Yüzde 25'lik zamla ilaç teminini zorlaştı! Aciller doldu taştı Hastaneler İlaç Bulamıyor...
Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği ilaç kuru üzerine yapılan yüzde 25'lik zammın reel kurun yarısında kalması ilaç teminini zorlaştırdı. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, yaşanan grip salgınıyla birlikte ilaca olan talebin arttığı bir dönemde, ilaç temininin zorlaştığını vurgulayarak, 'Aciller dolu, hastalar ilaç bulamıyor. Onları geri çevirmek zorunda kalıyoruz' dedi
Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru 14.03 TL'den 17.54 TL'ye çıkarak yüzde 25 zamlandı. Yapılan artışa rağmen belirlenen miktarın reel Euro kurunun yarı seviyesinde kalması ilaç sorununun büyümesine neden oldu. Kurdaki zammın beklentileri karşılamadığını dile getiren Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, yaşanan grip salgınıyla beraber ilaca olan ihtiyacın arttığını belirtti. Yapılan gözlemler sonucu acil servislerde gün boyunca binlerce hastanın muayene edildiğini dile getiren Sönmez, hastaların başta antibiyotik ve kanser ilaçları olmak üzere bir çok ilaca erişemediğini söyledi.
Senede 4 defa zam yapılmalı
Ciddi boyutlara ulaşan ilaç yokluğuyla 3 yıldır mücadele ettiklerini söyleyen Sönmez, "Büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle 25 Aralık zammına kadar çok ciddi boyutlara ulaşmıştı. Her yıl aralık ve ocak aylarında bu sıkıntıları yaşıyoruz ama Euro-TL arasında ciddi makas farkı olduğundan dolayı bu sıkıntıyı bir türlü atlatamıyoruz. Biz sürekli bakanlığa verdiğimiz demeçlerde yaptığımız toplantılarda onlara hepsini söyledik. Senede bir defa yapılan zamla hiçbir şeyin önüne geçemeyiz. Bunu senede dört defa yapılacak zamla engelleriz. Yani ihtiyaca binen nasıl ki Euro kuru ciddi boyutlarda artıyorsa, ilaç kurunun da aynı oranlarda belli zamanlarda arttırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Aciller dolu, antibiyotik yok
Son zamanlarda artan salgın hastalığa değinen sönmez, "Acillerdeki hasta profili acayip arttı. Benim hafta sonu ziyaretim oldu. En az bin tane hasta öğlene kadar muayene etti doktorlar. Şimdi böyle bir durum olduğunda ilacın oraya yetişmesi mümkün değil. Eczanelerimize bakıyoruz, 5 tane nöbetçi eczanemiz var. Onların hepsinde kuyruklar var. Hani benim eczane sayısını arttırmamla bu işin düzeleceği yok, düzelecek olsa inanın belki 10 tane yaparım. İlaç yokluğundan dolayı bu yoğunluklar yaşanıyor. Genelde soğuk algınlığı işte infülenza ve covid vakalarında en çok yazılan kalemlerden bir tanesi antibiyotik. Ama şu an en büyük sıkıntıyı antibiyotiklerde yaşıyoruz. Antibiyotik olmayınca o hastanın tedavi olması mümkün değil. Yani bir ağrı kesiciyle bir garip soğuk algının ilacıyla o hastanın iyileşmesi mümkün değil. Onun için de biz şunu söylüyoruz bakanlığımıza. İlaç sanayisiyle artık oturup bir karar versinler. Bizi de hastaları da bu sıkıntıdan kurtarsınlar. Çünkü hastayla karşı karşıya kalan tamamen bizleriz. Hani ilaç sanayisi şunu yapabiliyor. Benim giderlerimi karşılamıyor. Onun için ben ilaç üretimini iptal ediyorum diyebiliyorlar ama hastayla karşı karşıya kalan biziz. Vicdan, merhamet sahibi olanlar bizleriz. Çünkü hasta geliyor. Saat gece 12'de çocuğu kırk derece ateşlenip kalmış ve bizden ilaç istiyor. Şimdi siz bu hastaya cevap veremeyince vicdanınız merhametini sızlıyor. Gece boyunca belki dört-beş eczane gezip bulamayınca nasıl en son nokta eczacıyla kavga ediyorlar. Hani sanki ilacın bulunmama sebebi, eczacı olduğunu düşünerek hem şiddete maruz kalıyoruz hem de gerçekten ilacı ulaştıramadığımız için de vicdanımız sızlıyor" şeklinde konuştu.
