Beklentileri karşılamadı

Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, kısa bir süre önce sağlık çalışanlarına yönelik olarak verilen yıpranma payının beklentilerini karşılamadığını söyledi.

Beklentileri karşılamadı

Bingöl, sağlık çalışanlarına verilen yıpranma payının yeniden gözden geçirilmesini isteyerek, yıpranmanın geriye dönük olarak yeniden ele alınması ve kapsam dışı bırakılan diğer sağlık çalışanlarının da kapsam alanına alınması talebinde bulundu. Bingöl, “2014 yılındaki sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yapmış olduğu yıpranma ile ilgili gelişmeler yaşandı. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 5 yılda bir yıpranma verilmesi ile ilgili talimat verdi.  Şuanda mecliste onaylandı. Ancak bu istediğimiz bir şekilde çıkmadığını görmekteyiz. İlgili komisyonlarda sağlık çalışanlarının talepleri ile ilgili yaptığımız görüşmelerde Taleplerimizi sendika olarak da dile getirdik yapılması gereken sağlık çalışanlarının bir ekip işi halinde çalıştıklarını tüm personellerin yararlanması hususunda görüşmelerimiz oldu. Süreç içerisinde değerlendirileceğini dile getirdiler ancak şimdiye kadar bizlerin istediği gibi sağlık çalışanlarının istediği gibi bir yapılanma gerçekleşmediğini düşünüyorum” dedi.

AYNI HİZMET GURUBUNDA AYRIM YAPILMAMALI

Başkan Bingöl, “Bunların içerisinde eksik olan sıkıntılı olan bölümleri kısaca şöyle izah edebilirim. Hasta ile bir fiil irtibat olan hemşireler bu işin kapsamında. Bununla ilgili sağlık alanında eğitim veren sterilizasyonda çalışan ve diyabetli hastalara eğitim veren hemşirelerde bundan yararlanamıyor.  Hemşire bir ay poliklinikler de hizmet yapıyor bunlar yararlanabiliyor ama diğer taraftan hasta diyabet hastalarının eğitimini üstlenen hemşire yararlanamıyor. Ameliyathane içerisinde çalışan hizmetli bir arkadaşımız ameliyat masasında doktorla birlikte hemşire ile birlikte çalışarak hizmet sunuyor. Bir ekip olarak burada hizmet sunuluyor ancak hemşire ve doktor yararlanıyor hizmetli arkadaşımız yarılanmıyor. Bir diğer örnek verirsek 112’de ATT paramedik yararlanıyor. Vakaya giden şoför arkadaşımızla birlikte 3 kişilik ekip ATT ve paramedik arkadaşlarımız yaralanıyor şoföre arkadaşımız yararlanamıyor. Bunları da bu risk grubu içerisinde bulunduğunu görmekteyiz. Çünkü ekip her yaptığımıza da müdahaleye güçlü bir ekip olarak gidiyor ve müdahale ediyor” şeklinde konuştu.

YASA YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Bingöl, “Çeşitli engellerden kaynaklanan yasa istediğimiz gibi gerçekleşmediğini düşünüyoruz.   Cumhurbaşkanımızın 2014 yılındaki vermiş olduğu tarih bazında geriye dönük olarak 4 yıl sağlık çalışanlarının geriye dönük yararlanmasını istiyoruz ancak buda gerçekleşmedi. Yasanın çıktığı günden itibaren gerçekleştirildi. Sağlık çalışanlarına hayal kırıklığına uğrattı. Kanunun çıktığı süre içerisinde sağlık çalışanlarının geriye dönük olarak 2008 veya 2014 yılı baz alınarak değerlendirmesini talep etmiştik. Bu talebimize gerçekleştiremedi. Yıllardır sahada zor şartlar altında hizmet sunan sağlık çalışanlarının bunu hak ettiğini düşünüyoruz. Şuanda mevcut çalışanlarının tamamının geriye dönük olarak yararlanmasını talep ediyoruz. Sahada çalışan arkadaşlarımızın da kendi talepleri ve istekleri var. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanları sendikası genel merkezi konu ile ilgili dava açtı bunu takip ediyoruz. İnşallah bir süreç içerisinde sağlık çalışanın hak ettiği yapılanmanın geçmişe yönelik olarak da verilmesini bekliyoruz” dedi.