Zamlar geri çekilsin

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Malatya'da elektriğin kamulaştırılması, zamların geri alınması ve enflasyon farkının aylık ödenmesi, 'Yoksulluk ve Fukaralık Politikalarına Dur' sloganıyla eylem düzenledi.

Malatya Merkez PTT önünde bir araya gelen Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, üyeleri elektriğin kamulaştırılmasını, zamların geri alınması ve enflasyon farkının aylık ödenmesi” için çağrıda bulundular. Eyleme CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya milletvekili Veli Ağbaba ile birçok sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Hesabını kim verecek

Burada açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya milletvekili Veli Ağbaba, bir taraftan milyonlarca insanın yoksullaştığını diğer yandan bir avuç insanın zenginleştiğini söyledi. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ise Türkiye'de şu an en büyük işsizliğin yaşandığını belirterek, “TÜİK rakamlarına göre Türkiye'de işsizlik rakamı 3 milyon 859 bin yani yüzde 11,4 olarak gözüküyor. Oysa 84 milyonluk Türkiye'de çalışan insan sayısı 29 milyon 971 kişi. Peki, 29 milyonun dışında kalan 51 milyon insanımız ne iş yapıyor, iktidara sormak lazım. Memlekette gerçek işsizlik 10 milyonun üzerinde. Türkiye'nin yüzde 35'i işsiz ve çaresiz durumda. TÜİK rakamlarına göre, ocak ayında enflasyonun yüzde 11,4, Şubat ayında ise 4,81 olarak gerçekleşti. Toplamda yüzde 15'in üzerinde iki ayda enflasyon rakamı yaşandı. Peki, kamu çalışanlarına iki ayda enflasyon farkı ne ödendi? Ocak ayında yüzde 7,5 enflasyon için fark vermişlerdi, şu anda yüzde 8,4'lük bir kayıpla karşı karşıyayız. İktidara şunu sormak lazım; en düşün emekli maaşı 2 bin 500 lira, açlık sınırı 5 bin lira emekli nasıl geçinecek? Bunun hesabını kim verecek?” dedi.

Alım gücü günden güne eriyor

Akaryakıt zamlarını ile birlikte bütün ürünlere zam geldiğini söyleyen Balık, “Akaryakıt fiyatlarını düzenli olarak her gün zam geliyor. Bu zamların dünya piyasalarına göre yapıldığını ifade ediliyor. Dünyada akaryakıt fiyatları düşerken, Türkiye'de yükselmeye devam ediyor. 2021'de asgari ücretle bir arabanın deposu 650 liraya dolarken, bugün bir depo bin 500 liraya doluyor. Alım gücümüz günden güne eriyor. Akaryakıta gelen zam hayatın her alanını doğrudan etkilemeye devam ediyor. Ayçiçeğine sadece yüzde 36'sını ithal ettiğimiz halde 246 Türk lirasını aşmış durumda. 3 ay önce 100 liraydı. Bugüne bakacak olursak 250 lirayı geçti. Malatya'da bir markete baktım bir litre Ayçiçek yağı 55 lira. Bunu emeklinin, işçinin, memurun, asgari ücretlinin alabilmesi mümkün gözükmüyor. 8 Mart 2021'de asgari ücretle 23 adet mutfak tüpü alınırken, 8 Mart 2022'de 15 tane alabiliyoruz. Asgari ücret arttığı halde mutfağımıza aldığımız tüp neredeyse yarı yarıya düştü. Asgari ücretin 4 bin 253 lira olduğu yerde açlık sınırı 5 bin liranın üzerine çıkmış durumda. Yoksulluk sınırı, 4 kişilik bir ailenin geçinebileceği rakam ise 16 bin 320 lira. Bugün kamuda çalışan hiçbir memurun ya da özel sektörde çalışan hiçbir işçinin bu rakamı alması mümkün değil. Eşiyle birlikte emekli olan vatandaşımızın bu rakamın yarısını bile alması mümkün değil” şeklinde konuştu.

Enflasyon maaşlara yansıtılmalı

Balık, kamuda çalışanların tamamının devlet memuru olmasını istediklerini ifade ederek, “Sözleşmeli, 2B, 4C gibi isimler ortadan kaldırılmalı, kamuya hizmet eder duruma getirilmelidir. Enflasyon nasıl aylık artıyorsa, petrole nasıl aylık zam geliyor ise kamu çalışanlarının da artan enflasyon karşısında düzenli olarak maaşları artırılmalı ve aylık enflasyon maaşlarına yansıtılmalıdır. Bu noktada Isparta'dan başlayan yürüyüşümüz il il gezerek devam edecek” ifadesini kullandı.

Bakmadan Geçme