Battalgazi ve Yeşilyurt'tan Konteyner Dükkanlar

Malatya'da yaklaşık bir buçuk aydır şehir merkezinde kümelenen çarşıların yüzde doksan beşinin enkaz altında kalmaları nedeniyle ticari faaliyet alanında yaprak kıpırdamıyor.

Battalgazi ve Yeşilyurt'tan Konteyner Dükkanlar

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yaşanılan afetler toplumsal ve ticari hayatı adeta felç etti. Malatya'da yaklaşık bir buçuk aydır şehir merkezinde kümelenen çarşıların yüzde doksan beşinin enkaz altında kalmaları nedeniyle ticari faaliyet alanında yaprak kıpırdamıyor. Malatya'nın yeniden toparlanma sürecine girebilmesi için esnafların bir an önce kurulması gereken geçici ticaret alanlarında ticari alışverişlerine yeniden başlamaları gerekiyor.

Bu konuda Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ilgilileri harekete geçirmek adına şu açıklamayı yapıyor: "Ticari hayatın yeniden canlanması için daha hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Yaşadığımız depremler şehrimiz ekonomisinde büyük bir yara açtı. Şehir merkezindeki esnafın ve tüccarın iş yerlerinin yüzde 80’i ya yıkık ya da ağır hasarlı. İlimizdeki ticari faaliyet yerle bir oldu diyebiliriz. Günlerdir ilimizin ticari hayatı için yüksek sesle dillendirdiğimiz hiçbir talep yerine gelmiyor. Bir an önce ayakta kalan firmaların iş yapmaya başlaması için yeni ticaret alanları belirlenmeli ve firmalara tahsis edilmeli. Üyelerimizin birçoğu yer tahsislerini bekliyor. Biraz daha bekler sonrasında da giderler, böyle olsun istemiyoruz. Bari kalan firmaları tutmak için ciddi adımlar atılsın. Ama ne yazık ki çözüm üretilmiyor. Malatya’da ciddi bir koordinasyonsuzluk var, yetki karmaşası var. Bu nedenle hızlı hareket edilmiyor. İstişareden uzak çalışma yürütülüyor. Malatya TSO olarak bugüne kadar sadece bir defa koordinasyon toplantısına çağırıldık. Bu şehrin ticaretinin ayağa kalkması için, üyelerimizin toparlanması için bizlerin fikirleri alınmayacak da kimin fikri alınacak, bunu da anlamış değiliz”

Battalgazi'den 110 Konteyner

Battalgazi Belediyesi yetkililerinden alınan bilgilere göre ilk aşamada ticari hayatın yeniden canlanması çalışmaları son aşamaya geldi. Gerek vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına ulaşması açısından gerekse de esnafımızın ticaretini gerçekleştirmesi için ilk etapta düşünülen konteyner dükkanların semtlere göre dağılımı hakkında şu bilgiler paylaşıldı: "6 Şubat depreminin ardından esnaflarımız oldukça büyük mağduriyet yaşadı. Talepler sonrasında Battalgazi Belediyesi olarak Eskimalatya Aile Sağlık Merkezi mevkiinde 30 adet, Battalgazi Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Toplu Konut İdaresi'nin ismiyle anılan TOKİ’de 5 adet, Gelincik Tepesi TOKİ’de 15 adet, Tarihi Mustafa Paşa Kervansaray’ı arkası 5 adet, MEMURSEN TOKİ’de 5 adet, Hanımınçiftliği ve Orduzu Kavşağı 50 adet konteyner işyeri kurulması çalışmalarımızı en geç 5 Nisan gününe kadar hazırlamış olacağız..."

Yeşilyurt’tan ilk Etapta100 Konteyner

Asrın afeti olarak tanımlanan depremlerden en çok etkilenen Yeşilyurt’ta çok sayıdaki iş yeri kullanılamaz hale geldi. İş yerleri ağır hasarlı, hasarlı veya yıkılan esnafın yeniden ekonomik hayata dönebilmesi için Turgut Özal Mahallesinde Yeşilyurt Belediyesi tarafından yapımına başlanan 100 iş yeri tamamlandı ve kura çekilerek hak sahiplerine dağıtıldı. Yakında faaliyete geçecek olan Konteyner Çarşının Yeşilyurt'un ve Malatya'nın ekonomik hayatını canlandıracağı gibi sosyal yaşamı da hareketlendirmesi bekleniyor. Yeşilyurt Belediyesinden alınan bilgilere göre Gündüzbey ve Dilek Mahallelerinde de konteyner çarşı kurma çalışmaları hızla devam ediyor.