Ankara'da oturarak sorunları göremeyiz

Bir dizi ziyaret ve açılışa katılmak üzere deprem bölgesi Malatya'ya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sadece Ankara'da oturarak illerin, bölgelerin sorunlarının görülmeyeceğine belirterek, 'Bunlara sağlıklı müdahalelerde bulunamayız her bir yöremize gidip oradaki tüm ilgili taraflarla istişare etmek suretiyle çok daha sağlıklı bir şekilde sorunları tespit edip kaynaklarımız önceliklerimizi de planlamamız da iyi yapıp müdahale etme imkanına kavuşmuş oluyoruz' dedi.

Ankara'da oturarak sorunları göremeyiz

Deprem bölgesi Malatya’ya bir dizi açılış ve programlara katılmak üzere gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya Valiliği ile Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek, yetkililerden deprem sonrası çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Daha sonra ise kentteki belediye başkanları, siyasiler, iş adamları ve STK’lar ile bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Yılmaz, Malatya'daki ticari hayatın canlanması için Malatya Çarşısı Projesi'ni başlattıklarını 120 dönüm alanda 5 bin yeni iş yeri tasarlandığını, Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında ise ilk temelin tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda atıldığını, 250 bin metrekarelik alanda kurulacak Bakırcılar Çarşısı'nın ilk etabında, 7 bin 600 metrekarelik bölümde 293 dükkan ve 165 araçlık kapalı otopark inşa edileceğini söyledi. 

Gazze’de insanlık suçu işleniyor

Toplantıda konuşan Yılmaz, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösterdi. Yılmaz, Gazze'de bir aydan fazladır insanlık ve savaş suçu işlendiğini, Gazzelilerin bir taraftan açlıkla, diğer taraftan ağır bombardımanla kıyıma uğratıldığını söyledi. Binlerce sivilin hedef alındığı bu katliamın önüne geçilmesinin şu anda insanlığın en önemli ve öncelikli meselesi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bunun için en hızlı şekilde ateşkesin sağlanması ardından da kalıcı barışa giden yolun açılması gerektiğini ifade etti.

Kayısıdan daha fazla katma değer elde edilmeli

Malatya ile ilgili yapılan desteklere ilişkin açıklamalarda bulunan Yılmaz, kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 732 milyon TL tutarında faiz indirimini kullandırdıklarını ifade etti. Kayısının Malatya'nın ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu ve yıllık 500 milyon dolar ihracat geliri getirdiğini de kaydeden Yılmaz, “Dünyada da başka rakipler de çıkmaya başlıyor. Çeşitli ülkelerde kayısı yetiştirmeye dönük çalışmalar yapanlar da var. Bizim kayısıdan daha fazla katma değer elde etmemiz lazım. Bunu nasıl yaparız nasıl başarırız bunun yollarını yöntemlerini üniversite sanayi işbirliğinden tutun yerel yönetimlerle üreticiler işbirliği kadar birçok çalışmayla kayısının katma değerini mutlaka daha fazla artırmamız gerekiyor” dedi.

Malatya, Doğu'nun en girişimci illerinin başında 

Malatya, Doğu'nun en girişimci illerinin başında geldiğini belirten gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Malatya'da milli eğitim alanında 1,5 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirmişiz. Derslik sayımızı 4817'den 9448'e yükseltmişiz. Öğrencilerimizin her kademede rahat şekilde eğitim alması için fiziki şartlarımızı oldukça iyi bir noktaya taşımış durumdayız. İnönü Üniversitemize yatırımlar yaptığımız gibi yeni bir üniversite de kurduk, artık iki üniversitesi olan bir şehrimiz haline geldi Malatya. Baraj, sulama, su işleri alanına 4,7 milyar liralık yatırım yapmışız. 14 baraj, 49 taşkın koruma tesisi, 12 sulama tesisi, 10 HES tesisi inşa etmişiz. Çiftçilerimize 2 milyar liraya yakın tarımsal destek sağlamışız ve yine bu süreçte bölgede özellikle sağladığımız huzur, güven ortamıyla yatırım ortamındaki iyileşmelerle, altyapıdaki iyileşmelerle özel sektör yatırımlarında da ciddi hamle yaşandığını görüyoruz. 2002-2022 tarihleri arasında Malatya için 23,3 milyar lira özel sektör sabit yatırım tutarı gerçekleşmiş ve 70 bin 473 kişilik istihdam öngören 1114 yatırım teşvik belgesi düzenlenmiş. Dolayısıyla özel sektörün de çok üst düzeyde harekete geçtiğini görüyoruz. Malatya, Doğu'nun en girişimci illerinin başında geliyor. Bu anlamda da gerçekten Malatya ile iftihar ediyoruz” diye konuştu. 

Doğalgazsız ilçe kalmayacak

Malatya'da enerji alanında da önemli yatırımlar yapıldığı anlatan Yılmaz, 21 yılda 1 milyar liraya yakın maliyetle 230 megavat kurulu güce sahip santraller yapıldığını ve bazılarının inşasının devam ettiğini söyledi. Merkez ve 9 ilçe doğal gaz kullanıldığını dile getiren Yılmaz, 2024'te Kale ve Arguvan, 2026'da da Pütürge ve Doğanyol'a doğal gaz getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Başarılı çalışmalar hepimiz için moral kaynağı

Malatya’nın sağlıkta da önemli merkezi konumunda olduğunun vurgulayan Cevdet Yılmaz, Malatya'da Turgut Özel Tıp Merkezi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 12 devlet hastanesi, 4 özel hastane, 97 aile sağlığı merkezi bulunduğu bilgisini paylaştı. Malatya Onkoloji Hastanesinden Battal Gazi Devlet Hastanesine birçok projeyi tamamlayarak hizmete sunduklarını vurgulayan Yılmaz, ildeki tüm hastanelerin toplam yatak kapasitesinin 3485 olduğunu kaydetti. 2011 yılında kurulan Karaciğer Enstitüsünün Avrupa’da birinci olduğunu belirten Yılmaz, emeği geçenlere teşekkür etti. Karaciğer Enstitüsünün dünyada bir ilki gerçekleştirdiğini de ifade eden Yılmaz, “Bu sene de biliyorsunuz beşli çapraz operasyon yaptılar. Karaciğer naklinde dünyada bir ilki başardılar. İnşallah önümüzdeki süreçlerde çok daha ileri aşamalara geçecekler. Avrupa'da bir numara şu anda karaciğer nakil merkezimiz, dünyada ikinci sırada. Özellikle Malatya'da deprem ortamında böyle başarılı çalışmalar hepimiz için bir moral ve iftihar kaynağı oldu. Bütün ekibini hocamızı emeğe geçen herkesi tekrar tekrar tebrik ediyorum” dedi. Malatya Kuzey Çevre Yolu'nun birinci kesimini oluşturan 26 kilometre ve 1244 metre uzunluğundaki 10 köprünün tamamlanarak 2 Nisan 2022'de açıldığını anımsatan Yılmaz, havaalanına yeni terminal binası yapımının da devam ettiğini belirtti. Malatya'da enerji alanında da önemli yatırımlar yapıldığı anlatan Yılmaz, 21 yılda 1 milyar liraya yakın maliyetle 230 megavat kurulu güce sahip santraller yapıldığını ve bazılarının inşasının devam ettiğini söyledi.