Aynı ilacı kullanmayın
Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, havaların bir yağışlı bir, güneşli olmasının ağaçlarda büyük hasara neden olan monilya (dal kuruması) hastalığına ortam oluşturduğunu söyledi. Çiçek, üreticilere, hastalıkla mücadelede aynı ilacın sürekli kullanılmaması uyarısında bulundu.
Monilya hastalığı ile değerlendirmelerde bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya'da üreticilere, ağaçlarda büyük hasara neden olan monilya hastalığına karşı ilaçlama yaparken, sürekli aynı ilacın kullanılmasının faydalı olmadığını kaydetti.
Çiftçilerimizi sıklıkla uyarma ihtiyacı duyuyoruz
Çiçeklenme döneminde uzun süren yağmur, akabinde sıcak havaların devam etmesi ile beraber kayısı ağaçlarında monilya hastalığına ortam oluşturduğunu belirterek, "Bu nedenle de biz özellikle de çiftçilerimizi sıklıkla uyarma ihtiyacı duyuyoruz. Daha önce bu amaçla yapılan zirai mücadelenin, bu yağışlardan sonra tekrardan yapılması kaçınılmaz gibi bir durumdur. Aksi halde bu hastalıkların yaygınlaşması devam edecek. Çok geniş bir coğrafya da kayısı yetiştiriciliği olması ile özellikle bazı bölgelerimiz çiçek, bazı bölgelerimiz küçük meyve, bazı bölgelerimiz ise henüz tomurcuk aşamasında. Küçük meyve olan yerlerde ayrıca ikinci bir riskte, yine bu yağışların ve nemli ortamın olması ile beraber çil hastalığı (paprak delen) dediğimiz hastalıklar için bir ortam oluşuyor. Onun için çiftçilerin ayrıca bir mücadeleyi bu dönemde başlatması gerekiyor. Aksi halde ilerleyen dönemlerde ciddi kalite kayıplarına sebebiyet verecektir. Monilya yakalanan yerlerde ağaçlarda kuruma olacağı için yine bir yıl sonraki verimler olsun birçok sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Çiftçilerimizin bu nedenle daha hassas davranmaları zirai mücadeleye önem vermeleri, doğru zamanda doğru mücadeleyi gerçekleştirmelerini bir kez daha uyarma ihtiyacı duymaktayız. Bu bölgemiz için özellikle kayısı yetiştiriciliğinde bütün çiftçilerimize hitap etmesi, ilgilendirmesi açısından bizim içinde çok önemli bir dönem. Önümüzde ki dönemde meteoroloji kayıtlarına baktığımızda, yağışların devam ettiğini göreceğiz. Buda yine bu tür hastalıklarla mücadeleyi bir süre daha hassas bir şekilde takip edilmesi gerektiğini zorunlu hale getiriyor" dedi.
'Kullandığımız ilaçlar etki etmedi' dediler
Çiftçilere monilya hastalığıyla mücadelede sürekli aynı ilacı kullanmamaları uyarısında bulunan Çiçek, "Bu yıl için 2-3 gün yağış yağdı akabinde birkaç gün sıcaklıklar yükselince, özellikle ilerleyen günlerde kendini gösterecek çil dediğimiz hastalık içinde riskli dönemdi bu sene. Birçok vatandaşımız, 'kullandığımız ilaçlar etki etmedi' dediler. Onunla ilgili tahmini bir laboratuvar tahmini bekleniyor ama bu yıl normal geleneksel yada alışıla gelen ilaçlamadan daha fazla ilaçlama yapılması gerekiyordu. Bunu bizler sıklıkla ifade ediyorduk. Bir defa ilaç kullanıldığında ikinci defa etkeni farklı bir ilaç kullanılması, aksi halde bu hastalığa neden olan zararlılar da bağışıklık kazanırlar. Sürekli aynı ilacı kullandığınızda etkili olmaya bilir. Bu yıl ekstre bir durum var. Özellikle ova kesimi dediğimiz 1200-1300 rakım dediğimiz bölgelerde yaygın bir şekilde monilya hastalığı var. Bunun birçok sebebi olabilir. Sadece bir konuya bağlamak doğru değil. Zamanın ve ilacın kendisi de yetmiyor. Geçen yıldan bulaşmışsa bu zararı arttırır" diye konuştu.