Beş kere az hasar verilen sağlam camiyi yıkıp iş merkezi yapacaklar!

Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından 5 kez az hasarlı raporu verilen Malatya'nın Battalgazi ilçesi Kışla Caddesi üzerinden bulunan Tekke Cami ve 8 iş yeri, Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ağır hasarlı raporu alarak yıktırılmak istendiği iddia edildi. Esnafın iddiasına göre Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kendi çıkarları doğrultusunda karot almadan, test yapılmadan ağır hasar raporu aldırıp, cami ve iş yerlerini yıktırarak iş merkezi yaptırmak istiyor.

Beş kere az hasar verilen sağlam camiyi yıkıp iş merkezi yapacaklar!

Asrın felaketini yaşayan Malatya'da bulunan 968 camiden 420 adedi hasar alarak kullanılamaz hale gelirken Battalgazi İlçesi Hüseyinbey Mahallesi Kışla Caddesi üzerinde bulunan Tekke Cami'nin az hasarlı olmasına rağmen Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yıkılarak iş hanı yapılmak istendiği öne sürüldü. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Tekke Camii ve 8 iş yeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 5 kez verdiği az hasarlı raporuna rağmen iş merkezi yapmak için yıktırılmak istendiği ileri sürüldü.

Deprem zamanı camide kaldılar

Konuyla ilgili gazetemize konuşan esnaflar, Mayıs ayında kontrat yenilediklerini şimdilerde ise dükkanların boşaltılması için kendilerine baskı yapıldığını öne sürdüler. Cami altındaki dükkanda 18 yıldır kiracı olduğunu belirten esnaf Ergün Yılmaz, "Buranın az hasarlı olduğu, Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından beş kere denetlenip, onaylanmıştır. Ama bizi ağır hasarla dükkanımızdan çıkartmaya çalışıyorlar. Deprem zamanında bile şehir dışında yardıma gelenler caminin altında kaldılar. Madem hasarlıydı niye orada barındırdılar. Ben kontratımı Mayısta yeniledim ve aboneliğimi yaptım. Hasarlı yapıya hiç bir kurum abonelik verilmez" ifadelerini kullandı.

20 yıldır neredeydiniz?

Tekke Camisi'nde 18 yıllık kiracı olduğunu belirten Yılmaz, "Buranın az hasarlı olduğunu Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından 5 kere denetlenip, onaylanmıştır. Yalnız Vakıflar Genel Müdürlüğü, kendi çıkarları doğrultusunda buraya üniversite tarafınca hiçbir karot almadan, hiçbir test yapılmadan buraya ağır hasar verdirmiştir. Çevre Şehircilikte az hasar gözüküyor. Ama bizi ağır hasarla dükkanımızdan çıkartmaya çalışıyorlar. Sözleşmemizi iptal ediyorlar. Buraya 2007 yılında karot testi yapıldığını söylüyorlar, madem öyle bir durum vardı 20 yıldır siz neredeydiniz? Beşinci ayda dükkanı kiraya vermiş. Artı ben hafif hasar olduğu için elektrik tesisatı çektim. Hasarlı binaya abonelik yapamazsın" açıklamasını yaptı.

İsrail'den farkı yok

Yaşananları İsrail-Filistin savaşına benzeten Yılmaz, "İsrail Gazze'de cami yıkıyor. Buradakiler de hafif hasarlı camilerimizi yıkıyor farkı yok aslında bakıldığı zaman. Dediğim gibi biz burada mağduruz. Mağduriyetin ötesinde garip gurebanın, fakir fukaranın hakkı burada gasp ediliyor. Yani hafif hasarlı bir binayı yıkmak demek. Müthiş bir zarar demektir. 30 belki 40 milyon bir para demektir. Bize vakıflar tarafından söylenen, yıkıldığı zaman yapılmayacak. İş hanı yapılacak. Tamamen kar amaçlı, yani vakıfların artık zihniyeti, fakir fukaraya yardım değil. Tamamen kar üzerine yürüyor. Yani kolonlarda bir çizik yok. Usullerde üniversitede hocaların verdiği rapor değil. Çevre şehirciliğinin bu raporu geçerlidir" dedi.

Kolonlarda hiçbir çatlak yok

Babasıyla birlikte 34 senedir cami altındaki dükkanları işlettiğini söyleyen Ersin Yılmaz da, "Orada bir evrak operasyonu var. İkinci depremde biz dükkandaydık zaten. Bu dükkanın hiçbir yerinde ne çatlak oluştu, ne fayanslarda kırıklıklar oluştu. Ben zaten bodrum katındayım. Çevre Şehircilikten geldiklerinde şaşırdılar. Kolonlardaki en ufak çizginin, çatlağın olmamasına. Daha sonrasından Vakıflar Bölge Müdürlüğüne de Artık camiye bir şekil düzen verin dedik. Onlar dediler ki yan binanın yıkımı  gerçekleştirilirse biz tadilata başlayacağız dedi. Bize bu şekilde bilgi verdiler. Daha sonrasında Çevre Şehircilik  birkaç kere daha gelip kontrol etti. Hafif hasar olduktan sonra biz yine tekrardan şey ettik. Biz bir daha kontrol edeceğiz dedi vakıflar. İki kere üniversiteden hocalar geldi. Onlar birinde kontrol ettiğinde tekrardan bir az hasar verdiler. Tatmin olmayınca tekrar incelettiler, üniversiteden hoca getirttiler ve ağır hasar verdirttiler. Ondan sonra da bize de iki gün içerisinde çık diye mesajlar atmaya başladılar" ifadesini kullandı.

Cami yapılmayabilir

Çarşı merkezinde kırk yıl boyunca işlettiği dükkanının 6 Şubat depremlerinde yıkıldığını sonrasında Tekke Cami altında iş yerini açtığını belirten esnaf İrfan Soytürk ise, "Burada hayata tutunmaya çalışıyoruz. Çarşıda dükkan yok. Bura hakkında çevre şehirciliğin kararı az hasarlı. Yani çevre şehirciliğinin verdiği karar geçerli. O kadar binalar yıkıldı. O kararlara göre yıktılar. Sağlamsa ona göre onların kararına göre sağlam dediler. Yani bizim için niye böyle ayrı özel bir şey çıkıyor. Vakıflar, kendileri ayrı yeten inceletmişler. Ağır hasar kararı verdirmişler. Ondan sonra yıkım kararı. Biz gittik bölge müdürüne. Bize dedi ki buranın cami olup olmayacağı da belli değil. Zaten çarşıda cami kalmadı ayakta. Yani bu kararın geçersiz olduğunu Belediye Başkanımız da, Vali Bey'de söyledi" şeklinde konuştu.