Belediyeler suç işliyor
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür, depreme hazırlık noktasında Malatya'da kentsel dönüşümün mutlaka yapılması gerektiğini söyledi. Özgür, imar sorunu çözülmeden, kentsel dönüşüm yapılamayacağını belirterek, '1/5000 ile 1/ 1000 imar planı yapıldı. Plan yapılırken odalardan görüş alınması gerekiyordu alınmadı. Belediyeler, ruhsat verirken, jeoloji mühendisleri imza atması gerekiyor, imzayı kaldırdılar. Suç işliyorlar' dedi.
1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle açıklamada bulunan Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, yaptığı açıklamada, her yıl 1-7 Mart tarih aralığının, depreme karşı farkındalığı artırmak amacıyla 'Deprem Haftası' olarak değerlendirildiğini hatırlatarak, deprem konusunda alınması gereken önlemlere dikkat çekti. Özgür, depremin afete dönüşmemesi için önlem alınması gerektiği ve kaybedecek zaman olmadığını belirtti.
Şehir depreme hazır değil
Malatya olası yıkıcı bir depreme hazır mı? Diye soran Özgür, “Pütürge'ye kadar olan fay hattının kırılması, Pütürge'den sonraki gelen fay hattının devamının Adıyaman, Gölbaşı ve Maraş Türkoğlu hattı segment dediğimiz hatta bir enerji birikimine sahip oldu. Bu son iki buçuk yılda büyüklükleri1 ila 5 arasında değişen 3 bine yakın bir deprem meydana geldi. Bu depremin olması, oradaki fay hatlarını tetiklemesi, oradaki basıncı zorlamasından dolayı Maraş-Türkoğlu hattında bir kırılmalar meydana geleceği düşünüyoruz. Bunun da bugünü yarını yok gibi görünüyor. Maraş-Türkoğlu hattı, tarihi sürece baktığımızda 7 ve üzerinde deprem üretmiş bir fay hattımızdır. Şimdi burada enerji birikiminin çok yüksek olması nedeniyle Sivrice deprem hattının kırılması ve buradaki enerjinin bu tarafa doğru kaymasından dolayı irili ufaklı depremler meydana geldi. Malatya yıkıcı bir depremle karşı karşıya ama ne zaman olacağını bilmiyoruz. Adıyaman, Gölbaşı ve Maraş Türkoğlu fay hattında kırılma bekliyoruz. 7 veya 7’nin üzerinde deprem bekliyoruz. Biz buna hazırlıklı değiliz, şehir hazırlıklı değil. Geçtiğimiz aylarda kolan kesilmesinden dolayı bina yıkıldı, 2 gün trafik felç oldu. Büyük bir depremde ne olur? Düşünemiyoruz. Hazırlık yapmamız gerekiyor. Gecikiyoruz” dedi.
İmar sorunu çözülmeli
Özgür, Deprem Haftası ile ilgili herhangi bir kurumun herhangi bir açıklama yapmadığını, sadece deprem olduğunda depremin hatırlandığını vurguladı. Özgür, fay yasası ile ilgili meclise bir yasa teklifinde bulunulduğunu ancak yasanın AK Parti ve MHP oyları tarafından reddedildiğini söyledi. Malatya’da kentsel dönüşümün bir an önce yapılması gerektiğini aktaran Özgür, “Eski binaların yıkılıp yerine yeniden yapılması gerekiyor. Bazı sorunların çözülmesi gerekiyor. İmar sorunu Cemal Gürsel Mahallesinde 10 yıldır bekleyen imar sorunu var. İmar sorunu çözülmeden, planlama yapılmadan kentsel dönüşüm yapılamaz. 1/5000 ile 1/ 1000 imar planı yapıldı. Plan yapılırken odalardan görüş alınması gerekiyordu, depremle ilgili odaların görüşleri alınmadı. Amacımız Malatya’nın gelişimini sağlamak. Binaların denetimi önemli yapı denetim firmaları, binaların denetiminden sorumlu. Fakat yapı denetim firmalarında bir jeoloji mühendisi istihdamı söz konusu değil. Normalde yapı denetim firmalarında jeoloji mühendisi olması gerekmektedir. Uzmanları bunlar. Çünkü sen şimdi yapı denetim firmalarına proje sunuyorsun. İşte inşaat mühendisleri statik projeyi sunuyor. Onların denetlemesi var. Ama yapı denetim firmalarında jeoloji mühendisi olmadığı için zemin denetimi yapacak kimse yok. Bu durum sakıncalı. Malatya’daki belediyelerde verilen ruhsatlara jeoloji mühendislerinin imza atması gerekirken, bu imzayı kaldırdılar. Suç işliyorlar. Encümen kararıyla geçiştirmeye çalışıyorlar. Biz yaptığımız işin bilincindeyiz, Malatya bilincinde mi bilmiyoruz. Belediyelerin depremle ilgili birimleri olması gerekiyor, maalesef yok” diye konuştu.