Yüksek Maliyet ve Finansman Sorunu Malatya İhracatını Vuruyor

Malatya, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 11 artışla 32 milyon 151 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yüksek maliyetler ve finansmana erişim sorunlarının ihracatın önündeki en büyük engel olduğunu vurguladı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Sadıkoğlu, Malatya'nın temmuz ayında 32 milyon 151 bin dolar ihracat gerçekleştirerek bir önceki aya göre yüzde 11 artış sağladığını belirtti. 2024 Ocak-Temmuz döneminde ise bir önceki yıla göre yüzde 7 artışla 218 milyon 469 bin dolar ihracata ulaşıldığını ifade etti.

Başkan Sadıkoğlu, finansman sorunu ve yüksek maliyetlere rağmen ihracata, üretime, istihdama ve kalkınmaya katkı sağlayan üyelerini ve çalışanlarını tebrik etti. "Finansman sorunu ve yüksek maliyetlere rağmen ihracata, üretime, istihdama ve kalkınmaya büyük katkı sağlayan üyelerimizi ve tüm çalışanlarını tebrik ediyorum," dedi.

Malatya ve Türkiye ihracatının önündeki en büyük engellerin yüksek maliyetler ve finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar olduğunu vurgulayan Sadıkoğlu, şunları söyledi: "Şehrimiz ihracatının önündeki en büyük engel yüksek maliyet ve finansman sorunu. Üretici üyelerimiz durmaksızın çalışıyor ve üretiyor olsa da mevcut şartlar altında rekabet şansları giderek azalıyor. Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üyelerimiz dış pazardaki rakipleriyle boy ölçüşemez hale geldi. Özellikle işçi maliyetleri nedeniyle avantajımızı kaybediyoruz. Döviz kuru enflasyona paralel hareket etmiyor, bu da ihracatçılarımızı bir hayli zorluyor."

Deprem sonrası orta ve büyük ölçekli firmaların finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Sadıkoğlu, "Ülkemizin hedeflerine ulaşması ve ihracatımızın sürdürülebilir kılınması için firmalara nefes aldıracak adımlar atılmasını talep ediyoruz," diye konuştu. Malatya'nın ihracatta elde ettiği başarıyı sürdürebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi ve finansmana erişimin kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.

Bakmadan Geçme