Belediye bilmiyor muydu?

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantısının II. Birleşiminde, 'TOKİ'nin mülkiyetinde bulunan Battalgazi ilçesi Eski Malatya Mahallesi afet konutları yapılmasına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyon raporu' ile ilgili söz alan Yeşilyurt CHP İl Meclis üyesi Günnur Tabel'in, 'Önce incelemeler yapılır sonra inşaata başlanır yani ben yaptım demekle olmaz. Oradaki vatandaşlar bile orada kalıntılar çıktığını, höyüklerin olduğunu biliyorken belediye bunu bilmiyor muydu? ' sözleri dikkat çekti.

Belediye bilmiyor muydu?

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantısının II. Birleşimi, Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem Başkanlığında yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Mazeret dilekçelerinin Meclis Üyelerinin bilgilerine sunulmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.  Ağırlıklı olarak İmar Maddelerinin görüşüldüğü toplantıda ayrıca Büyükşehir Belediyesi tarafından alımı gerçekleştirilen 15 adet 12 metrelik ve 5 adet 18 metrelik toplam 20 adet toplu taşıma araçlarının işletme hakkının MOTAŞ’a verilmesi ile ilgili gündem maddesi de görüşülerek kabul edildi. 

TOKİ’nin iş yapma şekline karşıyız

Gündemin 3.maddesi olan "TOKİ’nin mülkiyetinde bulunan Battalgazi ilçesi Eski Malatya Mahallesi 314 ada 1 nolu parsel, 314 6 nolu parsel, 293 ada 5 nolu parsel, 293 ada 6 nolu parsellerde afet konutları yapılmasına ilişkin İmar planları hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyon raporu" ile söz alan Yeşilyurt CHP İl Meclis üyesi Günnur Tabel, TOKİ’nin burada iş yapmasına karşı olmadıklarını ama TOKİ’nin iş yapma şekline karşı olduklarını ifade ederek, "Bir yere konut yapılacaksa önceden belediyenin inceleyip imar ve jeolojik tetkikleri yapılır ondan sonra inşaat yapılabilir. Bu nasıl oldu, inşaat başladı kazı hafriyatı yapılmaya başlandı sonra burada tarihi eser bulgular çıkınca bu sefer peki bu yapılan binalar koruma alanının içine dâhil edilirse nasıl olacak? Önce incelemeler yapılır sonra inşaata başlanır yani ben yaptım demekle olmaz. Oradaki vatandaşlar bile orada kalıntılar çıktığını, höyüklerin olduğunu biliyorken belediye bunu bilmiyor muydu? " dedi.

Kalıntıların olduğu bölge planlamadan çıkarıldı

Bunun üzerine söz alan Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem, depremden öncede bu alanla ilgili çok ciddi bir çalışmanın yapıldığını belirterek, "Depremden sonra da acil konut ihtiyacının giderilmesi için hazır bir alandı. Kazı sırasında kalıntıların olduğu kısımda ciddi anlamda inşaat şantiyesi durduruldu. Yani bir alan tespiti çalışması hemen yapılmaya başlandı. Konuyla ilgili İmar Komisyonu başkan vekilimiz bir açıklama yapacaktır" diye konuştu. Konuyla ilgili konuşan İmar Komisyonu Başkan Vekili Süleyman Bayram ise, şunları söyledi; " Eski Malatya’da Yatılı Bölge Okulu’nun olduğu bölgede mülkiyet hazinesi olan alanda TOKİ’nin acil konut ihtiyacını karşılamak için yer tespiti yapıldı. İlgili kurul görüşleri alındı. Bu görüşler doğrultusunda planlama çalışması yapılıp ön imalat aşamasında orada kalıntılara rastlandı gerekçesiyle inşaat firmaları durdurulup yeri revize edilerek tekrar belediye meclisinin gündemine getirildi. Bu kalıntıların olduğu bölge planlama alanından çıkarıldı." Maddeyi CHP Meclis Üyeleri kabul etmedi için madde oy çokluğuyla kabul edildi.  Toplantı sonrasında kısa bir konuşma yapan Vahap Erdem, “Malatya eski Meclis Üyelerinden ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekilliği görevlerini yapan Hasan Göğüs’e Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum” dedi.  Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı Toplantısının III. Birleşiminin bugün günü saat 14.00’de yapılmasına karar verildi.