'Battalgazi mağdur etti'
Battalgazi Belediyesi 330 metrekare arsaya üzerinde çift daire yapılan binaya, 100 metrekare oturum izni verdiği öne sürüldü.
Şehit Hamit Fendoğdu Caddesi'ndeki Akasya Apartmanı, 24 Ocak'ta yaşanan depremde hasar aldı. Binayı kontrole gelen ilk ekip, binaya, yüzde 85 çürük raporu vererek, binanın acil bir şekilde boşaltılmasını istedi, daha sonra gelen ekip ise binaya hafif hasarlı raporu verdi. Bina sahipleri kendileri binayı yıkıp yapmaya karar verdi. Bu seferde, Battalgazi Belediyesi 330 metrekare arsaya üzerinde çift daire yapılan binaya, 100 metrekare oturum izni verdiğini öne sürüldü.
Apartman sakinleri kabus yaşıyor
Malatya'nın Battalgazi ilçesi Kernek Mahallesi Şehit Hamit Fendoğdu Caddesi (Kanalboyu) üzerindeki 8 katlı 16 daire olan Akasya Apartmanı sakinleri, 24 Ocak'ta yaşanan depremde binaya, önce yüzde 85 çürük raporu verildiği, daha sonra gelen ekibin inceleme yapamadan raporu hafif hasarlı raporu çevrildiğini iddia ettiler. İddialar bununla da sınırlı değil. Bina sakinleri, belediyelerle anlaşmalı çalışan yapı denetim firmasına binayı incelettiklerini, yapı denetim firmasının, binanın çürük olduğunu tespit ettiğini söylediler. Bu sefer çürük olan binayı yıkıp yeniden inşa etmek isteyen apartman sakinleri, şu anda 8 kat, çift daire ve her bir dairenin oturumu 100-110 metrekare olan binanın oturumunu Battalgazi Belediyesi'nin, 50 metrekareye düşürdüğünü ileri sürdüler. Tam bir kabus yaşayan apartman sakinleri yetkililerden yardım talebinde bulundular.
'Hemen boşaltın dediler'
Konuyla ilgili Net Haber Gazetesi'ne konuşan Akasya Apartmanı sakinlerinden Talip Erdoğmuş, 24 Ocak'ta yaşanan depremden sonra binayı kontrole ilk gelen ekibin, belge vermeden yüzde 85 çürük raporu verdiğini belirterek, "Hemen boşaltın dediler. Binada 16 daire vardı. 16 dairenin hepsini boşalttık. Yaklaşık bir ay sonra bir ekip geldi. Bu sefer bu bina ağır hasar değil, hafif hasarlıya çevirdiler. İtiraz ettik, itirazımıza olumsuz yanıt verildi. Değişmez dediler. Biz de, belediyelerle anlaşmalı çalışan yapı denetim firmaları var. Bizde bir firmayla anlaştık. İnanın 6 yerinde örnek aldık. Normalde C 20 dedikleri yüzde 20'nın altı çürük; üstü sağlam çıkıyor. Bizim örnek aldığımız 6 yerde, üç tanesi yüzde 6, 7, 8 diğer üç tanesi ise yüzde 12, 13, en yüksek çıkanı ise yüzde 15. Fakat riskli bölgelerde çıkan yüzde 7, 8, çürük olmasına rağmen kabul edilmiyor. Biz bunlardan da vazgeçtik, yardım bekliyoruz. Bina çürük olduğu için biz apartman sakinleri, kendimiz binayı yıkıp yapmak istiyoruz. Parselimiz, 330 metrekare, belediyenin bize verdiği 100 metrekare oturum. Şu anki dairenin oturumu 100-110 metrekare, belediye bunu 50 metrekareye dönüştürüyor. 1+1 bile sığmıyor. Mağduruz. 16 daire hepimiz kiradayız. Şuanda oturulacak durumda değil. Madem yıkılmayacaktı. Neden boşaltıldı" dedi.
'Belediye engel olmasın'
Belediyenin, kendilerine engel olmamasını isteyen Erdoğmuş, "Ben belediye başkan yardımcılarıyla da konuştum. Siz olsanız riski alıp, oturur musunuz diyorum,' biz oturamayız' diyorlar. Biz nasıl oturalım. 16 ev kira çıktık. Biz destek beklemiyoruz. Mevcut konumumuzu koruyalım. Aynı şekilde dairemizi yapalım. Kendi imkanımızla yapalım diyoruz. Sadece bize müsaade edelim. Biz evimizi yeniden yapalım. Battalgazi Belediyesi İmar İşleri bize diyor, 74 metrekare brüt, bunun içinde, balkonu, duvarları, asansör boşluğu, merdivenler de dahil. Bunları düştüğün zaman 50 metrekare yapıyor. Başvurmadığımız yer kalmadı. İl encümenine kadar gittik olmuyor diyorlar. 16 daire kirada mağduruz" diye konuştu.
'Çaremiz kalmadı'
Daire sakinlerinden Osman Yılmaz ise, yaklaşık 19 yıldır Akasya Apartmanı'nda yaşadığını kaydederek, "24 Ocak'ta yaşanan depremden sonra gelip, baktılar, yüzde 85 hasarlı dediler. En kısa sürede boşaltın dediler. Bizde vatandaş olarak boşalttık. Aradan bir ay sonra 2 ekip geldi. Hafif hasarlı dediler. Biz itiraz ettik, kabul edilmedi. Bakmadan tahminen karar vermişler. Bizi mağdur ettiler. Biz buna kanat getirmedik. Yüzde 85'ten nasıl hafif hasarlıya döner. Kentsel dönüşümde müteahhit getirip baktırdık. Onlarda oturulamaz olduğunu tespit ettiler. Asgari ücretle çalışıyorum. Devletten hiç bir katkı almadık. Hafif hasarlı raporu verildiği için destekten de faydalanmadık. Biz devletten yardım bekliyoruz. Yetkililere sesleniyoruz; bize yardımcı olun, oturma ruhsatı verin, kendimiz yapalım. Kendi çabamızla yapalım. Başka çare kalmadı. Kimse gelip sormadı. Biz, ev sahibi olmamıza rağmen ayda bin lira kiraz veriyoruz. Bize yardımcı olsunlar" şeklinde konuştu.