Zamlar yaraya pansuman olmaz

Milyonlarca işçinin dört gözle beklediği asgari ücret zammı belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yaptığı 3. toplantının sona ermesiyle birlikte, yeni asgari ücret zammını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, açıkladı. Açıklanan karar doğrultusunda 8 bin 506 TL olan asgari ücret 11 bin 402 TL'ye çıktı. Peki Malatyalı vatandaşlar bu rakamı nasıl yorumladı?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında 3 kez toplandı. Komisyonun yaptığı üçüncü toplantıda yeni asgari ücret rakamının 11 bin 402 TL olduğu açıklandı. Yapılan asgari ücret ara zammıyla ilgili konuşan vatandaşlardan bazıları zammı yeterli bulurken, bazıları ise yeterli bulmadı.
Asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 13 Haziran'da ilk toplantısını gerçekleştirmişti. 3 kez bir araya gelen Komisyon, üçüncü toplantıda asgari ücrete yapılacak zam oranını belirledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantısı sonrası Bakan Vedat Işıkhan, yeni asgari ücret rakamının 11 bin 402 TL olduğunu açıkladı. Malatya Net Haber Gazetesi yeni asgari ücreti sokağa sordu. Vatandaşlardan bazıları yapılan ara zammı yeterli bulurken, bazıları enflasyonla mücadele edilmediği sürece yapılan zamların, yaraya pansuman olarak kalacağını vurguladı.
Malatyalı bir vatandaş, asgari ücretten herkesin razı olduğunu iddia ederek yapılan zam miktarının yeterli olduğunu söyledi. Emekliye yapılacak zammı da değerlendiren vatandaş, emekli maaşının, asgari ücretle aynı olması gerektiğini söyledi.
Asgari ücrete yapılan zam oranının yeterli olduğunu belirten başka bir vatandaş ise işçi gibi işverenin de düşünülmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Mühim olan hem işverenin hem çalışanın memnun olması. İyi bir rakam bence. Ben emekliyim, bize zam vermese de olur. Şu ekonomide yapılacak en iyi zammı yaptılar. Temmuzda emekli maaşının bin lira artacağını düşünüyorum. Vatandaşın da hükûmete destek olması lazım.

"Emekli olarak halimizden razıyız"

Türk Tarım Orman-Sen Malatya Şube Başkanı Cumali Sevim, asgari ücrete yapılan zamla ilgili değerlendirmede bulundu. Sevim, “Kümülatif bakıldığında yüzde yüz zam yapılmış gibi görünüyor ama piyasanın durumuna baktığınızda, enflasyonu durduramadığınız sürece, önlem almadığınız sürece, 11 bin 400 lirayı yüz bin lira yapsanız, ev kirası 150 bin lira olur, ekmek 25 lira olur. Önemli olan burada enflasyonla mücadele. Ülkede üretim yapmayıp tüketen toplum olduğumuz sürece, asgari ücreti 100 bin yapsanız sonuç getirmez. Sonuçta çiftçiyi de sanayiciyi de üretime yönlendirmek lazım. İnşallah alınacak kararlarla da bunların yapılacağına inanıyorum” dedi.
Emekli maaşının yeterli düzeyde olmadığına değinen Sevim, emekli maaşında iyileştirmeler yapılması gerektiğini ifade etti. Sevim, “ Tabiri caizse emekli maaşı kuşa döndü. İnsanlara emekliliklerinde iyi bir geçim sağlayacakları düzeyde bazı iyileştirmelerin yapılması lazım. Yapılacak zamla Emekli maaşının 15 bin olması gerekiyor. Enflasyonu yenmediğiniz, ülke olarak üretime geçmediğimiz sürece, bu zamlar sadece neşter vurulmuş bir yaraya pansuman olarak kalır” şeklinde yorum yaptı.

Bakmadan Geçme