Biber gazlı müdahale

Antep'te bir camide Ramazan ayının son 10 gününde gerçekleştirilen 'itikaf ibadeti'ni ifa etmek isteyenlere polislerce biber gazlı müdahalede bulunuldu. Polis müdahaleye salgın kurallarını gerekçe gösterdi.

Biber gazlı müdahale

Antep'de bir camide "itikaf"a girmek isteyen grup, kolluk kuvvetlerinin müdahalesiyle camiden çıkartıldı.

Furkan Vakfı’na mensup oldukları belirtilen grup camiden çıkarıldıktan sonra gözaltına alındı.

Vakıf tarafından yayımlanan görüntülerde, polisin camide gözaltıya direnenlere biber gazıyla müdahale ettiği görülüyor.

Biber gazlı müfahaleyi twitter hesabından duyuran Furkan Vakfı, 50 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Vakftan yapılan açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Her yıl Ramazan ayının son 10 günü itikaf sünnetini ihya eden Furkan gönüllüleri bu yıl camide itikafa girdikten sonra polisin biber gazlı müdahalesine maruz kaldı” paylaşımı yapıldı. Açıklamada; “Maske ve mesafe kurallarına uymalarına ve bu konuda bir kısıtlama kararı bulunmamasına rağmen itikâfa girenlere polis, cami içerisinde biber gazlı müdahalede bulunarak 50’den fazla kardeşimizi gözaltına aldı.”

Valilik’ten açıklama

Öte yandan Antep Valiliği, camide biber gazıyla müdahale görüntüleriyle ilgili açıklamada bulundu.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "daha önce haklarında muhtelif tarihlerde terör nedeniyle soruşturma yapılan ve kendilerini 'Alparslan Kuytul Gönüllüleri' olarak adlandıran kişilerin 2 Mayıs günü yatsı namazına müteakip 21.30 sularında üç camide 76 kişiyle ramazan ayı süresince itikafta bulunmak üzere toplandığını ve bu kişilerin cami imamlarının tüm uyarılarına rağmen ısrarla camiyi terk etmeyeceklerini beyan ettikleri" aktarıldı.

Bunun üzerine cami görevlileri tarafından emniyet güçlerinden yardım istendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu şahısların camiden çıkmama konusunda direnmeleri, devlete karşı sivil itaatsizlik başlattıklarını söyleyerek devlete, diyanete ve benzeri kurumlara ağıza alınmayacak galiz küfürler etmeleri neticesinde, şahıslar kademeli güç kullanmak suretiyle gözaltına alınmış, olaya karışarak polise mukavemet gösteren kişiler hakkında tehdit, hakaret, sokağa çıkma yasağı ihlali ve sosyal mesafe kuralına riayet etmemekten adli ve idari işlem başlatılmıştır. Olayla ilgili bir emniyet personelinin biber gazı ile müdahalede bulunduğu tespit edilmiştir. Cami içerisine emniyet personeli tarafından postal ile girildiği iddiaları gerçeği yansıtmamakta olup, müdahale cami girişinde yapılmıştır."

İtikaf ibadeti nedir?

Belli bir adap içinde camide namaz kalmak ve ibadetle meşgul olmak anlamına gelen "itikaf", ramazanın son 10 gününde yapılıyor. İtikaf, ibadete yeteri kadar zaman ayıramayanlar için özellikle önem taşıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “tam kapanma” sürecinde, teravih namazları dışında vatandaşların camilerde ibadet edebileceğini açıklamıştı.