Yeşilyurt değişti
Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, seçim öncesi verdiği tüm sözleri yerine getirdiğini belirterek, '2019 seçimlerinde Yeşilyurt'a söz vermiş olduğumuz 45 tane projemiz vardı. Bu 45 projenin üzerine 50 proje daha ekleyerek, şuanda 95 tane projemizi bitirdik. Bu projelerle artık Yeşilyurt değişti, dönüştü, güzelleşti. Yeşil olan ismi daha bir yeşil oldu' dedi.
Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Nogay'la birlikte gazetemizi ziyaret ederek, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çınar, 2019 seçimlerinde Yeşilyurt'a 45 proje sözü verdiklerini, 4 yıllık süreçte 45 projenin üzerine 50 proje daha ekleyerek, 95 projeyle ilçede bir dönüşüm yaptıklarını söyledi. Çınar, müze şehri olarak bilinen Yeşilyurt'a, Türk İslam El Sanatları Müzesini kazandıracaklarını belirtti.
Sıra Türk İslam El Sanatları Müzesinde
Yeşilyurt'ta yeni dönemde dört yılını tamamlamak üzere olduklarını belirten Çınar, "Dört yılda Yeşilyurt'ta 2019 seçimlerinde söz vermiş olduğumuz 45 tane projemiz vardı. Bu 45 projenin üzerine 50 proje daha ekleyerek, şuanda 95 tane projemizi biz bitirdik. Bu projelerle artık Yeşilyurt değişti, dönüştü, güzelleşti. Yeşil olan ismi daha bir yeşil oldu. Şehrimizde artık 235 tane aileleriyle zaman geçirdikleri, piknik yaptıkları park oluştu. Yeşilyurt'ta müze yoktu. Şu anda Yeşilyurt'ta 9 tane müzemiz var. Cezaevi müzesi, çoban müzesi, geleneksel el sanatları galerisi, açık hava savaş makineleri, tekstil, gastronomi, sinema, kahve müzesi, 44 yıl hatır kahve konağı, kent belleği müzesinin yanı sıra şimdi ise Türk İslam El Sanatları Müzesi de bitmek üzere açılışını yapacağız. Haliyle birden müzeler şehri haline geldi" ifadelerini kullandı.
Genç bir nüfusa sahibiz
Çınar, gençlerin geleceğe hazırlanma noktasında büyük bir gayret ve çaba içerinde olduklarını belirterek, "Gençlerle ilgilendik. 2019 yılında toplamda ilgilendiğimiz organizasyona tabi tuttuğumuz, yardımcı olduğumuz, beraber etkinlik yaptığımız bini bulmuyordu. Şuanda toplam sporcu sayımız 28 bine yaklaştı. Sporcularımızın 4 bini lisanslı, 24 bini de çeşitli branşlarda faaliyette bulunan gençler. 30'un üzerinde farklı farklı noktalarda spor tesisi oluştu. Spor tesisleriyle artık Yeşilyurt artık gençlerin şehri olmaya başladı. Zaten genç bir nüfusumuz vardı. 350 bin nüfusa ulaştık. Bu 350 bin nüfusun 3'te 1'i genç. 80 bine yakın okullarda eğitim gören gençlerimiz var. Okul öncesi ve okulu bitirip de üniversite döneminde olan gençleri de dahil edersek net olarak şuanda 100 binin üzerinde Yeşilyurt'ta genç bir nüfusa sahibiz. Haliyle gençleri en iyi şekilde geleceğe hazırlamamız lazım. Kendini geliştirerek öz güveni oluşsun. Gidipte orada burada suç şebekeleriyle suç işleme ihtimali olan yerlerle uğraşmasın. Kendini bir branş alanında geliştirsin ve şuanda 24 ayrı branşta gençleri geliştiriyoruz. Biz gençlere ortam oluşturduk. Güreş, futbol, voleybol, boce, tenis kort sahası, yüzme havuzu gibi. Gençlere yönelik yaptığımız çalışmalardan ödül alan çalışmalardan biri biziz. Çevreyle ilgili iklim değişikliği, sıfır atık projeleri noktasında da çok ciddi gayretlerimiz oldu. Ambalaj atığı toplama, ayırma tesisi birinci sınıf atık getirme merkeziyle artık çevreci bir belediyeyiz" şeklinde konuştu.
