Başıboş şehir

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır hasar alan Malatya'da bir yandan yıkım işlemleri yıkım işlemleri devam ediyor.

Başıboş şehir

Kentte yıkım sonrası yerinde ayrışım işleminin yapılması vatandaşlar ve esnaflar tarafından tepkiye neden olmuştu. Daha sonra Malatya Valiliği, yerinde ayrıştırmanın yasaklandığını açıkladı. Ancak, yasaklanma kararının üzerinden günler geçmesine rağmen yasağa uymayan yıkım firmaları yerinde ayrıştırma işlemine devam ediyor. Verilen talimatların havada kaldığını söyleyen vatandaşlar, denetimin arttırılmasını ve soruna çözüm bulunmasını talep ediyor.

Valilik yasağına rağmen firmalar yerinde ayrıştırıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Malatya’da, bir yandan ağır hasarlı binaların yıkım işlemi sürerken, diğer yandan yıkılan binaların enkazlarındaki ayrıştırma işlemleri sürüyor. Kentte, enkazların yerinde ayrıştırılması esnaf ve vatandaşların tepkisi neden olmuş, sonrasında Malatya Valiliği, yerinde ayrıştırmanın yasaklandığını duyurmuştu. Ancak yasağın uygulanmaya başlamasından bu yana günler geçse de kentin farklı noktalarında gerçekleştirilen yıkım çalışmalarında yerinde ayrıştırmaya devam etmesine vatandaşlar tepkili.  

Yasakladım demekle olmaz

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır hasar alan Malatya'da yıkım işlemleri devam ediyor. Kentte yıkım sonrası yerinde ayrışım işleminin yapılması vatandaşlar tarafından tepkiye neden olmuştu. Daha sonra Malatya Valisi Hulusi Şahin, yerinde ayrıştırmanın yasaklandığını açıklamıştı. Ancak, yasağın ilk uygulanmaya başlandığı günde yasağa uymayan yıkım firmaları yerinde ayrıştırma işlemini yapmaya devam etti. Vatandaşlar yasağı delen firmalara tepki göstererek, “Yasaklandı ama denetleyen yok adamlar meydan okur gibi burada yerinde ayrıştırma yapıyor. Bu iş öyle yasakladım demekle olmaz. Bu işlerin takibinin yapılması gerekiyor. Valinin sözü dinlenmiyor, yerinde ayrıştırma devam ediyor” diye konuştular.

Polise telefon yağıyor

Malatya Emniyet Müdürlüğüne vatandaşlar tarafından yerinde ayrıştırmayla ilgili yoğun ihbarların olduğu öğrenildi. Polis ekipleri ne kadar yıkımı gerçekleştiren taşeron firmaları uyarsa da ekipler oradan uzaklaşınca yıkım ve yerinde ayrıştırma devam ediyor. Bu konuda farklı çalışmaların yapıldığını belirten vatandaşlar, "Yerinde ayrıştırma yapıyorlar biz kaç defa söyledik yasak diye. Polisi arıyoruz. ekipler geliyor uyarıyor, onlarda tamam diyor ama polis gittikten sonra işler yine aynı. Burası Akpınar, Aslantepe Caddesi Malatya'nın kalbi adamlar burada yerinde ayrıştırma yapıyor. 3 tane sağlam bina kalmış onlara da hasar verecekler. Valinin sözü dinlenmiyor" dedi.

Cezası sözleşme feshi

Yıkımı gerçekleştirilen enkazlara giden yetkililerin, yerinde ayrıştırma yapılan taşeron firmaya tespit edip tutanak tutuyor ve ilk seferde uyarı veriliyor.  Yerinde ayrıştırma konusunda tespit ve yasal işlem durumunda müeyyide olarak, taşeron firmayla yapılan sözleşmelerde fesih yoluna gidiliyor.