Bakliyat Fiyatlarındaki Fark Giderek Artıyor!
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan baklagillerin üretimi son yıllarda hızla düşerken, ithalatın artması dikkat çekiyor. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bakliyat üretimindeki sorunlara dikkat çekerek, üretim artışı için çözüm önerilerini açıkladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında baklagillerin önemine vurgu yaptı. Türk mutfağının temel taşlarından olan baklagiller, yüksek protein, vitamin, mineral ve lif içeriği ile beslenmede önemli bir yer tutuyor. Bayraktar, baklagil üretiminin son yıllarda ciddi şekilde azaldığını, bu durumu ise ithalatın artışının izlediğini ifade etti.
Bayraktar, 1990’dan bu yana baklagil ekim alanlarında yüzde 56,6, üretim miktarında ise yüzde 33,2 oranında bir düşüş yaşandığını belirterek, "Baklagil üretimi ülkemizde oldukça geniş bir coğrafyada gerçekleştiriliyor. Ancak son yıllarda özellikle kırmızı mercimek, kuru fasulye ve nohut gibi temel bakliyatlarda üretim yetersiz kalıyor. Üretim artışına rağmen yeşil mercimek ve kırmızı mercimek gibi ürünlerde hala büyük bir arz açığı var" dedi.
Baklagillerde üretim ve tüketim arasındaki farkın giderek açıldığını vurgulayan Bayraktar, tüketici fiyatlarının arttığını ve bu durumun üretici ile tüketici arasındaki büyük bir fiyat makası oluşturduğunu söyledi. Örnek olarak, kırmızı mercimek ve kuru fasulye gibi temel gıda maddelerinin üreticiden çok daha yüksek fiyatlarla tüketiciye ulaştığını belirten Bayraktar, bu fiyat farklarının çözülmesi için acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
Baklagil üretiminde fiyatların düşmesi ve yerli üretimin artırılması için, Bayraktar, marketlerde tavan fiyat uygulaması önerisinde bulundu.
Bayraktar, "Baklagillerde ithalatçı olmayı kabul edemeyiz. İnsanlarımızın sağlıklı bir şekilde protein ihtiyacını karşılaması için yerli üretimin desteklenmesi gerekiyor. Tüketici ve üretici arasındaki fiyat uçurumunun giderilmesi ve üretimin artırılması için yetkililerden acil adımlar bekliyoruz" dedi.
Dünya Bakliyat Günü vesilesiyle emeğiyle bakliyat üretimine değer katan çiftçilere teşekkür eden Bayraktar, yerli üretimin artırılması için çözüm odaklı politikaların oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.