Başıboş şehir!

Malatya'da özellikle merkezdeki sokak ve cadde kaldırımlarına park edilen araçlar, vatandaşa zor anlar yaşatıyor. Trafik sorununun had safhada olduğu ilimizde, araçların kaldırma park edilmesi başta engelli vatandaşlar olmak üzere herkesi rahatsız edici boyutlarda. Kaldırımı kullanamayan vatandaş, yol ortalarında yürümek zorunda kalırken ve bu durum trafik kazalarını kaçınılmaz kılıyor. Vatandaş, denetimin arttırılmasını ve soruna çözüm bulunmasını talep ediyor.

Başıboş şehir!

Arabalar kaldırımda yayalar caddede

Son zamanlarda Malatya’da trafiğe kayıtlı araç sayısı artarken, otopark sorunundan dolayı araç sahipleri boş buldukları yerlere araçlarını park ederek hem sürücüleri tehlikeye atıyor, hem de kaldırımları işgal ederek vatandaşları mağdur ediyor. Bununla ilgili yetkili makamların harekete geçmesi gerekirken kimseden ses çıkmaması vatandaşların daha fazla mağduriyetlerine sebep oluyor. İnönü Caddesi, Sivas Caddesi ve Fuzuli Caddesinde bulunan kaldırımlara araçların park edilmesi vatandaşlara isyan ettirdi. Araçların otoparklara değil de kaldırıma park etmesi rahatsızlığa yol açarken, otopark görevlileri ve vatandaşlar denetim yapılmadığını iddia etti.

Çözüm bulunsun

Konuyla ilgili gazetemize konuşan vatandaşlardan Burak Baysal, araçların yol kenarlarında düzensiz park edildiğini ve park ihlalleri belirterek yetkililerin bu duruma çözüm bulması gerektiğini söyledi. Baysal,” Arabayı kaldırıma bırakıp 10 dakikaya geliyorum diyip gelmiyorlar. Trafik aksıyor bunlar yüzünden. Caddeler ve sokaklarda biçimsiz şekilde park edilince biz işletme olarak problem yaşıyoruz. Otopark ücretleri ile ilgili bir durum olmadığı halde bunu yapıyorlar. Denetim yok. Defalarca trafik birimlerini aramamıza rağmen, çözüm istememize rağmen hiç kimse ilgilenmiyor bu konuyla. Biz denetim istiyoruz. Belediye ve trafik birimleri üzerlerine düşeni yapmıyorlar. Defalarca aramamıza rağmen kimse gelip kontrol etmiyor ve caddeler tıkanıyor. Başıboş park edenler çok fazla. Trafik ekiplerini arıyoruz, para kazanmak amacıyla değil, trafik akışını düzene sokmak için söylüyoruz. Yayalar çok zorlanıyor, araçlar düzensiz park edildiğinden dolayı. Kaldırma araç park ediyorlar, vatandaş kaldırımda yürümek yerine yolun ortasında yürüyorlar” dedi.

Maalesef denetim yok

Araçların otopark yerine kaldırıma park edilmesinin doğru olmadığını belirten otopark görevlisi Seyhan İlhan ise kaldırımların vatandaşlara bırakılması gerektiğini vurguladı. Denetim olmadığını da sözlerine ekleyen İlhan, “Maalesef denetim yok. Yolun kenarına araç park edenler yüzünden tartışmalar çıkıyor. İnsanlar birbirileri ile tartışmak yerine ilgili yerlere araçların kaldırılması için gereken şikâyeti yapmaları lazım. Otoparka park etmemelerinin ücretle hiçbir ilgisi yok, tamamen kültür meselesi” şeklinde konuştu.

Binaların altı otopark yerine dükkan yapılıyor

Vatandaşlardan Bayram Bozan, ev ve iş yerlerinin otoparkı bulunması halinde sorunun çözülebileceğini dile getirdi. Bozan, “Malatya’da ne kadar bina varsa alt katın iş yerine çeviriyorlar ve otopark yapmıyorlar. Haliyle insanlar park edecek yer bulamadığı için yolun kenarına veya kaldırıma park ediyorlar. Bu sorunu sadece araç sahibinin ve toplumun üzerine atmayacaksın, idarenin üzerine atacaksın. Bugün belediye başkanları, mimarlar, yapı denetimin çözüm bulması lazım. Toplum suçlu olmaz, idareci suçlu olur. Malatya’daki belediye başkanları halkı denetim altına alırsa, yapılarını güzel yaparsa, her evin altına otopark yaparsa çözüm gerçekleşmiş olacak” ifadesinde bulundu.