Arama kurtarma ve tahliye eğitimi

Afetlerde arama kurtarma ve tahliye eğitiminin açılış programı gerçekleştirildi. Burada konuşan Milli Eğitim Bakanlığı İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanı Abdülhamit Karataş, düzenlenen hizmet içi eğitimin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini kapsadığını belirterek, 'Bu bölgelerimizde yaşanan doğal afet ve olağanüstü şartlar da dikkate alarak düşündüğümüzde bu eğitimler bir kat daha fazla öne arz etmektedir' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Arama kurtarma ve tahliye eğitimi

Malatya’da afetlerde arama, kurtarma ve tahliye eğitici kursu semineri düzenlendi. Yapılan seminerde 40 ilden gelen AFAD ekiplerine yardım ve kurtarma alanında çeşitli eğitimler verilecek. Öğretmen Evinde gerçekleştirilen seminere Milli Eğitim Bakanlığı İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanı Abdülhamit Karataş, AFAD İl Müdürü Mustafa Türker, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, ülkenin çeşitli yerlerinden gelen AFAD ekipleri katıldı.

Bütün binalarımız güvenli alanlar haline getirilmeli

Seminerin açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, okulların deprem ve afetlere dayanıklı olmasının sorumluluk olduğunu dile getirerek, “Türkiye’nin bulunduğu deprem kuşağı dikkate alındığında ve coğrafi alan itibari ile Orta Doğu’ya yakın bir ülke olması taşıdığımız risklerin farkındayız. Bu konuda ülkemizde teşkilatlanan AFAD ve ona bağlı birimler Kızılay, kamu kurum ve kuruluşları dışında kurulmuş ekipler bununla alakalı eğitimlerle sürekli teyakkuz halinde bulundurulurlar. Milli Eğitim olarak bizler Türkiye’nin 17,5 milyon öğrencisini eğitirken, bütün binalarımızın, kullandığımız tesislerin öncelikle güvenli alanlar haline getirilmesi gibi bir sorumluluğumuz var. Bu kapsamda son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığımızda ortaya konulmuş olan kendisine düşen görevde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda hem binalar hem bütün kullanım alanlarımız süratle hazırlanıyor. Çocuklarımızın güvenli bir ortamda eğitim görmeleri için gerekli olan bütün tedbirler alınmaya başlandı. Yeni yapılan binaların deprem mevzuatına uygun halde yapılması ve eski yapılarımızın süratle yeniden ön mevzuatına uygun hale getirilmesi, mümkün değil ise yerlerine yenilerinin ikame edilmesi ile alakalı ciddi çalışmalar var” diye konuştu. 

500 okulda beyaz bayrak var 

İlimizde çocuklarımızın sağlıklı ortamlarda eğitim görmeleri için ciddi çalışmalar yapıldığına değinen Tatlı, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm okulların aynı standarda getirmeleri konusunda çalışmaları sürüyor. 840 okul ve kurumumuzda 500’ün üzerinde biz beyaz bayrak, 150’nin üzerindeki okulumuza beslenme dostu okul, yine bir okulumuz ISO 9001 belgesi aldı, 3 okulumuz OHSAS belgesi aldı. 13 okulumuzun da OHSAS müracaatları var. Bütün bunlar çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli ortamlarda öğrenim görmeleri için yapılan çalışmalardır. Bizim öncelikli işimiz, Milli Eğitim Bakanlığımızın son zamanlarda yapmış olduğu binalar güncel deprem mevzuatına uygun şekilde inşa ediliyor. Eskileri de Süratle güçlendirme yoluyla yeni deprem mevzuatına uygun hale getirilmeye çalışılıyor. Ama buna rağmen ve deprem ve benzeri afetlerde ister istemez sıkıntılarla karşılaşabiliyoruz. Bu sıkıntıları en aza indirmek için arama kurtarma ve tahliye gibi benzeri faaliyetlerin mutlaka sürekli canlı tutulması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Marmara depremi bizim için bir milat

Marmara depremi sonrası büyük bir mesafe kat edildiğini aktaran AFAD İl Müdürü Mustafa Türker ise, Marmara depreminin her açıdan bizim için bir milat olduğunu söyledi. Türker, “Sayısını hala kesin olarak bilmediğimiz 10 binlerce insan hayatını kaybetti. 100 binlerce insan yaralı kaldı, bunlardan birçoğu hala hayattı ve geri kalan ömrünü engelli olarak sürdürüyor. Acı tarafı, hayatta ise nerde olduğunu bilmediğimiz, mümkünse mezarını bilmediğimiz insanlar var hala. Her şeyi önünüze koyun ve neyi yapıp yapmadığımızı öğrenelim ama hiçbir şey saklamadan gizlemeden, gerçeklerle yüzleşerek bir daha planlama ve stratejik eylem planını belirleyelim. Bugün geldiğimiz noktada insan hayatı, insan ile ilgili söz konusu olan şeylerden bahsederken yeterlilikten elbette ki bahsedemeyiz. Ama bugün ile kıyasladığımız zaman bir yol aldığımız doğru. Yeterli mi elbette yeterli değil. Bunu geniş bir aile, Eğitim camiasının emektar fertleri ile hep birlikte daha ileriye nasıl taşırız onun gayreti içerisindeyiz. Bu vesile ile Milli Eğitim Bakanlığımızın bu çalışmada öncülük etmesi, destek olması önemli. AFAD olarak biz de stratejik planımızda afete hazır aile, afete hazır iş yeri, afete hazır okullar gibi projeleri bugüne kadar getirdik. Şimdi yeniden bir ivme katarak bu şekilde yol almak durumdayız. herkes kendi okulunda, kendi evinde ve kendi çevresinde konuyla ilgili bilgi ve birikimini bir sistematik plan dahilinde öğrenci ve velileri ile çevre ile bir yol alama mesafesi kat etmiş olduk” dedi.

Çalışmaları yakından takip ediyoruz

Milli Eğitim Bakanlığı İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanı Abdülhamit Karataş ise, İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirterek, “İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol gereğince bakanlığımız adına destek hizmetleri Genel müdürlüğü tarafından İçişleri bakanlığı adına ise AFAD Başkanlığı ile işbirliği içerisinde eğitimlerimiz bölge bölge devam etmektedir. Şu anda burada düzenlenen hizmet içi eğitim Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini kapsamaktadır. Bu bölgelerimizde yaşanan doğal afet ve olağanüstü şartlar da dikkate alarak düşündüğümüzde bu eğitimler bir kat daha fazla öne arz etmektedir. Daha çabuk ve süratle işbirliği içinde organize olabilmek çok önemlidir. AFAD İl Müdürlüğü ile AFADEM eğitim merkezi görevlilerin, ayrıca Malatya Milli Eğitim Müdürümüze, işveren vekili ile iş yeri sağlık ve güvenlik birimi koordinatörü ve ekip arkadaşlarına başarılı çalışmalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Malatya ilimizde başkanlığımızca da takdir ile izlediğimiz çalışmalar yapılmış, bu çalışmalar güzel Malatya’mıza yakışmıştır. Bunlar ulusal ve uluslararası standartlarda yapılan çalışmalardır” ifadelerinde bulundu.