Az sayıda grip aşısı gelecek

Geçmiş yıllarda sadece yaşlı, kronik rahatsızlığı bulunan hastaların grip aşısı talebinde bulunduğunu belirten Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, grip açısının Ekim ayının sonu Kasım ayının başında gelmeye başlayacağını ama sayının az olacağını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Az sayıda grip aşısı gelecek

Kış aylarına girmeye hazırlandığımız süreçte herkes grip aşısının gelmesini bekliyor. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, aşının Ekim sonu ve Kasım başında gelebileceğini açıkladı. Vatandaşların sürekli olarak grip aşısı talep ettiğini ifade eden Sönmez, "Zatürree aşıları şuan aile sağlık merkezlerinde var. 65 Yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan hastalar yaptırabiliyorlar. Diğerlerinin yaptırma zorunluluğu yok ve yaptırmalarına gerekte yok zaten. Ama dediğimiz gibi 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan tüm hastaların aile sağlık merkezlerinde ücretsiz olarak yapımı sağlanıyor. Grip aşılarıyla ilgili şöyle bir sıkıntımız var, evet geçen senede biz bu sıkıntıyı çok yaşadık. Aşı ekim ayında başlamamız gerekirken, aralık ve ocak aylarına kadar sarktı. Hastalarımıza aşı bulamadık. Ekim ve mart ayları arasında yapmamız gerekiyor aşıları. Ama maalesef geçen sene bu sıkıntıyı çok yaşadık, bu sene 3-4 kat daha fazla yaşayacağımızı düşünüyoruz. Önceki senelerde sadece yaşlı, kronik rahatsızlığı bulunan hastalarımız talepte buluyordu. Ama şuan tüm insanlar talep ediyor. Çünkü ciddi anlamda pandemiye karşı korku var. Evet, Covid ile alakalı aşı üretilmedi. Bu grip aşısının da Covid'i engelleyeceği söylenmiyor. Sadece grip deki semptomlar covid ile birleşince daha ağır vakalar seyir etmesin diye yapılması öneriliyor. Evet, bizde istiyoruz tüm hastalarımıza, tüm halkımıza ulaştırmak. Ama maalesef elimizden gelen şuan için bir şey yok" dedi.  

1,5 milyon aşı geleceği söyleniyor 

Geçen yıllara göre daha fazla aşı talebinde bulunduklarını ifade eden Sönmez, "Sağlık bakanlığımıza ve sağlık otoritelerimize konuyu sürekli olarak gündeme getiriyoruz. Türk eczacılar birliği bu konuda görüşmeler sağlıyor. Geçen seneki sayının kat kat üsttü gelmesi gerekiyor. Şuan firmalardan 1,5 milyon kadar geleceği söyleniyor. 83 milyon vatandaşız. 1,5 milyon grip aşısı sadece 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımız için bile yetmeyecek maalesef. Onun için biz taleplerimizi dile getirdik. Ekim sonu, Kasım başı gibi gelecek ama sayısıyla alakalı şuan hiçbir bilgimiz yok. Ama biz geçen senenin kat kat üstü talep ettik. Tüm hastalarımıza iletmek istiyoruz çünkü covid'in aşısı bulunsa bu kadar sıkıntı yaşamayacaktık. Aşılarla alakalı aile sağlık merkezlerinde bulunan doktorlarımızın da sıkıntıları var. Hastalarımıza şunu söylemek istiyorum, ekim sonu, kasım başına kadar doktorlarını da bu konuda rahatsız etmesinler. Çünkü firmalardan depolara geliş yok. Ama geldiğinde talepler doğrultusunda vermeye çalışacağız" diye konuştu.