Bekçiler darp etti

Malatya'da işten eve giderken uğradıkları petrolde bir kişinin maskesinin takılı olmadığı gerekçesiyle bekçiler tarafından ters kelepçe takılarak darp edildiklerini söyleyen iki arkadaş, suç duyurusunda bulundukları bekçiler hakkında işlem yapılması için yetkililere çağrıda bulundular.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Bekçiler darp etti

Yaşanan olay anı akaryakıt istasyonundaki kamerada an be an kaydedildiği görülüyor. Bekçiler yere yatırdığı vatandaşı yerde kelepçeledikten sonra, copun topuzuyla vurduğu ve vatandaşın kafasını yere çarptığı görülüyor. 

'12 gün iş göremez raporu aldım'

Olay 17 Ağustos’ta Yeşilyurt ilçesi Paşaköşkü Mahallesi İsmet Paşa Caddesi üzerinde bulunan bir akaryakıt istasyonunda meydana geldi. İşten ve giderken ihtiyaçlarını karşılamaları için yol üzerinde ki akaryakıt istasyonuna uğradıklarını belirten İsmet Dalhançer ile arkadaşı Murat Varan, bekçilerin bir kişinin maske takmadığı gerekçesiyle kendilerine hakaret ettiklerini ileri sürdüler. Daha sonra bekçilerin kendilerini yere atarak ters kelepçe taktıklarını söyleyen Dalhançer ile Varan, yerde kelepçeli oldukları halde bekçilerin onları copla dövdüğü ve kafalarını yere vurduğunu ve kendilerine biber gazı sıktığını vurguladılar. Kendilerine sorun çıkaran bekçinin de maskesinin takılı olmadığını öne süren Dalhançer ile Varan, olaydan hastaneden iş göremez darp raporu aldıklarını ve avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdiler. Akşam İşyerlerini kapattıktan sonra ihtiyaçlarını karşılamak için petrol istasyonuna uğradıklarını ve olayın cereyan ettiğini söyleyen İsmet Dalhançer, “Maskem takılı olduğu halde bekçi, lakaytla ve küfürlü bir şekilde bize ithamda bulundu. Daha sonra ters kelepçe taktı beni yere yatırıp sürükledi copladı. Ters kelepçede olduğum halde copla çeneme vurdu. Yüzümde gözümde darp izleri oluştu. Yaklaşık 15 gün geçmesine rağmen halada izler mevcut. Kafama yüzüme 3-5 cop yedim kafamı yere vurdular. Bize maske yüzünden sıkıntı çıkaran bekçinin maskesi yoktu. Olay yerindeki kamerada zaten her şey görülüyor. Darp edildiğinden dolayı 12 gün iş yapamaz raporu aldım. Psikolojim bozuldu. Avukatımız aracılığıyla suç duyurusunda bulunduk. Mağduruz ve şikayetçiyiz” diyerek yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

'Kalp yetmezliğimin olduğunu söylememe rağmen beni dinlemediler'

Olay anında bekçileri ve arkadaşını (İsmet) yatıştırmaya çalıştığını belirten Murat Varan, “Ben bir an önce petrolden çıkmamız için uğraşırken, bekçiler ağır tahriklerle ve küfürlerle İsmet arkadaşımı zora koydu. Daha sonra olay yerine gelen polisler olayın farkına vardı olayı yatıştırıp bizi göndermeye çalıştılar. Bir suçumuz olmamasına rağmen olayın kapanması için bekçilerden özür diledim. Polisler de bizi anladıklarını ve bize hak verdiklerini söylediler. Tam arabaya bindik gideceğiz tekrar arkadaşıma ağır hakaretlerde bulundular. Bizi yere atıp arkadan kelepçelediler. Coplarla kafamıza vurdular, kafamızı yere vurdular.  Kalp yetmezliğimin olduğunu söylememe rağmen beni dinlemediler. Beni yere yatırıp copla vurarak biber gazı sıktılar.” diyerek yaşadıklarını anlattı.

'Amerika’da yaşanan olayları bugün ülkemizde yaşıyoruz'

Varan, “Ne yazık ki TV’lerden izlediğimiz Amerika’da yaşanan olayları bugün ülkemizde yaşıyoruz! Hiçbir suçumuz olmamasına rağmen kafamızı yere vurdular ve bize işkence ettiler. Bekçiler hızını alamayıp hastanede darp raporu almak için sıra beklerken ve elimiz kolumuz bağlıyken bize saldırmaya çalıştılar. Haklarında suç duyurusunda bulunduk sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız. Mağduriyetimizin görmeleri için Sayın İç İşleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya ve Adalet Bakanımız Abdülhamid Gül’e sesleniyoruz. Bir an önce bekçiler hakkında gerekli soruşturmaların yapılmasını istiyoruz"  diyerek çağrıda bulundu.

'Bekçiler yetki ve sınırlarından haberdar olmalı'

Mağdurların Avukatı Bora Özkan, Olay kamera kayıtlarının incelendiğinde müvekkillerinin etkisiz hale getirildikten sonra bekçiler tarafından hala darp edildiklerini, olayın artık polisin zor kullanma yetkisinden çıkıp işkenceye döndüğünün görüleceğini söyledi. Özkan, “Olayla ilgili en önemli problemin, bekçilerle ilgili çıkan yeni yasada uyum sürecinin yaşanmadığı, bekçilerin yeterli eğitim almadığı. Özellikle görevlendirilen bekçilerin yeniden eğitime sokulması ve vatandaşa karşı nasıl davranacağını bilmesi, yetki ve sınırlarından haberdar olmaları gerekmektedir. Olayla ilgili kamera kayıtları incelendiğinde görülecektir ki müvekkilim Murat Varan’ın aracı, herhangi bir izin olmamasına rağmen bekçilerin bir petrol görevlisiyle araba içerisinde arama yapmaları hukuka aykırı olduğu açıktır” dedi. Bugüne kadar bekçiler hakkında bir idari soruşturmanın yapıldığını söyleyen Özkan, “Herhangi bir idari tahkikata başvurulmamış ve bekçiler görevlerine hala devam etmektedirler. Bu durum toplum vicdanında bir yaralama oluşturmaktadır. Elbette ki güvenlik güçlerinin belli bir zor kullanma yetkisi olacaktır ancak bu yetkinin sınırları ve dozu olmalıdır. Bir şahsın tamamen etkisiz hale getirildikten sonra darp edilmesi, bekçilerin olayı yetki dışına çıkarıp şahsi bir hırs ve kin haline getirmeleri doğru değildir. Bu nedenle bekçiler hakkında gerekli tahkikatın yapılarak en azından soruşturmanın salahiyeti açısından açığa alınmaları gerekmektedir” ifadesinde bulundu.