Zam geldikçe asgari ücret eriyor! Asıl Sorun Alım Gücü

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk iki toplantısını gerçekleştirdi. Milyonlarca asgari ücretli gözünü komisyonun 3. Toplantısı sonunda belirleneceği yeni asgari ücrete çevirdi. Net Haber Gazetesi olarak Malatyalılara asgari ücret ne kadar olmalı diye sorduk. Vatandaş, geçinilemez ama en az 15 bin ve üstü olmalı derken, asıl sorunun asgari ücretin ardından diğer ürün ve hizmetlere gelen zamlar sonrası alım gücü olduğunu belirterek, verilecek zammın üç ay içerisinde eriyeceğinden endişeli. 

Asgari ücret tespit komisyonu toplantılarının ilki 11 Aralık'ta (pazartesi), ikincisi ise 18 Aralık'ta (pazartesi) tamamladı. Verilerin değerlendirildiği toplantılarda şu ana kadar bir rakam açıklanmadı. Türkiye'nin yoğunlaştığı asgari ücret toplantılarının üçüncüsünün bu hafta içinde yapılması bekleniyor. Komisyon, asgari ücrete yapacağı toplantının sonunda karar verecek. 2024 Ocak asgari ücret zammı için geri sayım başladı. 6 Şubat depremlerini yaşayan Malatya'da artan hayat pahalılığı ve yüksek kiralar sonrası vatandaşlar gözlerini yılbaşında yapılacak asgari ücret ve emekli zammına çevirdi. Bizlerde Net Haber ekibi olarak Malatya'da vatandaşlara "Asgari ücret ne kadar olmalı?" diye sorduk. Asgari ücrette Malatyalılar, Vatandaşlar, yeni asgari ücret tahmini için 15 bin TL üzerinde dururken, geçinebilmek için hem emekli maaşının hem de asgari ücretin 20 bin TL olması gerektiğini belirtti.

Zam yapılmazsa daha iyi

Malatya'da çay ocağı işleten Mehmet Gümüştekin, asgari ücretin Malatya şartlarında geçim için 20 bin lira olmasını istediğini belirterek en düşük emekli maaşının da asgari ücretle aynı seviyede olması gerektiğini ifade etti. Asgari ücrete yapılacak zam ile ancak 15 bin seviyesine çıkarılacağını söyleyen Gümüştekin : “Mühim olan hem işverenin hem çalışanın memnun olması. Yapılacak zamla yeni zam dalgası olacak. Her şeye zam yapacaklar. Çay, ekmek ve simit 10 lira, minibüs 15 lira olur. Her şey yine aynı oranda yükselecek. Zam yapılmazsa daha iyi. En azından fiyatlar yerinde durur. Bu zam yarışında kaybeden hep vatandaş oluyor" ifadesini kullandı.

Asgari ücret 100 bin olsa ev kirası 150 bin olur

Emekli İbrahim Kılıç, asgari ücrete yapılacak zamla refah seviyesinin yükselmesi gerektiğini vurgulayarak “Enflasyonu durduramadığınız sürece, önlem almadığınız sürece, 11 bin 400 lirayı yüz bin lira yapsanız, ev kirası 150 bin lira olur, ekmek 50 lira olur. Önemli olan burada enflasyonla mücadele. Ülkece üretim yapmayıp tüketen toplum olduğumuz sürece, asgari ücreti 100 bin yapsanız sonuç getirmez. Sonuçta çiftçiyi de sanayiciyi de üretime yönlendirmek lazım. İnşallah alınacak kararlarla da bunların yapılacağına inanıyorum” dedi.

Emekli maaşı kuşa döndü

Emekli maaşının yeterli düzeyde olmadığına değinen Kılıç, emekli maaşında iyileştirmeler yapılması gerektiğini ifade etti. Kılıç, “Tabiri caizse emekli maaşı kuşa döndü. İnsanlara emekliliklerinde iyi bir geçim sağlayacakları düzeyde bazı iyileştirmelerin yapılması lazım. Yapılacak zamla emekli maaşının 20 bin olması gerekiyor. Enflasyonu yenmediğiniz, ülke olarak üretime geçmediğimiz sürece, bu zamlar sadece neşter vurulmuş bir yaraya pansuman olarak kalır. Asgari ücretle emekli maaşı aynı ve refah vaat eden seviyede olmalı” şeklinde yorum yaptı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme