 maliyetini belirlesin. Artı eksi olur, ama yüzde 20 yüzde 50 olmaz. Neticede Sanayi Bakanlığı'nın inşaat bitiminde verdiği 2 yıl ödemesiz 15 yıl geri ödemeli yüzde 3 faizli kredi ile yapılacak. Buda esnafın elini kolunu rahatlatacaktır. Bizim amacımız, yağmur, çamur, toz toprağın altında araba tamir eden esnafımızı daha ferah bir yere kavuşturmak. Şuan şehirlerarası çalışan otobüslerin en düşüğü 2,5 milyon TL. Adam geliyor araç sokakta kalacak diye burada yaptırmıyor, tırlar geliyor yükü yağmurda, karda, soğukta kalmaması lazım ama mecbur sokakta, yolda sökülüyor Malatya'da bundan dolayı iş kaybı da var. Kim yapacaksa yapsın bir an önce temelini atalım. Esnaf artık modern sanayi sitesine gitmek istiyor" diye konuştu.

Gerçek sanatkar imalatçıya verilsin

Yapılacak sanayi sitesine gerçek sanatkar ve imalatçının alınmasını isteyen Alkan, "Rant için alıp kiraya vererek, para kazanayım diye insanlara verilmesin. Onlar girdiği zaman su harığından dışarı taşar. Zaten Devlet, verdiği yüzde 3 faizli krediyi imalatçı ve sanatkara veriyor. Tüccara vermiyor" şeklinde konuştu.

5 tip dükkan belirledik

Alkan, Özsan Sanayi'de 100 metre ve 200 metre kapalı alanı olan iki tip dükkanların olduğunu anımsatarak, "Bizim dükkanların derinliği 12 metre, bir tırın boyu 17 metre tır içeri sığmıyor. Biz yeni yapılacak dükkanların derinliğini 30 metre olmasını istiyoruz. 5 tip dükkan belirledik; 1 tip dükkan ölçütleri; cephesi 15 metre, derinlik 22.50 metre, alanı 337.50 metrekare. 2 tip dükkan ölçütleri; cephe 22.50 metre, derinlik 22.50 metre, alan 506.25metrekare. 3 tip dükkan ölçütleri; cephe 22.50 metre, derinlik 30.00 metre, alan 675.00 metrekare. 4 tip dükkan ölçütleri; cephe 22.50 metre, derinlik 37.50 metre, alan 843.75 metrekare. 5 tip dükkan ölçütleri; cephe 45.00 metre, derinlik 30.00 metre, alan 1350.00 metrekare. Biz bu çalışmayı yaparken birçok ildeki sanayi sitelerini gezdik. Örnek olarak, Kayseri'de bulunan sanayi sitesini isabetli olduğunu düşündük.  Projeyi ona göre hazırladık. Projenin ciddi olduğunu göstermek için üyelerden belirli ücret toplayalım. Listemizi götürelim" dedi.

Malatya'ya güzel bir sanayi kazandıralım

Mevcut olarak kullanılan Özsan Sanayi ile ilgili bilgiler paylaşan Alkan, "Buranın projesi 1978 yılında yapıldı. 1991 yılında kura çekildi, 96 yılında tapuları verdik. Özsan Sanayi Sitesi'nde 600 kusur 100 metre 326 tane 200 metre dükkan var. Yolunu, suyunu, elektrik, asfalt kilit taşını biz kooperatif olarak yaptık. O dönem bizimle aynı şekilde sanayi sitesi yapan illere göre bizim fiyatlarımız 3 kattan daha azdı. 2016 yılında bir yasa çıkarıldı. Bu yasa diyor ki, 'tüm çarşı içerisinde kalmış sanayi siteleri şehir dışına taşınacak'. İlk etapta 9 ildeki 11 sanayi sitesi, bu 9 ilin biri de Malatya. Sayın Bülent Tüfenkçi o dönem bakandı, bize yer bulun Malatya'ya güzel bir sanayi kazandıralım. Araştırdık, bulduğumuz bazı yerleri esnaf reddetti, bazı yerlerde fiyat artırma yaptılar. Biz dedik Şoför Okulu'nun yeri var. Bakanımıza söyledik. Burada 3 parsel var toplamı yaklaşık 11 bin dönüm.  Bülent Bey'le dönemin Savunma Bakanı Nurettin Canikli'ye gittik. Başka yer yok, kanun çıktı buraya sanayi sitesi yapmak istediğimizi söyledik. Bakanımız bize, 'kooperatif üzerinden gelirseniz, bizde itibar görmez, büyükşehir üzerinden getirin ki bu iş kolay olsun'.  Sistem o şekilde yürüdü. 2017-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanımız buradan her geçtiğinde, durdurup derdimizi anlattık. 2018 yılında Bakanlıkta toplantı yapıldı. Ben katıldım Ne yazık ki 9 ilin 8 valisi, 8 belediye başkanı oradaydı. Malatya vekillerle temsil edildi. Vali vekili ve belediyeden bir memur bizi temsilen gelmişti.  Ondan sonra yönetmenlik toplantısı yapıldı. Küçük Sanayi Sitesi Genel Müdürü Yaşar Bey valilikte bir toplantı yaptı. Herkes üzerine düşeni yapsın dedi. O gün bugün valilik bazında herhangi bir şey yapılmadı. 10 gün önce Sayın Valimizle görüştük. Paydaşlarla toplantı yapılsın dedi. Allah nasip ederse bu yıl, bürokratlar işi pasifsize etmezse başlanacak. Şunu özellikle belirtmek istiyorum; Büyükşehir Belediyemizin çok mükemmel bir Genel Sekreteri var" ifadesini kullandı.