Muadille orijinal aynıdır
Muadil ilaç konusunda hastaların tereddüt yaşadığını söyleyen Sönmez, "Muadil ilaç konusunda ben hastaları her zaman şunu söylüyorum. Bulabildiğiniz ilacı alacaksınız artık. Hani ilaç seçme dönemi yok. O çok gerilerde kaldı. Hani elimizde ilaç bolluğu olsa istediğiniz ilacı verelim. Hiç sıkıntı değil ama ilaç yok. Geliyorsunuz antibiyotik. Ben size doktorun yazdığı antibiyotiğin aynısını istiyorum. Antibiyotik bulamıyorum ki ben sana aynısını verebileyim. Hani bulabildiğim size zaten ulaştırmaya çalışıyorum. Eş değer ilaç, orijinal ilaç da aynı ilaçtır. Biz yanlış ilaç vermeye zaten sistem buna izin vermez. Eğer ki Sağlık Bakanlığı sistemine bunu eklediyse demek ki o ilaç doktorun yazdığı ilaçla aynısıdır" açıklamasını yaptı.
Çözüm belli
Çözümün yerli ilaçta olduğunun altını çizen Sönmez, "Uzun süreçte de yerli ilacın desteklenmesi lazım. Yerli ilaca geçmemiz lazım. Dışa bağımlı olduğumuz müddetçe de bu sorunları yaşamaya devam edeceğiz. Şu an her grup ilaçta sıkıntı yaşıyoruz. Şu an talep antibiyotiklerde daha sık olduğu için en büyük sıkıntıyı antibiyotiklerde yaşıyoruz" dedi.
Zam gelmesini istemiyoruz
Vatandaş tarafından sorunun kaynağı olarak eczanelerin görüldüğünü öne süren Sönmez, "Halk sanki bizim ilaca zam gelmesini istediğimizi düşünüyor. Ama kesinlikle öyle bir şey yok. Ben her zaman size her zaman şunu söylüyorum. Biz zam gelmesini istemiyoruz. Eczacıların istediği ilaçlara yapılan karlılığın arttırılması. Hani bu zamla alakalı değil aslında. Şimdi bizim üç kademe ilaç grubumuz var. İşte belli bir sayıya kadar, fiyata kadar, işte yüzde 13 karlılık. Onun işte üstünde yüzde 18 karlılık ve yüzde 23 yüzde ve 28 karlılıklarımız var. Şimdi ilaç fiyatı arttıkça bizim karlılığımız yüzde 13 düşüyor biz bunu istemiyoruz. Bizim istediğimiz ilaç karlığımızın arttırılması. Şimdi ilaç fiyatlarının artmasını isteyen kesim ilaç sanayicileri. İlaç sanayisi de diyor ki eğer ki ilacı üretmem için hani o dışında gördüğümüz kutu, içindeki prospektüs bunların hepsi maliyet gerektiriyor ve bunlar için çalışanlar var. Kur farkından dolayı maliyetler artıyor. Bu maliyeti karşılayacak bir gelir gerekiyor. İlaç fiyatlarında başlayacak zam yüzde 25. Kesinlikle karşılamadığı için 25 Aralık'taki zamdan önce ciddi bir sıkıntı vardı. Bir nebze de olsa sıkıntılarımız hafifledi. İlaçlar gelmeye başladı ama yüzde 20'lik bir kısım rahatladı" ifadelerini kullandı.