Asbest tehlikesi tüm şehri kapladı! Bizleri asbestle öldürmeyin

Malatya Çevre Platformu, depremden sonra yıkılan binaların asbest yaydığını belirterek eylem yaptı. Platform sözcüsü Hasan Kaya, asbest tehlikesinin tüm şehri kapladığını belirterek, yetkileri önlem almaya çağırdı. Kaya, gerekli önlemleri almazsa halk sağlığının tehlikeye gireceğine dikkat çekerek, 'Depremin öldürmediğim bizleri, asbestle öldürmeyin' dedi.

Asbest tehlikesi tüm şehri kapladı! Bizleri asbestle öldürmeyin

Asrın felaketinde en çok hasar alan illerden biri olan Malatya'da hasarlı yapıların yıkımları sürüyor.  Yıkımı gerçekleştirilen yapıların hafriyatlarının döküldüğü atık sahasını ve yıkımların sulama yapılmadan gerçekleştirilmesinde tepki gösteren Malatya Çevre Platformu üyeleri yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması yaptı. Yapılan eylem sonrası düzenlenen basın açıklamasında; depremden hasar gören binaların yıkımı esnasında çevreye yayılan asbestin halk sağlığında ciddi risk oluşturduğu iddia edildi. 

Yıkımlar oldu bittiye getirildi

Hasar tespitlerin uzmanlarca gerçekleştirilmediğini vurgulayan Kaya, "Moloz döküm alanı olarak kullanılmakta olan Şehir mezarlığı bölgesinin gerek yerleşim yerlerine toz taşınımı yönünden, rüzgar koşulları ve gerekirse yeraltı sularına ve çevredeki tarım alanlarına, etkileri meslek örgütlerine danışılmadan, oldu bittiye getirilmiş ve çok büyük bir alanda bu moloz yıkılmaya devam etmektedir. Çalışanlar, operatör ve şoförler bu işte çalışan sağlık yönünden gerekli donanıma sahip olmadıkları görülmüştür" açıklamalarını kullandı.

Bizleri asbestle öldürmeyin

Yıkımların negatif etkisine değinen Kaya, "Toz, toprak ve asbest şehri tamamen kaplamış durumda. Bağ, bahçe, sulak alanlara moloz taşınması, üstü açık kamyonlarla taşınmakta. Mamurek, Beydağı, Doğanşehir, Ören bölgesi enkazlar hala yerleşim yerlerinin ortasında durmakta. Suya karışan her zehirli atık, lif kanseri, akciğer hastalıklarına yol açmakta. Şu anda yaşlılar, çocuklar, gebe kadınlar, kronik hastalar büyük bir risk altındalar. Hastaların sayısı her gün artmaya devam edecektir. Bizler, doğasına, Suyuna, Toprağına, yerleşim yerlerine sahip çıkan, sorumluluk taşıyan yurttaşlar olarak: TTB'nin bu uyarı ve önerilerine ilimizin bütün yetkililerini ve yöneticilerini göreve davet ediyor, soruna sahip çıkmalarını istiyoruz.  Depremin öldürmediğim bizleri, Asbestle öldürmeyin"  şeklinde konuştu.