Arapgir'e kültür evi

Milli Eğitim eski Bakanı Metin Emiroğlu'nun Arapgir ilçesindeki 180 yıllık konağı restorasyonu tamamlanarak kültür evi olarak hizmete açıldı.

Arapgir'e kültür evi

Anavatan Partisi döneminde Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Malatya eski Milletvekili Metin Emiroğlu, 180 yıllık konağını 2012 yılında Malatya Valiliğine hibe ederek, taş, ahşap ve kerpiç karışımlı konağın aslına uygun restore edildikten sonra kültür evi olarak açılması sağlandı. Açılış programına Malatya Valisi Ali Kaban, AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Bülent Tüfenkci, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Arapgir Kaymakamı Mehmet Erdem, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Emniyet İl Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Müftüsü Ümit Çimen, kurum ve kuruluşları temsilcileri, STK’lar ve vatandaşlar katıldı.

BİR GEÇMİŞ İHYA EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Açılışta konuşan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, geçmişten geleceğe köprü olan çalışmaların olduğu bir konakta olduklarını ifade ederek, “Danişment Gazilerin torunlarının yerleştiği yerdeyiz. Bugüne kadar yerleşenlerin gittikleri yerlerde Arapgirliyim dedikleri yerdeyiz, terk edilen değil tercih edilen bir şehirdeyiz. Tercihe değer bir şehirdesiniz. Dolayısıyla burada 2009 yılından itibaren tarih ve kültür mirası ayağa kaldırılması ve yaşatılması konusunda faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Büyüklerimizin desteklerini gördük. Hakikaten birçok eserde adı konulmamış, envanteri yapılmamış çalışmalar yapıldı. 200’ün üzerinde tarihi eser, 1100 merkezde tarihi konak, 185 tanesi proje olarak kabul edildi. 176 tarihi köprü, 27 tarihi cami, bunlar Osmanlı öncesi ve sonrası tarihi camiler, 17 tane hamam, 76 tane su değirmeni, saydığımız zaman 800’e yakın tarihi eserin tam merkezindesiniz. Bunların hepsi 2009 öncesinde, 3 tane envanter kaydıyla İlhanlılar dönemine ait Ulu Cami, üzerinde daha önce yapılmış Hankah, Cafer Camii, Gümrükçü Osman Paşa, Virdim Ahmet diye tarihlendirilmiş ve envantere kaydedilmişti. Konak olarak da Cevat Konaklı olarak envanterimizdeydi. Ama bugün envantere giren 600’ün üzerinde esere kavuşmuş bulunuyoruz. Özellikle vadiler içerisinde kanyonlardan akan su ile birlikte bu coğrafyada yerleşmiş her insan bu bölgede birbirine uzlaşı içerisinde tutunmuş ve şuanda olduğu gibi Türkiye’nin her yerinden gelenler tek tek bir tarih ayağa kaldırılmaya çalışılıyor. Bir geçmiş ihya edilmeye çalışılıyor’’ dedi.

ŞEHİTLERİNİZE SAHİP ÇIKIN DİYORUM

Eski Bakan Metin Emiroğlu ise, Arapgir ve Malatyalıların akrabaları, hısımları Karadenizliler olduğunu belirterek, “Karadeniz’den gelen konuklarımız var, çok değerli Emiroğlu ailelerinin mensupları var aramızda. Artık Karadeniz ile Arapgir arasında bir turizm ve kültür yolu kurma emelimiz var. Bu konak Türk tarihinde bin yıllık bölümüne ait bir perspektifi burada yansıtıyor. Hacı Emiroğulları beyliği diye bir beylik olduğunu bilmiyordum ama hocalarımız bize bilgiler verdiler. Ben buna inanmıyordum ama beni bir gün Ordu’ya davet ettiler. Orada Arapgir oyun havası çalıyordu, bir stadın açılışında. Adamı çağırdım sordum ki sen bu havayı nereden öğrendin dedim, o da dedi ki bizim bu çok eski bir havamızdır beyim dedi. Anladım ki arada bir irtibat var. Biz de gırnata çok yaygın, Arapgir’de de yaygın, konuşmalar, değer yargıları, insanları tabii Türkçe konuşmaları o kadar çok birbirine yakın ki, bu konuda tarih kitapları bile var. Danişmentlilere sahip çıkmak, her şeyden önce Malatyalıların görevidir diye düşündük. Ve özellikle Ordu, Giresun ve Arapgir arasında bir kültür, Turizm alış verişi olacaktır. Çünkü ben şunu gördüm, Emiroğlu ailesinin bu serüveninin altında bütün Arapgir ve Malatyalıların hepsinin akrabaları, hısımları Karadeniz’dedir. Karadeniz’i araştırın kökeninizi bulacaksınız. Orada ne işimiz var derseniz, Danişment Gazi 40 bin kişilik ordu kurup oraya yerleşmiş. Şuan oradaki bir yaylada 8 bin şehit var ve onların yarısı Malatyalıdır diyorlar. Şehitlerinize sahip çıkın diyorum ey Malatyalılar’’ diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından kültür evinin açılışı katılımcılar tarafından gerçekleştirildi.