Bakımlar ihmal edilmesin

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevci Çiçek, kayısı ağaçlarında sonbaharda yapılacak her türlü budama ve gübreleme bakımlarının bir sonraki sezondaki ürünün miktarını, kalitesini, ağacın gelişimini doğrudan etkilediğini belirterek, 'Son yıllarda özellikle kayısımız birim fiyat açısından bu kadar değer kazanmışken, kaliteyi, verimliliği koruma açısından, bu arada da ekonomik üretim yapılması için bakımların ihmal edilmemesini arzuluyoruz' dedi.

Bakımlar ihmal edilmesin

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Ziraat Mühendisi Fevci Çiçek, sonbaharda bahçe, kayısı ve tarla bakımlarıyla alakalı çiftçilere önerilerde bulunarak yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Kayısı ağaçlarında dal kurulmaları ve doğru budamaya önem verilmesi gerektiğini hatırlatan Çiçek, çiftçilerin mutlaka teknik destek alarak ağaç bakımlarını sürdürmelerini önerdi.

Kayısıda kaliteyi korumalıyız

Ağaçlarda ani ve aşırı kurumalar meydana gelebileceğine dikkat çeken Çiçek, “Bununda en büyük etkeni kültürel önlemlerle yapılacak mücadele varken, uzun vadeli yanlış uygulamalardan dolayı çiftçilerimiz mağdur oluyor. Bunun başında yanlış sulama tesislerinin kullanılması, yanlış gübreleme, budama çalışmalarının yanlış yada hiç yapılmaması, toprak işlemelerdeki yapılan hatalar, bahçe yerinin kurulması ile ilgili yapılan hatalar gibi bu konuda birçok maddeler sıralamak mümkün. Bu konu ile ilgili. Bu nedenle de rutin yerlerde, özellikle sulama tesisi kurulurken, toprak yapısı, ağacın cinsi, yaşı, suyun kalitesi ve tesisin buna göre projelendirilmesi çok çok önemli. Ayrıca içerisinde bulunduğumuz dönem itibariyle kayısı hasatları tamamlandığı için budama mevsimine girmiş durumda budamaların kesinlikle ihmal edilmemesi, özellikle budama yoluyla açılan yaraların ileride bu tür hastalıklara sebebiyet verilmemesi için aşı macunlarıyla kapatılmaması çok önemli. Yine gübreleme süreci başladı, takip eden süreçte sonbahar ilaçlama süreci başlayacak. Son yıllarda özellikle kayısımız birim fiyat açısından bu kadar değer kazanmışken, kaliteyi, verimliliği koruma açısından, bu arada da ekonomik üretim yapılması için bakımların ihmal edilmemesini arzuluyoruz ve kesinlikle teknik destek alınmasını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.