Tescilli ürünleri kayıt altına aldık
Malatya'da en fazla tescilli ürünün Yeşilyurt Belediyesi tarafından kayıt ve kontrol altına alındığını söyleyen Çınar, “Bizim olmazsa olmazım gastronomi ürünlerimiz var. Tescilli ürünlerimiz. Gaziantep'ten sonra Malatya'da en fazla tescilli ürün Yeşilyurt belediyesinde. Bunlar zaten bizim ürünlerimiz olduğu için kontrol ve kayıt altına alalım. Tescillerini yatık bitirdik 17-19 tanesinin geldi. şuanda 18'si kaldı. Toplamda 37 tane ürünün tescil süreciyle ilgili 2-3 yıldır çalışma yapıyoruz. Analı- kızlı yemeğimiz, kiraz yaprağı yemeğimiz, Malatya pidesi, peyniri, tandır ekmeği, bilik ekmeğimiz, taş kadayıfımız, Yeşilyurt'un meşhur tava yemekleri bunlar artık toplumda karşılık buluyor" dedi" dedi.
Ata tohumuyla gen bankası oluşturduk
Tarımda yapılan çalışmalara değinen Çınar, "Tarım faaliyetleriyle ilgili kapama kiraz, vişne bahçemiz var. Örnek köyde arge merkezimiz var. Burada hem fidan yetiştiriyoruz hem de rulo çimlerini kendimiz üretiyoruz. Her yıl farklı bitki ve hububat türleri ürettirerek emanet çarşısında ihtiyaç sahibi ailelerimiz de destek oluşturuyoruz. Çiftçilere fidan, fide dağıtımı diğer bölgemizde olmayan ürünler noktasında arge çalışmalarımızda var. Bunlar da aslında çok önemli. Bu alanda da epey bir mesafe aldık. Seracılık, ata tohumunun korunması, geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi, çoğaltılmasıyla ilgili de 60'ın üzerinde geçmiş ata tohumuyla ilgili gen bankası oluşturduk” şeklinde konuştu.
Ziyaretçi sayısı beş kat arttı
Çınar, Yeşilyurt bölgesinde yapılan müze çalışmalarıyla birlikte Malatya'nın turizm noktasında ziyaretçi sayısının 4 binden 20 bine ulaştığını vurgulayarak, "Turizm noktasında geçen sene ağustos ayında 4 bin kişi Kahve Müzesi'ni ziyaret edildi. Ekim ve kasım aylarında ziyaretçi sayısı 20 bini buluyor. Yaklaşık 5 kat arttı ve artmaya devam ediyor. Şuanda turlar geldi. Yeni destorasyonlar oluştu. Macera parkı bitmek üzere. Baharla birlikte macera parkını bitirirsek, insanlar aileleriyle birlikte gelecekler müzeleri gezecekler macera parkında eğlenecekler. Sosyal tesislerimizden istifade edecekler. Şuan 13-14 ayrı noktada sosyal tesisler kurduk. Tesisler şehrimizin en kaliteli tesisleri. Şehrin dinamikleri oldu. İnsanların tercih ettikleri mekanlar haline geldi. Özellikle cezaevi müzesiyle, gedik sosyal tesislerinin entegrasyonu çok güzel bir uyum oldu. Biz bunları önemsiyoruz çünkü bunlar daha önce yoktu şehirde olmayan çalışmalardı. Belediye hizmet binası inşallah baharla birlikte 4-5 ay içerisinde toparlar taşınırız. Yine onun etrafında toplamda diğer yeşil alanları da eklersek 85 bin metrekarelik devasa bir yeşil alan şehrin sembolü olacak yeşil alan üzerine çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm projesi bir tanesi bitti. 2.si devam ediyor. 3'yü ihale ettik. Yine devam eden bir çalışma sosyal konut, normal konut, deprem konutlarının yapılması, Toki'yle iş birliği halinde Kaynarca'da, Yakınca'da Topsöğüt'te sosyal konut üretimi bunlar küçük işler değil yani bunların hepsi de bitti. Şehirde değişimi oluşturdu ve Yeşilyurt'un nüfusu da 350 bine ulaştı. 100 bin nüfus arttı. Orta Anadolu'da birçok şehrin nüfusu kadar nerdeyse ve şuanda Yeşilyurt 27 ilden daha nüfus potansiyeline sahip. Doğu Anadolu'nun en büyük ilçelerinden bir tanesi" olduğunu söyledi.