Artışa kim dur diyecek

Döviz kurundaki artış birçok sektörde olduğu gibi berber ve kuaförleri de ekonomik olarak olumsuz yönde etkiledi. İthal edilen tüm ürünlerin fiyatı arttı. Kozmetik ürünleri de bundan nasibini aldı. Malatya Berber ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, kozmetik ürünlerine gelen fahiş zamların esnafı bitirme noktasına getirdiğini belirterek, 'Kozmetik fiyatlarında sürekli bir artış var. Fahiş artışa kim dur diyecek' dedi.

Artışa kim dur diyecek

Dövizin artmasıyla birlikte ithal edilen ürünlerin fiyatı arttı. Güzellik ürünleri de bundan nasibini aldı. Kuaförler girdi maliyetlerinden, vatandaş kuaför fiyatlarından dertli. Malatya Berber ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, gazetemize yaptığı açıklamada, başta kozmetik ürünleri olmak üzere kira, elektrik ve BAĞKUR artışların esnafı bitirme noktasına getirdiğini, denetimlerin artırılması gerektiğini söyledi. 

Fiyatlar yüzde 300 arttı

En büyük sıkıntılarının kozmetik ürünlerine gelen fahiş fiyatları başta olmak üzere elektrik ve kira artışları olduğuna dikkat çekerek, “Berber, kuaför, güzellik salonlarında kozmetik ürünleri ile ilgili çok büyük hem şikayet var hem de salonlar kapanmaya başlıyor. Defalarca dile getirmemize rağmen fiyat artışlarına çözüm bulunmadı. Dolar artışını bahane edilerek, sürekli fiyat artışı yapılıyor. Geçtiğimiz yıllarda, dolar düştü malzeme fiyatları yine düşmedi. Defalarca dile getirdik maalesef sesimizi duyan yok, artışlara dur diyen, denetleyen yok. Bizde fiyat tarifesi alıyoruz ama belli kurallar tarihler içerisinde alıyoruz. Alıyoruz, aldığımız gün o fiyat tarifesi hemen alta iniyor. Şimdi bir erkek berberindeyiz, jilet alıyoruz, jilet bittiğinde gidiyoruz aynı fiyata alamıyoruz. Bir gün sonra malzemenin fiyatının ne olacağını bilmiyoruz. Berberde kullandığımız tıraş sabunları paketini 12 liraya alıyorduk şimdi tanesini 15 liraya alıyoruz. Bazı ürünlerde yüzde 300-400 bir artış var. Bu duruma mutlaka yetkililerin çözüm, çare bulması gerekiyor” dedi. 

Denetim yetersiz

Denetimlerin yetersiz olduğunu ifade eden Toptaş, “Denetim yapılsın ama mutlaka bir çözüm bulunsun. Yapılmadığı takdirde inanın yüzlerce esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacak. Maliyetler arttı gelir düştü esnaf nasıl dayanacak. Fiyat artışından dolayı şuan kadar Malatya’da 100’e yakın berber, kuaför, güzellik salonu esnafı ya dükkanı kapattı ya da devretmek zorunda kaldı. Zaten kira, BAĞKUR, elektrik, doğalgaz dert olmuş birde bu fahiş fiyat artışları karşısında ne yapacağız mecburen kapatacağız. Kozmetik ürünlerine çare bulunmuyor. Biz yılda bir fiyat artışı yapıyoruz, kozmetik ürünlerine her 10 günde zam geliyor. Esnaf ne yapacak böyle zam olur mu? Biz fiyat artışı meraklısı değiliz, artırdığımızda müşteri kaybediyoruz bunu müşteriye yansıtamayız. Yansıtınca olan vatandaşa, esnafa oluyor. Bugün gittik halen artış var. Fiyat artışları durdurulamazsa iş yerlerimiz kapanma durumuna gelecek. Eğer yeterince denetim yapılırsa fiyatların düşeceğini düşüyoruz” diye konuştu.