Beylerderesi'ne yeni köprü

Turgut Özal Viyadüğü için, Yakınca Bölgesinde bulunan tarihi Sultan Abdülhamit Han Demir Yolu Köprüsünün üzerinde yeni bir köprü planladıklarını söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, proje ile ilgili Ulaştırma ve Tarım Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Alternatif köprü projesinin özel olduğunu vurgulayan Çınar, 'Bu proje Malatya'nın ufkunu açacak, bölgenin gelişimine katkı sunacak' dedi.

Beylerderesi'ne yeni köprü

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Net Haber Gazetesi'ni ziyaret etti. Ziyarette belediyenin yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler paylaşan Çınar, Yeşilyurt Belediyesi'nin, 2019 yerel seçimlerinden önce Malatya'da proje açıklayan, hedef belirleyen tek belediye olduğunu aktararak, hedefledikleri projelerin yaklaşık yüzde 80'nini tamamlandığını belirtti. Net Haber Gazetesi'ni basın ziyaretleri kapsamında ziyaret ettiklerini dile getiren Çınar, yoğun çalışmalardan dolayı ziyareti gerçekleştiremediklerini kaydetti. 

Hedef belirleyen tek belediyeyiz

Yeşilyurt Belediyesi'nin, 2019 yerel seçimlerinden önce vaat ettiği projelerle ilgili bilgiler paylaşan Çınar, "2019 yerel seçimlerinde taahhüt etmiş olduğumuz 45 projemiz vardı. 2020 yılında bu projelerin üzerine 18 tane daha ekledik. Projelerin yüzde 75-80'ini bitirdik, bir kısmı devam ediyor. Proje aşamasında olanlar var. Başka kurumlar yaptığı için revize ettiklerimiz var. Ama seçimden önce Malatya'da tek proje açıklayan, taahhütte bulunan hedef belirleyen tek belediye biziz. Hedeflerimizde herhangi bir sapma olmadan, hedeflerimize doğru gidiyoruz" diye konuştu. 

Hizmet binamızı 2 yılda bitirmeyi hedefliyoruz

Yeşilyurt ilçesinde, yapımı tamamlanan ve yapımı devam eden projelerle ilgili konuşan Çınar, "İlçemize kazandırmak istediğimiz birçok proje var. Belediye hizmet binasına başladık. Aslında bir ay önce kadar başlayacaktık, Çevre Şehircilik Bakanımız gelince biz 5 dönüm istedik, tamamını bize verdi. TOKİ, Millet Bahçesi yapacak. Burası 35-40 dönümlük ikinci bir millet bahçesi olarak şehrimize hizmet verecek. Biz iki yıl içerisinde bitirmek istiyoruz. Beylerderesi Şehir Parkı ve Millet Bahçesi, kendi gücümüz nispetinde birinci etabını bitirdik.  İkinci etabını bu ay içerisinde bitireceğiz inşallah. Üçüncü etabın, ihale süreci devam ediyor. Orayı halkımızı kazandıracağız. Kentsel tasarım projemiz var.  Ödüllü bir proje.  Bu projeyi önemsiyoruz, şehrin kültürüne, gastronomisine, geleneklerine hizmet edecek şekilde de güzel bir planlama ile şehrimizi gelecek nesillere tanıtacağımıza inanıyoruz. O bölgede, 13-14 tane kamulaştırdığımız bina var. O binalar ve eski belediye binamızı Tekstil Müzesine çevirdik. Eski Askerlik Şubesini Butik Otele çevirdik. Bir binamızı,  yöresel ürünler restoranı olarak planladık, bir tanesini gastronomi müzesi oldu, bir tanesini kent belleği müzesi oldu, bir tanesini hatır konağı oldu. Hatır Konağı olarak da, burada içilen kayısı kahvesi 44 yıl hatırı olması ile ilgili slogan geliştirdik. DAP Ajansı ile birlikte bölgeye kütüphane kazandırdık.  Şehrimizin kent belleği müzesi yoktu, kent belleği müzesi kazandırdık. Onu bütünleyecek şekilde caddeyi boydan boya tarihi çizgiyi hatlara uygun bir şekilde restore ettik. Gündüzbey ve Şahinbey Tepesi Alanın ve Andrenalin Parkı da eklektik. Camimizi restore ettik. Güreş Alanımızın ihalesini başlatacağız. Dere Islah çalışmasının bir kısmı bitti, bir kısmı Eski Yeşilyurt'tan Beylerderesi Şehir Parkına kadar olan kısmına da hazırlıklarımız devam ediyor.  DSİ ile birlikte sağlı sollu regresyon, yürüyüş alanları, bisiklet yolları ile orayı canlı yeşilin korunduğu, tarihe kültüre hizmet edecek hale getireceğiz" şeklinde konuştu. 

Çok özel bir proje

İlçede sokak sağlıklaştırmalarına Gündüzbeyde başladıklarını söyleyen Çınar,  Eski Yeşilyurt ve Kiltepe, Melekbaba, Kaynarca, Çarmuzu'da devam ettiğini, Eski Yakınca ve Banazı'da da sokak sağlıklaştırmalarıyla geçmiş kültürdeki tarihi evleri yaşatmak istediklerini anlattı.  Çınar, Yakınca Bölgesi güzergahında, Turgut Özal Viyadüğü'ne alternatif bir köprü projesi üzerinde çalıştıklarını ifade ederek,  Devlet Su İşleri'nin(DSİ) önerdiği yaklaşık 2km'lik yerin ilerisinde Manas Evleri'nin karşı tarafında, Tahtacık, Mollakasım Mahallesinin olduğu bölgeye, eski, tarihi Sultan Abdulhamit Han Demir Yolu Köprüsünün üzerinde yeni bir köprü planladık. Hedefimiz, şehir yaymak ve o bölgeyi şehre yakınlaştırmak istedik. Aynı zamanda Turgut Özal Üniversitesi'nin, Yeşilyurt yerleşkesine yakın olduğu için TEDAŞ'ın bulunduğu yerden, Adıyaman yoluna bağlanacak şekilde alternatif bir yol olarak planladık. Ulaştırma Bakanlığı, ile Tarım Bakanlığı DSİ nezdinde çalışmalarımız devam ediyor. Henüz ihale aşamasına getiremedik, görüşmemiz devam ediyor. Bu proje, özel, güzel ve şehre ufuk açacak bir proje.  Her açılan yol mutlaka bölgeyi ilerletecektir" ifadelerini kullandı.  Çınar, Topsöğüt Konutları projesini önemsediğini, projenin bölgenin gelişimine katkı sunacağını vurguladı.