Yıkımı tam anlayamadık
Depremin vurduğu kentleri gezen Habertürk yazarı Kemal Öztürk, Malatya'yı ziyaret etti. Öztürk, Malatya'daki yıkımı tam anlamadıklarını belirterek, 'Depremin ikinci günü, 7 Şubat'ta Malatya'ya geldiğimde gördüğüm manzara kötüydü ama sonra Maraş, Adıyaman ve Hatay'a gittiğimde Malatya iyi durumda dedim. Can kaybı açısından, ilk dakika çöken bina açısından Maraş, Adıyaman ve Hatay'a göre durumu daha iyiydi. Sanırım herkesin kanaati benim gibiydi. Ancak afetin 71. gününde, geçtiğimiz gün tekrar geldim Malatya'ya. Ne kadar yanıldığımızı şehri gezdiğimde anladım. Çünkü ağır hasarlı binalar yıkıldığında gerçekte tahribatın ne derece ürkütücü olduğunu fark ettim o zaman' dedi.
Seçmenin nabzını tutan Habertürk yazarı Kemal Öztürk, bu hafta Malatya'daydı. Malatya ziyaretini köşesine taşıyan Öztürk'ün, açıklamaları kentteki yıkımın çok büyük olduğunu ve ulusal basının Malatya'daki yıkımı görmediğini gözler önüne serdi. Şehrin tamamını gezilmediği için Malatya'daki hasarın yanıltıcı olduğunu vurgulayan Öztürk, Depremin ikinci günü, 7 Şubat'ta Malatya'ya geldiğimde gördüğüm manzara kötüydü ama sonra Maraş, Adıyaman ve Hatay'a gittiğimde Malatya iyi durumda dedim. Can kaybı açısından, ilk dakika çöken bina açısından Maraş, Adıyaman ve Hatay'a göre durumu daha iyiydi. Sanırım herkesin kanaati benim gibiydi. Ancak afetin 71. gününde, geçtiğimiz gün tekrar geldim Malatya'ya. Ne kadar yanıldığımızı şehri gezdiğimde anladım. Çünkü ağır hasarlı binalar yıkıldığında gerçekte tahribatın ne derece ürkütücü olduğunu fark ettim o zaman. Şehrin çarşısı, en işlek caddesi, ticaretin döndüğü yerdeki oturulamayacak binalar yıkıldığında, korkunç bir boşluk çıktı ortaya. Tarihi Yeni Cami ve etrafı belki bir kaç futbol büyüklüğünde bir düzlüğe dönüşmüş.
140 bin konut, bağımsız bölüm ve iş yeri yıkılacak Malatya'da. Benim gördüklerim henüz bir kısmı. Her konutta 4 kişinin kaldığı varsayımıyla 400-450 Bin insanın evsiz kaldığı tahmin ediliyor. Bu Malatya nüfusunun yarısı demek. Yani her iki kişiden biri evsiz. Bostanbaşı denen yeni yerleşim merkezi uzaktan bakınca sağlam gözüküyor ama yakınına gelince hayalet şehir olduğunu anlıyorsunuz. Tamamı yıkılacağı için boşaltılmış.
Alt yapıda çöktü
Şehrin üst yapısındaki hasarı görebiliyoruz ama altyapıdaki tahribatı tam bilen yok.
Şehir suyu hala yer yer çamurlu akıyor. Fakat su şebekesinin en az yarısının da hasar gördüğü tahmin ediliyor. Şehre verilen suyun % 60'ı kırılan yerlerden toprağa karışıyor. Kanalizasyon sistemi ise günde 100 arıza verecek kadar tahrip olmuş. Şimdi şehirden göçen 350 Bin nüfusla belki bu altyapı kısmen çalışır, ancak geri dönüşler olduktan sonra bu altyapının iş görmesi mümkün değil.
Ekonomide çöktü
Şehrin önde gelen iş adamları, kanaat önderleriyle görüştüm. Bana hazırladıkları notlarını ilettiler. Hasar tespit çalışmalarındaki hataları ve yanlış teşhisleri anlattılar. Şehrin sanayi altyapısı kısmen ayakta olsa da şehir ekonomisi ve ticareti çok büyük oranda çökmüş durumda” ifadelerini kullandı.