Anlayış bekliyoruz

Malatya Valisi Aydın Baruş, 24 Ocak Depreminden etkilenen ve yıkım kararı bulunan bütün binaları yıkacaklarını belirterek, 'Malatya'da da 4 bin 500'e yakın bir bina yıktık. Bağımsız bölüm olarak da, bu 8 binlere tekabül ediyor. Malatya'da yoğun bir yıkım gerçekleştirdik. Hasar gören yapıları can güvenliği açısından yıkmamız gerekiyor. Burada da vatandaşımızdan anlayış bekliyoruz' dedi.

Anlayış bekliyoruz

Malatya Valisi Aydın Baruş, 24 Ocak 2020 tarihindeki Sivrice depreminden etkilen ve yıkım kararı bulunan binaların yıkımın uzun sürdüğü iddialarına yanıt verdi. Baruş, Malatya kent merkezinde bulunan mahkemeye intikal etmeyen hemen hemen bütün binaları yıktıklarını ancak kış şartlarından dolayı bazı bölgelerde müsemma gösterdiklerini, bundan sonra yıkım kararı bulunan bütün yapıları yıkacaklarını belirtti. 

4 bin 500’e yakın bina yıktık

Şehir merkezinde dava konusu olmayan, mahkemeye intikal etmeyen binaların hepsini yıktıklarını anımsatan Baruş, Şuanda ayakta olanlar ve yıkılmamışsa mutlaka mahkemelik bir konu vardır. Vatandaşımız yürütmeyi durdurma kararı aldırıyor bu sebeple de yıkmamız mümkün olmuyor ve mahkeme sonucu bekleniyor. Kırsal alanda da yoğun yıkımlar gerçekleştiriyoruz. Şuanda yıkmış olduğumuz bina sayısı 4 bin 500 civarında. Malatya’da da 4 bin 500’e yakın bir bina yıktık. Bağımsız bölüm olarak ta bu 8 binlere tekabül ediyor. Malatya’da yoğun bir yıkım gerçekleştirdik. Halen devam ediyor. Pütürge, Kale, Battalgazi ilçemizin kırsal alanlarında bu yıkımı gerçekleştirdik. Şehir merkezinde de halen yıkımı devam eden kenar mahallelerde bağımsız yapılar var. Onlarda devam ediyor. Burada yaşadığımız zorluk şu, içinde eşyalar var onu boşaltamıyoruz veya zorunlu olarak bir yere kiralama imkanı bulamıyor. Bu durumlarda mecburen vatandaşımızı zor durumda bırakmamak için, özellikle kış ortamında buna biraz müsemma davrandık. Ama bundan sonra yıkım kararı olan tüm evleri yıkacağız. Vatandaş şöyle düşünüyor, ‘ ben eski binamda oturmayayım, bunu yazlık olarak kullanayım, bağda bahçede dolayısıyla devletten de bir hak sahibi oldum, apartman dairesi aldım kışın orada, yazın burada oturayım’ diyor buna kesinlikle müsaade edemeyiz. Hasar gören yapıları can güvenliği açısından yıkmamız gerekiyor. Burada da vatandaşımızdan anlayış bekliyoruz. Bu işlem onların mağduriyeti için değil, onların can güvenliğini sağlamak için yapılan bir işlem. Tahliye etmediği zaman elektriğini, doğalgazını kesiyoruz. Orada yaşaması çok mümkün hale gelmiyor” şeklinde konuştu.

Binanın yapısından kaynaklı 

Vali Baruş, önceki akşam Battalgazi ilçesi Hacı Abdi Mahallesinde boşaltılan 5 katlı bina ile ilgili olarak, “Apartman sakinlerinden bazılarının ‘binada ses geldiği’ yönünde bir bildirim olmuş Battalgazi belediyesi zabıta tarafından da mühürlenmiş. Çevre şehircilik il müdürlüğü teknik ekibimiz orada inceleme yapıyor. O inceleme sonrasında hasar durumu, gerçekten can güvenliği açısından bina tehlikeli mi belli olur. Ona göre boşaltma işlemi yapılır. Fakat bu afetten dolayı olan bir şey değil. Binanın kendi yapısından kaynaklanan bir durum. Burada gerekli işlemleri belediyelerimiz yapıyor. Binanın yıkılması yönünde de bir teknik rapor hazırlanırsa belediye yıkımı ile belediye imkanları yetmiyorsa bizlerde katkı sunarak yıkacağız o binaları” diye konuştu.