Zirai mücadele önemli

Kayısı üreticilerine bakım ve ilaçlama konusunda uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, 'Ağaçlarımızın kurumaması için ve önümüzdeki yıllardaki verim ve kaliteli ürün alıp, ağaçlarımızın sağlıklı olması için özellikle bitki besleme, budama ve zirai mücadeleye hassasiyetle devam etmemiz gerekiyor' dedi.

Youtube Kanalı
Abone Ol

Çiçek, sonbaharda yeterli yağışın alınmadığına dikkat çekerek, bu durumun 5-6 yıl üst üste yaşadığımız kuraklık periyodunun bir işareti olabileceğini söyledi. Hububat ekimlerine değinen Çiçek, havaların kurak gitmesinin hububat ekimine zarar verdiğini ifade etti. Çiçek, "İçerisinde bulunduğumuz dönem, tarım takvimi açısından tarımsal faaliyetlerin 2019, 2020 tarımsal üretim sezonunun başladığı dönemlerdeyiz şuanda. Önümüzdeki günlerde yavaş yavaş kıraç alanlarda ve kışlık ekimlerde hububat ekimleri başlayacak. Yağışların şu dönem itibariyle olması gereken şeklinde yağmadığı bir durum söz konusu ve yetersiz bir yağış var. Kurak geçmesinden dolayı toprak tohum ekimine müsait değil. Havaların bu şekilde kurak gitmesi bizi özellikle kışlık ekimler için tedirgin etmekte. Beklentimiz şu önümüzdeki günlerde yağışların artmasıyla yada başlamasıyla beraber bu tohum yataklarının hazırlanması. Aksi halde geçmiş yıllarda yaşanan özellikle son 5-6 yıl üst üste yaşadığımız kurak periyodun bir işareti var gibi. Buda bizi tedirgin ediyor" diye konuştu.

Dal kurumalarına dikkat

Çiçek, çiftçileri dal kurumalarına karşı uyararak bakım çalışmalarında dikkat etmesi gereken hususlarda önerilerde bulundu. Çiçek, bu dönemlerde hassas, bilinçli budamanın yapılması gerektiğini ifade ederek, “Yine toprak ve besin bitki takviyelerinin yapılması gerekiyor. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, bugün yapmış olduğumuz bakım çalışmaları, önümüzdeki yılın kalite ve ürün miktarını doğrudan etkileyen bir faaliyettir. Bu nedenle de uzun yıllardır çiftçimizin çeşitli sebeplerden dolayı mal etmiş oldukları özellikle budama ve sonbahar ilaçlamasını bu yıl aksatmadan mutlak surette yapmaları gerekiyor. Son 3-4 yıldır, özellikle 2017 yılında yaygınlaşıp günümüze kadar farklı bölgelerde etkinliğini sürdüren, kayısı ağaçlarındaki kuruma, aslında geçmiş yıllarda yapılan bakım hataları, yanlış bakımlar, eksiz zirai mücadele gibi ihmallerden kaynaklı bugün o sonuçları doğurmaktadır. Bugünlere yine ağaçlarımızın kurumaması için ve önümüzdeki yıllardaki verimin kaliteli ürün alıp, ağaçlarımızın sağlıklı olması için özellikle bitki besleme, budama ve zirai mücadeleye hassasiyetle devam etmemiz gerekiyor. Aksi halde dün çözüm olarak gördüğümüz ve çeşitli sebeplerle maliyetin yüksekliği, zaman yetersizliği gibi birçok sebepten dolayı ihmal ettiğimiz bakım çalışmaları, bugün sonuç itibariyle önümüze sorun olarak çıkıyor. Dünün çözümlerini yada bugünün sorunlarını çözüm olarak görmemek için bu çalışmaları aksatmadan devam etmemiz önem arz etmektedir" ifadesinde bulundu.

Bakmadan Geçme