Yıkımın en geride olduğu il 'Malatya' Yıkımlar neden ağır ilerliyor?

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman'da binlerce bina yıkıldı veya ağır hasar aldı. Deprem sonrası ağır hasar alan illerde yıkım çalışmalarına başlanmıştı. Depremlerin üzerinden geçen 9 ayda Hatay'da ağır hasar alan binaların yüzde 80'i, Kahramanmaraş'ta yüzde 65'i Adıyaman'da ise yüzde 60'ı yıkıldı. Ancak Malatya'da ise ağır hasar alan binaların sadece yüzde 37'si yıkıldı. Malatyalılar, diğer illerde yıkım hızlı ilerlerken, Malatya'daki yıkımlardaki aksaklığın nedeni merak ediyor.

Yıkımların ihale ve işleyişi değişmeli

6 Şubat tarihli depremlerde ciddi hasar alan Malatya'da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Ağır hasar alan kentte yıkım çalışmaları sürüyor. Ancak depremlerin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen 35 bin 680 ağır hasarlı binadan yalnızca 13 bin 416'sı yıkıldı. Son zamanlarda kent merkezinde yıkım çalışmaları hızlandırılsa da ağır hasarlı birçok yapı yıkılmayı bekliyor. Kentte 9 ayda sadece 13 bin 416 bina yıkıldı. Yıkımların tamamlanması için aralık ayı işaret edildi ancak yıkılması planlanan 22 bin binanın yıkımının bir yıl daha süreceği tahmin ediliyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan diğer illerde yıkım çalışmaları hızla sürerken Malatya'nın geride kalması tepkilere neden oluyor. Yıkımların yavaş ilerlemesi kentte birçok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Yıkım esnasında sulamanın yeterince yapılmaması kentte vatandaşların tozlu havayı solumasına neden olurken, uzun süre kaldırılmayan molozlar ise trafiğe engel oluyor. Yıkım firmalarının kontrolsüz yıkım yapması da trafikteki sürücüleri ve yayaları tehlikeye atıyor. Kontrolsüz yıkımlar şehirdeki altyapı, elektrik ve internet hatlarına zarar veriyor. Depremler sonrası birçok sıkıntıyla boğuşan vatandaşlar yıkımların ihale ve işleyiş sisteminin değişmesini talep ediyor.

Bakmadan Geçme