Başvurular başladı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Murat Tunç, IPARD II Programı 10'uncu başvuru çağrı projelerini 15 Şubat itibariyle almaya başladıklarını belirterek, desteklemeden yaralanmak isteyenlerin projelerini 23 Mart'a kadar teslim etmeleri gerektiğini söyledi.
TKDK Malatya Koordinatörü Murat Tunç İPARD-2 Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Hibe Programı 10’uncu başvuru çağrısı kapsamında projeleri teslim almaya başladıkları belirtti. Tunç, gazetecilere yaptığı açıklamada, TKDK sisteminde geçen yıl yüzde 10 avans verilme işleminin, bu yıl yüzde 50'ye çıkarıldığını, projesi onaylanan yatırımcılarının hibelerinin yüzde 50'sini projeye başlamadan alabileceğini anımsattı.
Projeler 23 Mart'a kadar teslim edilecek
Çağrı ilanının detayları hakkında bilgiler paylaşan Tunç, "TKDK'nın IPARD 10’uncu çağrı ilanındayız. Şuanda 101 ve 103 tedbiri. 101 tedbiri hayvancılık işletmeleriyle ilgili olan tedbirimiz. 103 tedbiri de, et süt işletmeleri, sebze meyve, vb. işletmelerle ilgili olan işletmeleriyle ilgili çağrı ilanındayız. 15 Şubat itibariyle projeleri almaya başladık, 23 Mart'a kadar sürecek. Bu süre içerisinde projeleri alacağız. Bundan önce çağrı ilanına çıktığımız andan itibaren Malatya'da çeşitli sunum ve tanıtımlarda bulunduk. Şuana kadar geri dönüşümler bizim için iyi gidiyor. İnşallah daha da iyi olacak. Malatya'mıza alacağımız projelerle tarımsal faaliyetler noktasında daha iyi noktalara gelecek. Beklediğimiz miktar, beklentilerimizin biraz daha üzerinde olacak. Gayretimiz her geçen gün biraz daha iyi iyisi ve üstünü yapabilmek. TKDK çok önemli Kendi ilimiz için konuşacak olursak yapacağımız tarımsal faaliyetlerin, modernleşmesi ve gelişmesi anlamında çok önemli. Bizim kurduğumuz hayvancılık işletmesi tamamen Avrupa standartlarında.Daha verimli bir işletmenin geliştirilebilmesi çok önemli. Bunun için biz ve arkadaşlarımız elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Malatya bu anlamda potansiyel bir il. Hem hayvancılık hem de tarımsal sanayi dediğimiz işletmeler anlamında potansiyel bir il. Projelerimizle birlikte daha da gelişecek inşallah" dedi.
İpotekli işletmelere de destek
Yüzde 10 avans verilme işleminin, bu yıl yüzde 50’ye çıkarıldığını anlatan Tunç, "Bu dönemde bizim için önemli olan avans hayata geçti. Daha önceden avans olayı yüzde 10'du. Şimdi avans yüzde 50'ye çıktı. Bu ne demek oluyor; şöyle bize proje veren vatandaşlarımızın projeleri onaylandıktan sonra bize, banka teminatı getirdikleri takdirde işe başlamadan önce hak ettikleri hibenin yüzde 50'sini avans olarak verebiliyoruz ve işletmeye başlayabiliyorlar. Bu çok önemli bir olay. Bu durum vatandaşlarımızın işlerini daha çabuk ve daha rahat yapmasını sağlayacak. Birde ipotek olayı var. Daha önceden ipotekli işletmelerimize destek veremiyorduk. Yeni çağrımızla birlikte eğer bankadan düzenli ödeme yaptığına dair belge getirirlerse ipotekli olan işletmelerimizi de destekleyeceğiz" diye konuştu.