'Belediye kabul etmiyor'

Yamaç Mahallesinde yıllardır yaşanan sıkıntılar bir türlü çözüme kavuşturulmuyor. Yamaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Hanifi Akdağ, mahalledeki 37 vatandaşın imar affından faydalanarak, Çevre Şehircilik Bakanlığından yapı kayıt belgesi aldığı, yapı kayıt belgesi almalarına rağmen belediyenin, yapı kayıt belgesini tanımayarak, tapu vermediğini savundu. Muhtar Akdağ, 'Türkiye'nin her yerinde yapı kayıt belgesi ile tapu veriliyor, Malatya'da niye verilmiyor' dedi.

'Belediye kabul etmiyor'

Malatya'nın Battalgazi ilçesi Yamaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Hanifi Akdağ, gazetemize mahallede yaşanan sorun ve sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Muhtar Akdağ, mahalledeki 37 vatandaşın imar affından faydalanarak, Çevre Şehircilik Bakanlığından yapı kayıt belgesi aldığı, yapı kayıt belgesi almalarına rağmen belediyenin, yapı kayıt belgesini tanımayarak, tapu vermediği iddiasında bulundu.

Belediye yazılan maddeyi tanımıyor

Mahallenin geçmişten gelen sıkıntılarının bir türlü çözülmediğini söyleyen Akdağ, kentsel dönüşüm, imar ve şuyurlandırmadan dolayı vatandaşların mağduriyet yaşadığını ve bu konunun bir türlü çözüme kavuşturulmadığını söyledi. Çevre Şehircilik Bakanlığından aldıkları yapı kayıt belgelerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından tanınmadığını ileri süren Muhtar Akdağ, "Devletimizin sunduğu yapı kayıt belgesi ile vatandaşlar borç harç bu imkandan faydalandı, yapı kayıt belgelerini aldılar. Bizde Çevre Şehircilik Bakanlığından aldığımız yapı kayıt belgelerini, defalarca Büyükşehir Belediyesine dilekçe ile vermemize rağmen, her nedense yapı kayıt belgelerini tanımadıklarını, hiç bir şekilde tapu alamayacağımızı resmi yazıyla bize bildirdiler. Biz dilekçe yazdık artık cevap bile vermiyorlar. Biz Büyükşehir Belediyesinden rica ediyoruz, yapı kayıt belgesi alan vatandaşların tapularını verilmesini istiyoruz. Kesinlikle verilmesi gerekiyor, Türkiye'nin her yerinde veriliyor, niye Malatya'da verilmiyor.  Buradaki evrakta diyor ki, 'yapı kayıt belgesine yatırılan miktar kadar, tapu kadastro alabilirsiniz.'  Fakat belediye yazılan maddeyi tanımıyor, Battalgazi Belediyesi yapacak diyor, Battalgazi'de büyükşehir yapacak diyor. Battalgazi'nin yetkisi yok. İmarı büyükşehir yaptığı için büyükşehir verecek" açıklamasında bulundu.

Bize haksızlık yapıldı

Akdağ, imar ve şuyulandırma yapılırken kendilerine haksızlık yapıldığını ifade ederek, Tapulu olan da zor durumda, adamın 400 metre arsası varken, 200 metreye düşürüldü. Türkiye'nin hiç bir yerinde yüzde 50 kesinti yok.  Niye belediye buradaki vatandaşların ev yapmasına izin vermemek için arsaları düşürüyor. Evet yetkisi var. Ama bu kadar vicdansızlık olmaz. Zenginde kesmezler. Selahattin Başkandan ricamız bize verdiği sözde durması. Yapı kayıt belgesi alan 37 vatandaşın tapularını vermesi istiyoruz. Vatandaş bu saatten sonra burada evimizi vermeyiz, kimse alamaz diyor. Bize, 4'üncü sınıf muamelesi yapıyorlar. Biz buradaki vatandaşların tapularını verilmesini istiyoruz. Buranın harabe görüntüsünden çıkarılmasını istiyoruz. Mahallede her türlü pislik var. Uyuşturucu getireni, kadın getireni, silah sıkanı bitmiyor. Artık mahallelinin bir düzeni olsun. 400'ün üzerinde ev vardı, şimdi yarıdan yarıya düştü" diye konuştu.

Minibüsler kaçak yolla çalışıyor

Yamaç Mahallesi hattındaki minibüslerin mahalleye hizmet vermediğini dile getiren Akdağ, "Kentsel dönüşüm 2008'de başladı, şuan 2020 yılındayız. Yamaç Mahallesinde 4 senedir minibüs hattı olan minibüsçüler hizmet vermiyor. Defalarca Ulaşım Daire Başkanının haberi var. Zabıta diyor biz ceza yazıyoruz, evet ceza yazıyorlar, buna rağmen gelmiyorlar. Gelmedikleri halde hattı olmayan yeni yapılan, sadece otobüs güzergahı olan Yamaç ve Fırat mahallesindeki TOKİ'de, kaçak yolla çalışıyorlar. Kimse ses çıkarmıyor. Hattı burada fakat minibüsler orda çalışıyor. Vatandaş, yeni bir güzergah istiyor. Burası yokuş, vatandaş çıkamıyor, misafir gelemiyor, yaşlılarımız inip çıkamıyor. Taksi tutmak zorunda kalıyorlar, ona da maddi güç yetmiyor"  şeklinde konuştu.

Sorunlar çözüme kavuşturulmuyor

Muhtar Akdağ, mahalledeki birçok sorunun bir türlü çözüme kavuşturulmadığını anlatarak, şu ifadeleri kullandı;  "Büyükşehir ve Battalgazi Belediye Başkanlarımıza defalarca söyledik. 4 senedir yapılan 43 blok TOKİ için market yok. Sadece büfe koydular, o da ekmek, su, çikolata satıyor. Vatandaşın sebze, et, süt alacağı hiç bir şey yok. 4 senedir uğraşıyoruz, yapacağız dediler yapmadılar. Market, sosyal tesis ve muhtar evi olması lazım ama yok. Her mahallede var. Burada yok. İki başkanımızdan ricamız mahalleye market, sosyal tesis ve muhtar evi yapsınlar. Pandemiden dolayı öğrenciler okula gidemedi. Öğrenciler internette canlı derslere giriyordu. Ama mahallemizdeki çocuklar canlı derslere giremedi. Sebebi şu; 2 sokak hariç diğer sokaklarda internet çekmiyor. Türk Telekom internet hiç yok. Biz defalarca söyledik, ama hiç kimse ilgilenmedi. Bu sene geçti seneye online olsa nasıl olacak."