Ayrımcılık mı yapılıyor?

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır yara alan Malatya'da yaklaşık 20 bin iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Esnaflar, depremlerden sonra İnönü Kapalı Çarşısı civarında ve çevre ilçelerde tezgah açıp çadırlarda hizmet vermeye başladı. Kentin genelinde geçici olarak açılan işyerlerine 1 Haziran'a kadar uyarı verilmişti. 1 Haziran'dan sonra merkezde tezgah açan esnaflar için bu uyarı ileri tarihe ertelenirken Eski Malatya bölgesindeki tezgahlar sabah saatinden itibaren toplanmaya başlandı. Bu durum esnafların tepkisini çekerken, 'Çarşı merkezindeki tezgahlar kaldırılmazken buradaki tezgahların kaldırılmasına bir anlam veremiyoruz. Bu ayrımcılık niye? Diye sordular. 

Ayrımcılık mı yapılıyor?

Merkezdeki esnafa tolerans tanındı

6 Şubat’ta yaşanan depremlerde ağır hasar alan Malatya’da çarşı merkezi yerle bir olmuş binlerce esnafın iş yeri yıkılmıştı. Yaşanan depremler sonrasında iş yerleri yıkılan esnaflar çarşı merkezinde ve civar yerlerde bulunan alanlara kendi imkanları ile kurdukları çadır, baraka ve konteynerlerde hizmet vermeye başladı. Ancak kentin genelinde geçici olarak işyerlerine 1 Haziran uyarısı yapılmıştı. Merkezde yer alan esnaflar için bu uyarı ileri tarihe ertelenirken Eskimalatya bölgesinde yer alan tezgahların ilçe zabıtaları tarafından kaldırılmasına esnaf tepki gösterdi. Kendilerine yer verilmeden kaldırılmak istendiğini öne süren esnaflar,‘merkezdeki esnafa tanınan tolerans bizlere tanınmadı’ diye dert yandı. 

Ek süre verilmedi

Esnaflar yer verilmeden tezgahların kaldırılmasını tepki göstererek, “Bize yer gösterilmeden yerimizden kaldırılıyoruz. Bayrama kadar ek süre talep ettiğimiz halde bize süre vermediler. Çarşı merkezinde bu süre uzatıldığı halde bizi neden kaldırıyorlar” dedi. 

Alınan kararlar bütün esnafı kapsamalı

Depremin ilk günlerinden itibaren Eskimalatya’datezgah açtıklarının belirten depremzede esnaf, kendilerine 1 Haziran uyarısı yapıldığını belirterek, “Ancak bütün esnaf kaldırılacak denildi, şuan çarşı esnafı kaldırılmıyor bizi kaldırıyorlar. Bize küçük yer verildi. Burada nasıl iş yapalım. Bize yer verildi ama yerler küçük ve bize uymuyor. Esnaflar için alınan kararının bütün esnafı kapsamalı” şeklinde konuştu.