Bayram buruk geçecek

Hükümetten milyonlarca emekliye beklediği müjdeli haber gelmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bayram ikramiyelerine bu yıl zam yapılmayacağını, bin 100 lira olarak ödeneceğini açıkladı. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimler Derneği (TÜMİŞDER) Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, iğneden ipliğe her gün her şeye zam gelirken, emekli ikramiyesinde artışa gidilmediğini belirterek, 'Emekli buruk bir şekilde bayrama girecek' dedi.

Bayram buruk geçecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli ikramiyelerinin iki bayramdaki maliyetinin 25 milyar lira olduğunu, ikramiyelerin her zaman değerlendirilebileceğini ama şu an mevcut duruma göre bayramda emekliye bin 100 TL ikramiye verileceğini açıkladı. Milyonlarca emeklinin gözü kulağı arttırılması beklenen bayram ikramiyelerindeydi. Zamlı ikramiye, yüksek enflasyon karşısında satın alma gücü sürekli düşen emeklileri bir nebzede olsa soluklandıracaktı. Ancak açıklanan rakam değişmeyince emekli hüsrana uğradı.

Emekli bayramı kaosla geçirecek

Bakan Bilgin’in açıklamasını değerlendiren TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, “Emekli büyük sıkıntı içerisinde. Bu bayramı da herhalde kaosla geçirecek, torunlarına birkaç kuruş harçlık veremeyecek. Bayram şekerleri geçen sene 60-70 liraydı. Şuanda 150-180 lira arasında. Bir kilo baklava 150 lira. Emekli buruk bir şekilde bu bayrama girecek. Devlet ’25 milyar Türk lirası paranın gerektiğini, finansmanı olmadığı için bu parayı ödeyemeyeceğini’ ifade etti. Emekli bin 100 lira ile idare edecek. Kurban Bayramında da aynı şekilde olacak. Bin 100 lira ile artık biz bir kurbanın bacağını alamayız” diye konuştu.

Emekliye sahip çıksınlar

Tangüner, her şeyin ekonomiden geçtiğine dikkat çekerek, “Bu insanlara yazık oluyor. Şimdi Malatya’da 90 bin emekli var. Emekli perme perişan. Sabah yaya olarak geliyorum, arkadaşları görüyorum, ‘vallahi cebimde bir ekmek parası yok’ diyorlar. Bu duruma düşmüşüz. Ortalama olarak aşağı, yukarı 2 bin 500 lira maaş alıyoruz. Yani yüzde 50’miz böyle alıyor. 2 bin 500 lirayla bu devirde nasıl idare edeceksin. Sebzesidir, meyvesidir, et bugün 140 lira olmuş. Bütün tüketim malları sürekli zamlanıyor. Ondan sonrada sen aldığın 2 bin 500 lira ile idare edeceksin, aybaşını getireceksin. Bu insanlara yazık ve devletin bu insanları gözetmesi lazım. Emekliye bir el atmaları gerekir. Ama maalesef emekli göz ardı ediliyor. ‘Biz zamda versek, vermesek de bizleri destekleyecekler, bize oy verecekler’ ama öyle değil. Her şey ekonomiden geçer, ekonomi bozulursa insanların ne yapacağı belli olmaz. Onun için bizim söyleyeceğimiz hükümetimize emeklisine sahip çıksın. Herkes sıkıntı içerisinde ama en fazla sıkıntı çeken kesim emekli” şeklinde konuştu.